Новите 8 F-16 ще пристигнат най-рано през 2025-2026 г.

Имаме проблем с техниците, тъй като самолетите са нови
30 сеп 2020 22:05, Нели Христова
136

Необратима модернизация на армията. Искаме да закупим още 8 изтребители F-16 Block 70. Военният министър Красимир Каракачанов  коментира информацията, че от Министерството на отбраната са изпратили запитване за още осем F-16 до американската корпорация "Локхийд Мартин".

"Проектът е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия. Следващите 8 ще бъдат при различни условия, надявам се, че и при различни цени", заяви той.

"Не мога да намеря нещо учудващо в това, че ще придобием 16 изтребители. 2018 г. актуализирахме проекта за инвестиционния разход. Включително г-жа Нинова е гласувала. Парламентът е поставил задача на правителството и Министерството на отбраната да работи по този начин", каза депутатът от ГЕРБ ген. Константин Попов в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че провеждаме стратегически преглед на отбраната и трябва добре да си планираме ресурсите, да видим кога, какво и как може да придобием.

"В следващия бюджет няма да има никакви ресурси за придобиване на нов тип самолет. Следващите 8 изтребители биха могли да дойдат 2025-2026 г.", разясни ген. Константин Попов.

И изтъкна, че Корнелия Нинова навреме се е включила с декларацията за изтребителите. Според него тя добре е свързала разходите за армията и ги е противопоставила на социалните такива.

"БСП поиска премиерът и министърът на отбраната да кажат "кога и на каква цена". Точно това пита и премиерът. Той може да докладва това на Народното събрание в края на ноември", каза още председателят на Комисията по отбрана.

Ген. Попов настоя пред Bulgaria ON AIR, че отбраната и сигурността трябва да бъдат приоритет за държавата.

"Не трябва да подценяваме важността на системата за отбрана. Икономическата нестабилност и криза неминуемо ще доведе до политически резултати. Доста години не давахме пари за отбрана. Когато се натрупат толкова години, няма как изведнъж да решиш проблема", посочи депутатът от ГЕРБ.

По думите му българският летец е добър и с висок боен дух, недоволен е когато не работи. Проблемът бил с техниците, защото там нещата били доста нови.

"Там има страхотни новости и философия на поддържане. Ще имаме хора, които ще могат да имат друго отношение към войната. Войната стана много различна - с други средства", коментира още ген. Попов.

И призна, че има известно забавяне в модернизацията на Военноморските сили и Сухопътните войски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците не са предполагали, че ще намерят иддиоти да им купят тези самолети и са закрили производството, а сега като се намериха ***, които да искат да купят, ще открият някакъв цех, където да ги сглобят специално за нас. При парите които им даваме може някои от елементите на самолета да ги направят от чисто злато.
73
4
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Боко тиквата може сам да ги купи с откраднатите пари от народа
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха на некадърниците връзкари живеещи на евросубсидии им дават самолети, те развитието им е спряло от времето на винету след 5 години хората ще ходят на марс а те ще гледат тия самолети като уствено изостанали и ще се чудят как да ги управляват и ремонтират хаха
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако дадат още толкова милиарди за още 8 самолета, това ще е национално предателство. Ще пропилеят парите, които са абсолютно необходими на България за решаването на много икономически и социални проблеми, за абсолютно ненужни летящи ламарини. И това се прави защото продажни български политици работят в полза на американците.
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вода и нови язовири може да няма ама чакаме самолети на кредит, пък за олющените болници и за тЯх ще видим. Небето е важно какво става не доле на земята. НАТО стратези ог жажда ще умрем САЩ ще спасим, дупе да ви дадем още освен милиарди. Ние на НАТО партньори ли сме или безгласни донори дето да изкупуваме скрап за милиарди.
69
3
 
9
 
! Отговори
дърт Авиатор преди 3 години
Много внимание изисква и договора който Шкембе воевода и Боко направиха за тия "летящи трепачи на комунисти" .Според договора , обнародван след подписването . Самолетите пристигат САМО С ПО ЕДНА БРОЙКА боеприпаси. Колкото за окомплектуването. ДВА от тези самолети са учебни и стават само да се возят инструкторите , но не и за бойни действия . Изисква се ИЗРИЧНО разрешение от щаб на НАТО за да излети всеки един от тези самолети.... и че 2026г. не е КРАЕН СРОК а само вероятен срок за доставка.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да питам а защо Англия ,Франция и Германия не купуват този еднодвигатерлен музеен експонат ??? ТЕ ПО ПРОСТИ ЛИ СА ОТ НАС ???
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 74Блок 70 означава че основният модел е бил подобряван и променян 70 пъти.Виж в сайтът на производителят.Последната модификация се предлага с нов радар и нов компютър но доста по-ограничен от този на ф35..Ехх мечти мечти.Тва е като да си купил фолксваген голф и да кажеш че е като ауди А8.Да бе имат нещо общо.Един от комютрите и някои от болтчетата;) Детенце наивно ако тая барака беше много читава нея щяха да я оставят до 2050-та а не да ъпгрейдват ф18 и да заменят останалите с ф35.
66
4
 
16
 
! Отговори
дърт Авиатор преди 3 години
Малко споменаван и премълчаван от възторжените тролчета ФАКТ. Военовъздушните сили на САЩ не купуват F-16 от десетилетия.Не ги купуват,бе.Не искат. Дават си парите за други по-нови модели. А този "връх" на самолетостроенето, този въздушен звяр, това летящо чудо ... напоследък се пазарува САМО от васални на САЩ страни и то след дипломатични "посещения на добра воля" от някой сенатор или шеф от НАТО... който прави предложение на което слугите не могат да откажат.И после следва едно хвалене...
65
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
71 Унгария има 12. Чехия и Словакия по 14. Сега Словакия поръча 14 бройки от същия самолет. Така че опорките пак умряха!
64
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехооо вие неграмотни ли сте? Ф16 Блок 72 вайбър е самолет проектиран 2016 г. Самолет с два двигателя и всичко хибрид между Ф22 и Ф 35 . Дори целите излизат в шлема и от там е насочването при стрелба. Айде спрете да лъжете. Поне да вземате пари за глупостите които пишете! То и Мерцедеа Бенц е от 1972 г. Ако някой каже че е стар да отива в психиатрия! Спрете да се излагате с лъжите си!
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано Авиатора да не е в затвора,че да ги пробва!
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе вие без война сте умрели живи във кожите си бре, никой няма си хаби бомбите за вас сами ще си умрете от глад със смъртта на ЕС като се разпадне при първата бомбардировка. Аман от простотия. Модерна армия 16 самолета ? Вълчидръм и Дурaнкулак подкрепят модернизацията на армията и се готвят за производство на квантови процeсoри с добавена стойност по европейска програма за бързо развитие. Хората от Каспичан също могат да участват.
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под американско робство сме и ни точат финансите както си пожелаят. Робите така се експлоатират - българите ще бачкат колкото могат, а появат ли се някакви пари, американците ще ги приберат с някаква военна сделка.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицКато чета новините само су та вдигат във въздуха да екскортират чужди самолети. И не съм чул и прочел някой да купува в момента миг29.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да поръчаме повече бройки, че ще свършат бързо.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно лицемерие - имаше гласуване в парламента което постави финансов лимит от 1,6 млрд. за една ескадрила от 16 самолета. Това можеше да стане за Грипен, за които една ескадрила щяхме да вземем на тази цена, но за Ф16 ще ни прилъжат първо да купим половината изчерпвайки финансовия лимит, след това другите 8. Плюс допълнителните пари общо ще ни излезе тройно на това, което бяхме решили като лимит за закупуване на самолети.
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква модернизация.Самолетът е модел 1970-та.Многоцелеви спомагателен самолет.Така го определят от Локхийд мартин.Постепенно извеждан ит експлоатация в американската армия заради "безвъзвратното техническо и морално остаряване".Ф18 което беше другата оферта поне е от 1980-та като моделът "супер хорнет" който беше предлаган е напълно нов самолет .Ще се ползва до 2045 в САЩ след още два основни ъпгрейда.Грипен е от 2000-та.Честито,отново купихме балканчето с кривите капли на цената на ферари
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ работят по комунистически начин. Първо плащаш вноска за самолет, после чакаш 15 години да дойде.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фъ шеснайсти има само един двигател .Ако дефектира губим към 200 милиона. МИГ 29 има два двигателя и може да кацне с един работещ ;) А както каза чичкото по горе - НЯМАМЕ ТЕХНИЦИ. Ще стане много весело като започнат да падат ,ама мафията герб вече няма да е на власт .Хем нямаш за тоя самолет техници хем вземаш еднодвигателен стар самолет и то на нереалновисока цена и с електроника която САЩ могат да контролират .А и санкции могат да ни наложат .САЩ имат славата на несигурен доставчик.