Доц. Кунчев: Заразените с COVID-19 нарастват, а докъде - зависи от нас

Няма да се обявяват грипни ваканции, ще има учене в дистанционна среда
Обновена: 30 сеп 2020 15:00 | 30 сеп 2020 15:00, Ния Христова
88
Доц. Кунчев: Заразените с COVID-19 нарастват, а докъде - зависи от нас
Снимка: БГНЕС

Няма да се обявяват грипни ваканции, ще има учене в дистанционна среда. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

"Няма клъстери в училищата. Броят на случаите там са доста по ниски спрямо тези в обществото. Няма да има затваряне на училища, когато има много заразени, ще се преминава в онлайн форма на обучение. Ако е много голяма заболяваемостта, ще се затворят за карантина училища, а после отново ще се учи", разясни доц. Кунчев. Той уточни, че срокът за амбулаторните карти, които съдържат информация за здравословното състояние и ваксините на децата, изтича днес. Има възможност да се подават и през октомври, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

 
„Ние наблюдаваме много показатели, броят на заразените расте, около 30% е за последната седмица, до къде ще стигнем, ще видим, зависи и от нас самите", обясни още доц.Кунчев.
 
Разбира се, че има разминаване между лекари и политици, ние виждаме само лекарската част, политиците мислят и за икономиката и за ред други неща. Ще търсим баланса да не губим работни места, да не страда икономиката, но и да овладеем ситуацията с COVID-19“, каза още Кунчев. Той добави, че препоръката е да се носят маски, те са различни по вид и предпазват по различен начин.
 
"На повечето места обаче не се носят. Няма как само чрез контрол да се ограничи заразата, това е и лична отговорност към собственото здраве, и към това на другите. Премиерът на доста места носи маски, а когато не носи, веднага има реакция", обясни доц. Кунчев. Той даде пример с това, че вчера са направени актове и на 2 политически партии. Той смята, че засега не се налага да се променят мерките, но всичко зависи от развитието на ситуацията.
 
"Малък е опитът ни с този вирус, не може да се планира много напред във времето. Дано да има по-скоро ваксини, те ще са безплатни за хората, които искат да се ваксинират", каза още главният държавен здравен инспектор. Той обясни още, че личният лекар може да назначи тест за коронавирус, но трябва РЗИ да даде разрешение, затова процедурата трябва да се облекчи. Кунчев обясни, че има комбинирани тестове за грип и коронавирус и това ще помогне много предвид ситуацията в момента и предстоящите грипни епидемии.
 
"На тестовете не трябва да вярваме на 100%, зависи от вида им. Но те са важни за правилна и навременна диагностика", каза той.
 
"Масовото разпространение на фалшиви новини пречи на нашата работа. Но когато говориш неверни работи, трябва да се носи отговорност", каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм ,че зависи от тях, колко ще нагласят
52
8
 
6
 
! Отговори
mda преди 3 години
Зависи от нас или по-точно от това дали си правим тестове или не хаха
51
12
 
7
 
! Отговори
Nona преди 3 години
До Анонимен 11Щом са глава до глава и без маски и каски в Трошево вече не би трябвало да има жив варненец?!?Много страшна зараза,така си е!
50
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Било му се изприщвсло лицрто от мадката! Бе я ги зарежи ти тия рибарски разказчета.
49
4
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
До ББНай лошото е, че си вкара автогол с умен Министър! Тоа път сам си го вкара!
48
4
 
15
 
! Отговори
Екшънмен преди 3 години
На тестовете не трябва да вярваме 100%... обаче трябва да ги плащаме на 150% надценка
47
4
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ЗАБРАНЯАМ СЕКВИ ДРУГИ БОЛЕСТИ САМО КОВИД ДА ОСТАНЕ. МИНИСТЪРА ДА ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД.
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилепите от Ухан са летяли във Китайското небе там ги е звалял дъжд и вируса се е предал по капков път Сега във Ухан всичики са умрели китайските комунисти са сложили ант сиени със които правят хора-холограми и тъй света не може да разбере чехората във Ухан са се заразили по прилепно капков дъжд Носети си найлонова торба он Била на главата и плътно прилепнала гумена маска на лицето за да не налапате някоя капка през платнената маска.
45
2
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
До Доц. Дамян ИлиевТоест, искате да кажете, че ако имате друга вирусна инфекция, или проста ангина ви пишат за ковид. Така ли?
44
9
 
10
 
! Отговори
Ганчо Балкански преди 3 години
Кунче, ела ела у наше село да ти покажа аз за ква курона става въпрос. Нагласил съм един дрянов сап специално за тебе и подобните ти. Тъй хубаво ща куронясам че ша *** помниш цял живот.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без друго 80% от упениците само се разхождат до училище и обратно, а е пад си правят чат по текефоните и есе учителите им виновми, че не им обяднявали добре. И никой не може да докаже нищо. Я онлайн нацяло и после нека се оплакват, че не било обяснено добре. Повече онлайн тестове ще създадат прозрачност и неоспорваност в оценяването. Кръгли безхаберници гушкат дипломи с висок бал, а последствията ги виждаме.
42
8
 
14
 
! Отговори
Q преди 3 години
Долу маските!Имам няколко маски за многократна употреба, които след като се прибера задължително изпирам и въпреки само след 10-20мин. носене и няколко дни след това цялото ми лице е в на петна от реакция на кожата! Маските трябва да са силно препоръчителни но в никакъв случай задължителни! Тиквата ако иска и да спи с нея ама той най-много не спазва това задължение, защото мутрите винаги са над всеки и всичко
41
5
 
11
 
! Отговори
Коце преди 3 години
бате а кога требе да са цалуваме с гажето требе ли да си сваляме маските или може и да не ги сваляме а кога са ебваме требе ли пак да сме с маски кажи бе бате
40
5
 
14
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Ами той и сега PCR теста за коронавирус е комбиниран! Показва каквото си иска!
39
4
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
До БорисовКППТА ще прашиш на 5ти, след доклада на ЕП за Корупцията!!!
38
2
 
2
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Нали ви казах бе че нема да праиме КППТА
37
4
 
9
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До ТошоНе Мутавчийски, а кантарджиев го каза. Но това няма никакво значение. Има ли корупция?Има!Краде ли се се с ***?Краде се!На Бойко магистралите са най скъпите в Света! Защо това не спомена ***?Ако не бяха герб щяхме да имаме 3 пъти повече магистрали(Щото и другите щяха да крадат)! А за тези пари немците построяват и поддържат 5 пъти повече магистрали!
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев отново е фейк! Яко фейк!
35
1
 
10
 
! Отговори
vodkaperniк преди 3 години
Още съм на водка докторс с витамин С. Много е яростна.
34
7
 
8
 
! Отговори
МАСКИРАНИЯТ ПЕВЕЦ преди 3 години
Долу маските!!!Долу маските!!!Долу маските!!!Леле! Сега да не му дойдат на Халваджиян проверяващи от НАП, Агенция Митници, ГДБОП, ДАНС, МАНС и к'во се сетите, че шоуто отправя призиви срещу властта?Че и той милионер, ще го нарочат за "олигарх" като нищо!Ама с арменец е трудно да се бъзикаш!