Стилът на говорене на политиците: Дебили, тулупи, мисирки, ходи пеша...

Темата коментират експертите Милена Хлебарова и Александър Христов
29 сеп 2020 11:03, Ния Христова
157
 
Смяна на чипа, лош материал, дебили, тулупи, мисирки... Това са само част от обръщенията, които политиците си позволяваха да използват по отношение на определен кръг от обществото или целия народ. Последният случай е, когато председателят на парламента Цвета Караянчева призова протестиращите да не се движат по магистралите или с метрото, ако не им харесва управлението. Това било положението.
 
"Не е това положението. Съветниците на г-жа Караянчева не са в единотипие с нашата народопсихология. В България не върви този стил на поведение - агресия, обида, некоректност, незачитане. Днес се изисква друг стил на поведение спрямо народа ни", коментира експертът по етикет и протокол Милена Хлебарова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че не може да бъде простено, ако тонът бъде наставнически и грозен, както и че такова нещо никога не е било харесвано у нас.
 
"Информацията превърна хората в по-висок клас реципиенти. Не е възможно да бъдеш наричан с груби думи", заяви Хлебарова.
 
"Това е нейният стил на говорене, който се вижда от доста време насам. За съжаление, на много места в света, а  и в България, политическото говорене се профанизира и агресира", смята PR експертът Александър Христов.
 
Той е на мнение, че сме прекрачили границата в момента, в който политиците са ни накарали да се чувстваме длъжни, че правят нещо за нас. 
 
"Ние за това им плащаме. Езикът се пречупва и става недопустим. Директното говорене е различно от обидите и назидателното говорене - това е границата", посочи PR експертът.
 
Александър Христов отбеляза още, че през март и април назидателният тон е бил харесван, най-вече заради пандемията от коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме и "лош материал".
70
4
 
8
 
! Отговори
О.Уайлд преди 3 години
Искам да поздравя хората, стоящи зад цензурата в ДНЕС.БГ! Вие ударихте дъното, като цензурирате онова популярно трибуквено съкращение, с което стана напоследък известна госпожата, дето е председател на Парламента. Браво, ДНЕС.БГ! Скоро в езикът ни няма да останат думи, които не са скрити зад звездички, благодарение на нагаждачи като вас! Хората, работещи в Сектор "Противодействие на криминалната престъпност" могат официално да се чувстват засегнати. Keep Youself Positive, ДНЕС.БГ!!!
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наглостта, на властта не престава. Днес Костадин Ангелов, министър на здравеопазването в бТВ заяви: Брифингите се завръщат, каквото не е казано от нас, по въпроса с коронакризата, не е вярно!Така този хирург си присвои истината, между другото, това е един от сигурните признаци, че се готвят да лъжат и да репресират, щом той е истината, а всички други са лъжата, всичко е ясно вече!
68
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се осланяйте на протестите. Хващайте се за мотиките и се учете на кОпане да не свършват картофите и зелето, че в тия сушави години ще се каете за загубеното време. По-добтюре хОди пеша бе, вместо да висиш и вехнеш по оротести. Времената друго искат днес, не плвюямпане.
67
2
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Когато група хора има поведение на група животни и им бъде казано, че се държат като такива това Истина ли е или обида?В днешно време всички станаха някак си много леко обидчиви...Не съм на мнение, че трябва да се ползват чак такива епитети за описване поведението на група хора, но от друга страна съм когато някой се държи глупаво да му бъде казвано... Крайно време е да спрем да наричаме черното - бяло( и не става дума за расизъм). Хора истината няма цвят, партия образование...!
66
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 68Колко нови лица се изредиха в политиката ни? 30 години се говори за това - влизат, пълнят си гушките и ни лук яли, ни лук мирисали...Трябва да се спре това безобразие! Трябват ни истински политици, независимо дали са млади или стари - истински и почтени...Крайно време е да променим играта - първо махаме БСП като основен фактор на корупцията и падението, после внимаваме кого вкарваме на нейно място и когато дойде Някой, изчистваме останалата шлака, ако дотогава остане такава..
65
4
 
7
 
! Отговори
О.Уайлд преди 3 години
Когато ни управляват хора, които не са прочели и една книга в живота си (добре де, без да броим Винету), така ще е. А иначе *** доказва, че е такава с всеки изминал ден. Явно Вожда е бил прав в преценката си за нея.
64
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 3 години
Бг политиците са нагли, защото удобно забравят, че са на своите постове благодарение на избирателите. И когато има избори, хората са скъпи сънародници, а когато се докопат до власт хората се превръщат от драгия избирател в ***, лум.п.ени и прочее. И думата "извинявам се" им е непозната на такива като поцинкована ... Не, че като се извинят ще е искрено, но все пак...
63
7
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До магаревъдКъде се буташ, уважаеми? Стой си при стоката, току-виж ти изяла глухите уши, значи! Нищо не си чул ни разбрал от ветото на Радев - той е страхливец, който саботира на всяка цена ГЕРБ! Няма никакъв смисъл във ветото му освен да предотврати доказателства за измама! БСП се готви за изборите, само гледай...17216
62
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Какъвто народа, такива и управляващите.Или някой си мисли, че случайно точно тези хора ни управляват?
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думите носят определено значение. Извадени от контекста в който характеризират определено поведение, се превръщат в обобщение. Това обаче го правят по медиите в желанието си да говорят общо.Там някъде изчезва смисъла и се превръщат в клише. А не трябва.
60
11
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
А защо Европа дава при Борисов,а спира при Орешарски ???
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зад този назидателен и обиден тон стои нещото наречено наглост и непукизъм, в името на кинтите. Време е изберателят да смени цялата си политическа класа, не чиповете.
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излишно е да коментираме простотиите на Еди кой си,както и на неговите защитници,които са същите като него.Да подава оставка,за да не ни излага повече по света и у нас.Да дойдат млади,образовани хора,за да дръпне малко тая държава,а не да бъдем вечно на опашката на Европа,заради неграмотни и крадливи политици като днешните.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ни е нивото на цялата държава. Дори на интелигентните, образовани и т.н. хора също за съжаление. А пък тези, които най-много се оплакват от просташкия изказ на политиците ни, самите те в ежедневието си използват много по-просташки изрази. Не знам защо е така, но това е факт.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 44Лично аз не се чувствам обиден защото не се впечатлявам от нискокултурни хора. Просто ги избягвам. Но не прави чест на политик да нарича хората *** или прoсти или каквото там си е наумил. Вие може да го чувствате като комплимент, ваша работа.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Герб за този народ!
54
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 54Без празни приказки, значи! Гоивори конкретно - какво не може да направи един човек и кой един човек не може нищо да направи, както и за какви фантазии става въпрос в съжденията ти...Президентът не е един човек - той има много власт над теб и мен и всички и тази власт го задължава много да е коректен на първо място, нещо което Радев дори не може да си помисли с ограничените си способности. Тук няма никакви фантазии - всичко е напълно реално! Ако не си съгласна - кажи защо и къде
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес метрото и магистралите работят ли? Или пеш...?
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Какъвто народа такива управляващите'............Факт е, че мнозинството политици и избиратели са елементарни, простички селяни, но това не значи, че непременно са лоши хора ... нищо в този живот не е такова каквото изглежда ... Много по-важно от езика е дали хората мислят за общото благо или само за себе си ... тоест - дали атомизираното, посткомунистическо общество най-после се превръща в общност или все още е глутница кучета ръфащи се едно-друго ...Струва ми се - има напредък