Коронавирусът засяга и сърцето, заложете на профилактиката

Лекари споделят за опасните последствия от вируса
Обновена: 29 сеп 2020 08:45 | 29 сеп 2020 08:45, Красимир Ангелов
7

България премина психологическата граница от 20 000 заразени с коронавирус. За последното денонощие COVID-19 е открит при 216 българи, а 11 са починали. В Световния ден на сърцето е важно да се подчертае, че инфекцията оставя след себе си и сърдечни проблеми.

"Навсякъде по света над 50% от пациентите загиват от сърдечно-съдови заболявания. От коронавирус са загинали към 1 млн. души, докато от сърдечно-съдови заболявания ще загинат около 18 млн. души. Основните причини са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт", заяви кардиологът д-р Александър Носиков пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че коронавирусът може да засегне сърцето директно и индиректно. Много често се случва пациентите да изкарват белодробна емболия, която натоварва сърцето. А част от тях получават коронавирусен миокардит и се влошават.

Неврологът д-р Ваня Денева посочи в "България сутрин", че с предпазването на сърдечно-съдовата система гарантираме до голяма степен добрата функция на всички органи, включително и на мозъка.

"Във Франция имаше по-голям брой заразени в началото. В първия месец имаше спад на инсултите, като впоследствие се оказа, че това беше закъсняла диагноза. Трябва да правим профилактичните си прегледи. Може съвсем банална херпесна инфекция да доведе до същите поражения, каквито наблюдаваме при коронавируса. Трябва да имаме профилактичен подход", коментира тя.

По думите ѝ често повишеното кръвно налягане се оказва недиагностицирано и неправилно лекувано в продължение на години. Лекарите намират и усложнения от това продължително въздействие. А най-честата причина за инсулт е лошият контрол на кръвното налягане.

"Хидроксихлорохинът и азитромицинът имат свойството да удължават един от интервалите на кардиограмата. Само по себе си това може да доведе до опасни аритмии. Тези пациенти трябва да се следят и от кардиолог", подчерта д-р Носиков.

И изтъкна, че при коронавирус млади пациенти правят инсулти, инфаркти и белодробни емболии. Той препоръчва на пациентите си да продължат да излизат, да спортуват, да ходят на профилактични прегледи, но и да спазват дистанция.

"Трябва много скоро да намерим баланса. За всеки това изживяване е индивидуално, но това донесе много стрес и усложнения при пациентите от началото на годината. Има и положителен ефект - започнахме да се грижим малко повече един за друг", каза още д-р Денева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
зомби преди 3 години
Кое зомби направи тези изследвания? Някой некадърник-убиец в бяла престилка?
6
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Коронавирусът особено тежко засяга полираните мозъци на короназомбитата!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не се показва статистика за починалите през денонощието: от инфаркт, инсулт, онкологични заболявания, диабет, бъбречна недостатъчност, злополуки, убийства, инфекциозни заболявания и др. ? Тогава може да се направят изводи. Освен това да се изясняват причините за смъртта на починалите с корона вирус
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хидроксихлорохинът и азитромицинът имат свойството да удължават един от интервалите на кардиограмата. Само по себе си това може да доведе до опасни аритмии.------С една дума, хидроксихлорохинът, за който Боко похарчи милиони, е убил 50-60 човека само в България.
3
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А с гриповете какво правим, че и от тях последствията са подобни както от коронавируса?!Ако ще се втелясваме и задълбаваме : живота е смъртоносен! Все от нещо рано или късно се умира! Да плашиш хората колко е страшно да си жив - колко и какво трябва да получаваш за това?!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накратко - короната има същите последствия, които и всяка друга пневмония. Стига го правихте да изглежда като *** от ада. Просто е по-заразна пневмония.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само коронавирусът засяга и сърцето а и денонощно насажданият страх от всички медии.