Преизчисляват към 25% от изравнителните сметки за парно в София

Под 1% от клиентите подали сигнал или жалба
31
Преизчисляват към 25% от изравнителните сметки за парно в София
Снимка: БГНЕС

Близо една четвърт от изравнителните сметки за парно и топла вода на столичани трябва да бъдат преизчислени. Това съобщи говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова пред БНР.

Дружеството обслужва малко над 400 000 битови потребители. По-малко от 1% са клиентите, отправили сигнал или жалба. Общо до средата на септември жалбите са почти 2000, а в периода след удължаването на срока са постъпили малко над 300, които са свързани основно с по-късното изготвяне на отчета на уредите и изготвянето на изравнителните сметки.

Още по темата
"Заради пандемията кампанията на отчитане на уредите тръгна доста късно. Една част от фирмите за дялово разпределение не успяха в законово определения срок да отчетат уредите и не на последно място потребителите се притесняваха от влизането на външни хора в техните домове, така че в резултат на всички тези причини се стигна до необходимостта от корекция на близо 24% от изравнителните сметки", уточни Павлова.

В следващите няколко дни "Топлофикация" очаква окончателните изравнителни сметки да бъдат предоставени на дружеството, за да стигнат до клиентите заедно със септемврийските месечни сметки.

Павлова посочи още, че близо половината от жалбите са препратени към фирмите за дялово разпределение, защото са свързани с тяхната дейност.

По думите й, ако повече потребители преминат на дистанционен месечен отчет, те ще плащат реалните си сметки и това е вариантът да кажат "довиждане" завинаги на изравнителните сметки и на цялото неудобство, свързано с осигуряването на достъп.

Предстои "Топлофикация София" да приспадне от сметките на потребителите още около 13 млн. лева заради поевтинелия със задна дата природен газ. Това ще стане с фактурите за парно и топла вода за месеците август и септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо само в СФ? В цялата страна е такава картинката. Мошеници мамят народа брутално ,и няма контрол.
5
0
 
13
 
! Отговори
Скоро преди 3 години
Бандити и крадци това са топлофикация София и подлежат на унищожение.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо занимавате цяла България със софийското порно? В другите градове също има топлофикации и порно но се вдига шум из медиите.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да съберем пари за нови колички на "колегите"
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направих си един експеримент, повдигнах на въпрос да преминем на дистанционно отчитане - посрещаха го с недоволство, защото смятали, че щяли да им надписват сметите.От това стана ясно кои от блока се скъсват да крадат и накрая им разпределят сметките на другите домакинства дето са коректни.Това е един порочен кръг - който иска да минава на дистанционно индивидуално, трябва да може да го направи. Който не иска - да си го цакат на база и да се оправя както намери за добре.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените май пак готвят някаква шашма както със сметките за тока през 2013та. Няколко приятели получиха странни изравнителни сметки, звъняха и се оказа грешка. Трябва да се следи тая история.