Необходима ли е промяна на данъчната система?

Нейков Изживяваме една илюзия
Обновена: 29 сеп 2020 23:06 | 29 сеп 2020 22:46, Веселина Йорданова
40

Когато става дума за предложения за промяна на данъчната система, има някои предварителни въпроси, които трябва да си зададем. Сега ли му е времето, има ли шанс това да стане? В крайна сметка в ситуация на политическа нестабилност не е коректно да се говори по този начин".

Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в ефира на "Денят ON AIR". Той потърси отговор на въпроса дали е необходима тотална промяна на данъчната ни система.

"Ние изживяваме една илюзия. Преди няколко седмици един от бисерите по повод коронавируса беше намаляването на ДДС за ресторантьорството на 9%. Никой не видя намаляване на цените тогава. Ние имаме и примера на съседна Гърция от миналата година.

Гърция буквално намали с 11 пункта ДДС за ресторантьорството. 2 месеца след намаляването цените на тези стоки и услуги са пораснали с 2%. Ако някой изпраща послания за намаляване на цените, това просто не е коректно. Това е скрит начин за увеличаване печалбата на бизнеса", коментира Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че шведската осигурителна система е изключително ефективна.

"Всички искаме шведската осигурителна система. Само че искаме тази система с българските подоходни данъци. Няма как това да стане. Има пряка връзка между социалността на политиката на една държава и данъчната система. Трябва да изберем какво искаме - по-социална държава или ниски данъци. Двете неща не вървят заедно", обясни експертът.

По думите му в предложението за промяна на данъчната система има много разумни неща.

"Това е стара идея на КНСБ. От 12 години изчезна необлагаемият минимум. Според мен пропуснахме момента да направим нещо. Целият свят върви към прогресивно данъчно облагане. Тезата за прогресивния данък непрестанно се скрива, не знам защо. Не говорим за ощетяване, говорим за солидарност. Този, който взима повече, той дължи на обществото повече. Давам си сметка, че има много гласове против прогресивното облагане, но колкото повече го отлагаме, толкова повече губи обществото", допълни експертът.

Според него трябва да се направи добър анализ на доходите на хората, да се види къде реално е средната класа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Прав е човека.
14
4
 
10
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Е, при плосък аз ако взимам 10 000 ще платя 1000 лева, този, който взима 2000, ще плати 200, това не е ли солидарност, че съм дал 800 отгоре...ама не, те искат от хората, които са си скъсали дирника от учене и са си заслужили заплатите, да са солидарни с тия, които само искат д смучат...
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ги дрънка тоя.. Дайте да вдигнем данъците да храним бедните. Но кои бедни е въпроса? Аз лично съм против тези пари да се насочват към определени квартали от неграмотни лентяи, които нищо не правят за да се подобри състоянието им - тяхното и на децата им...
12
2
 
6
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
И при плоския данък този, който взема повече, плаща повече. Но не - искат да се плаща мнооого повече! Хем да има за крадене, хем да подържат *** на социала.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 бл.134 в Зап. паркСлед предстоящето земетресение в софия от 8 степен по рихтер няма за ти остане нито един апартамент заедно с тебе
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре,как така ще се променя ,а кво ще правят милионери ,сега им е добре данъците не си плащат,и НАП спи ,или може би те са от нашите хора
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не. Данъците изобщо не трябва да ги има, камо ли пък да са по-високи от настоящите.
8
3
 
24
 
! Отговори
Самоковец преди 3 години
Солидарност ли? С кого бе чичо? Който може крие доходи, а нормалните с добри заплати искате да ги праснете - аре у лево!
7
15
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Не ми дреме .Имам 26 апартамента в София и ги давам на *** , провинциалисти и турци.Бедните да ***.Солун е наш!
6
1
 
22
 
! Отговори
Ива преди 3 години
с Шведската система и *** и негроидите и арабите и всичкото желязо ще се изсипят в България както е в Швеция и Германия - социалните системи са като хранителна среда за паразитиращите организми...
5
0
 
21
 
! Отговори
ECONOMIX преди 3 години
Не всичко е пари. Не се заблуждавайте. Може да плащаш високи данъци и никой да не ти обърне внимание. Слугите може да работят на богатите но ги мразят и само чакат възможност да им забият един шут. И да си богат не е гаранция за качествено обслужване изобщо. Например всеки плаща ГО, пътен данък, данък МПС за едно и също нещо и богатите и бедните а пътищата с дупки и криви.
4
4
 
20
 
! Отговори
110 преди 3 години
Стига с тоя плосък данък, плосък щеше да е ако тоя на минимална плаща 140лв и аз с 3000 плащам толкова. Да ама не аз плащам 700лв, отделно ще платя повече ДДС и акцизи, отделно социални помощи за деца никога няма да видя. И искат да ми мачът данъка, щот трябвало да съм солидарен? Аман от ***.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прогресивно подоходно облагане - колкото плащаш толкова получаваш, тава е! Не като сега - едни само плащат, други получават наготово.
2
3
 
29
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Да плащаме повече данъци , за да може мързеливите роми да не работят и да взимат помощи! Не, не и не!
1
1
 
15
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Вероятно има нужда но баш сега не бих я барал. Но е ясно и че никоя партия не иска да я бара щото носи само негативи баш преди избори