Прогноза: Пенсионерите вземат по 50 лв. отгоре до март

Обсъждат различни варианти за вдигането на пенсиите
145
Прогноза: Пенсионерите вземат по 50 лв. отгоре до март
Снимка: БГНЕС

Мярката с допълнителните 50 лева към пенсиите вероятно ще продължи до март 2021 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от парламентарната социална комисия.

Около 56 лева средно на месец дават пенсионерите за лекарства, според статистиката. С тази мярка от допълнителни 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат подкрепени както за купуването на лекарства, така и по отношение на профилактиката във връзка с коронавируса, посочи министърът.

Още по темата
Сачева заяви, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система.

По думите на министъра, обсъждат се различни варианти, като най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната - 1400 лева. Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, възможно е да стане 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева. От думите на министъра стана ясно, че по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии, предаде БТА.

Не е взето още решението дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат такова. Обсъжда се дали то да е през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез "швейцарското правило", но при всички случаи ще има и осъвременяване през швейцарското правило.

Минималният разход за промените е около милиард и двеста милиона до три милиарда и осемстотин милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"какво стана с протестърите? оредяха нещо. в страната напълно затихнаха,... превода от Дубай сигурно е под запор."Урво недна, има си все пак организми подлежащи на дезинфекция
53
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ откраднаха повече от хората, отколкото която и да е друга партия, ФАКТ! Няма ръст на чуждестранните фирми и инвестиции, а има намаление. Мижаво увеличение на доходи за 11 години от 2009 досега. Срив на икономиката във всички основни отрасли! Никой не гласува за ГЕРБ, а те печелят изборите! Всяка друга партия ще управлява по-добре от мутрите, даже и онази на чалгаджията.
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво стана с протестърите? оредяха нещо. в страната напълно затихнаха,... превода от Дубай сигурно е под запор.
51
2
 
6
 
! Отговори
коко преди 3 години
До Тони ТОНКО, ДА НЕ СИ БИЛ В БУДНА КОМА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 11 ГОДИНИ? САМО ТОВА ТЕ ОПРАВДАВА ЗА ГЛУПОСТИТЕ ДЕТО ПИШЕШ СЛЕД КАТО ВСИЧКИ СТАТИСТИКИ КРЕЩЯТ, ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ ЗАЕЛИ ТВЪРДО ВСИЧКИ ПОСЛЕДНИ МЕСТА В ЕВРОПА И СВЕТА.
50
6
 
6
 
! Отговори
До коко преди 3 години
Ай стига с тея евра и кюлчета бе ! И марсианците разбраха,че е нагласена история !Кога живя по-добре бе ,коко ?1991,1997,2005 ?????
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румънците вземат 40% отгоре и след март, ама вие се радвайте изгърбени уфсе!67265
48
1
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Всички знаем,че пари има да вдигнат всички пенсии и минималната заплата поне двойно ако не тройно ама трябва да се купуват самолети, вили, острови и тнт
47
6
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Протестчето отиде у канала:):):)То не,че не се знаеше де:):):):)
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите непрекъснато тръбят, че заплатите скачали, но ако беше така, то пенсиите щяха да скачат още повече, а те изостават. Такъв е пенсионния модел в България - работещите с осогуровките си за пенсия, плащат пенсиите на пенсионерите. По-високи заплати, означават по-големи суми за осигуровки, вкл. и за пенсия, което води до по-високи пенсии, но според мутрите заплатите скачат с по 10%, а пенсиите с 5%.
45
6
 
3
 
! Отговори
До Минка преди 3 години
Ми откажи се бе !!!Дай ги на някой клошар !Пуууу....Ти кво искаш ? Кой те осигурява и определя пенсиите ? Борисов ли ? Преди Борисов колко взема ? Съгласен съм,че не стигат,но има икономически параметри и отношения,които си имат рамка.А знаеш ли,че валутния борд прокаран заради фалита на България от БСП,е в основата да не мърдаме ,заради бюджетния дефицит и ограничението за нарастване на пенсии и МРЗ? И онея,които са против еврото са толкова прости,че се чудя как са оживели до сега !!!
44
6
 
3
 
! Отговори
коко преди 3 години
До Глас за ГЕРБ КАК ДА РАЗБИРАМ ВЗИМАНЕТО ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ И РАЗДАВАНЕТО НА БГ НАРОД? ЗНАЧИ МУТРАТА ВЗИМА ОТ ТЯХ ПАЧКИ С ЕВРА И КЮЛЧЕТА ЗЛАТО, ТРУПА ГИ В ЛИЧНОТО СИ НОЩНО ШКАФЧЕ И НА КОГО ГИ ДАВА НИКОЙ НЕ Е ВИДЯЛ. АКО БЕШЕ ГИ РАЗДАЛ КАТО РОБИН ХУД, ВСЕ НЯКОЙ ЩЕШЕ ДА КАЖЕ, НО НИКОЙ НЕ КАЗВА, А БАНКИТЕ ИМАТ СВОЯ ТАЙНА И НЯМА ДА РАЗКРИЯТ СМЕТКИТЕ НА МУТРАТА, КЪДЕТО ПОЧТИ Е СИГУРНО, ЧЕ Е ВНЕСЪЛ ОТНЕТОТО, Т.Е. РЕКЕТИРАНОТО.
43
2
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
До Анонимен 31Може да увеличават пенсията на година не с 6% а с повече % и за 3,4 години да се изравни с линията на бедност, ако продължават така никога няма да се изравни с линията на бедност или да се направи преизчисление на всички пенсии Румъния за 1 година вдигна пенсиите повече от колкото ние ги вдигнахме за 15 години
42
9
 
7
 
! Отговори
Тони преди 3 години
ГЕРБ направиха повече за хората, отколкото която и да е друга партия, ФАКТ ! Ръст на чуждестранните фирми и инвестиции, петорно увеличение на доходи за 10 години, Ръст на доходи във всички основни отрасли ! ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ! По-добре отколкото комунистите, Пинокиото с речник от две думи или чалга трупата на учиндолския мафиот и суте.ньор !!!!!!!!!!!!!!!
41
0
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Чудиш се как може да се полчуава по-голяма пенсия от заплатата, на която се е осигурявал някой. Ами може, и трябва да може, особено ако пенсионната система е по немския модел на Бисмарк, каквато е в България. За родените след 1959 година нещата леко се променят, но засега е така.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е , ВСЕ ПАК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТКРАДНЕ ЦЕЛИЯ ЗАЕМ ОТ 5 МЛДР, ЗА АЛИБИ ДАВАТ НЯКОЛКОСТОТИН МИЛИОНА НА ЕЛЕКТОРАТА СИ! ДРУГИТЕ - У ЧЕКМЕДЖЕТАТА...
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РАЗДАВАЙТЕ, РАЗДАВАЙТЕ, СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ ОТГОВАРЯТЕ!НА НОВИЯ ПРОКУРОР...КОЙ ВЗЕЛ, КОЙ ДАЛ - ВСИЧКО ЩЕ СИ КАЖЕТЕ!
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я кажете кога при червените бандюги са се давали пари? И то при положение, че страната е в криза? Кога БСП е съумяло да даде нещо отгоре на хорицата?
37
7
 
9
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Чест и благодарности ! Поредния огромен жест на правителството, комунистите, Копейкин и ФИГУРАНТА се гърчат от злоба !
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУТРАТА УРЕЖДА ЕЛЕКТОРАТА СИ - КИБИЦИ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА И ЧЕРВЕНИ БАБИЧКИ С ПО- ВИСОКИ ДОХОД БЕЛКИМ ИЗБЕГНЕ КАТАСТРОФАТА НА ПРЕСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ!
35
1
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До сладурАма наистина ли ше има хора довечера на протеста бе?:):):)Че и нямало да бъдат малко:):):)Колко 100 с "майките"и на Бабикян Арменската рода:):):)