24 май вече е ден на "българската", а не "славянската писменост"

73-ма депутати гласуваха "за" промяната
Обновена: 1 окт 2020 14:43 | 1 окт 2020 14:18, Нели Христова
57
24 май вече е ден на "българската", а не "славянската писменост"
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене предложението на патриотите 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. 73-ма депутати гласуваха "за", 4 "против" и 34 се въздържаха. Предложението мина с подкрепата на ГЕРБ, която дойде неочаквано в залата след 30 минутната почивка на депутатите, съобщава "24 часа".

„Без съмнение за нас този празник е най-важният и в момента. Не случайно 30 г. след приемането на българската конституция се води дебатът кой е националният празник на България – 3 март или 24 май. Този празник е празнуван като такъв за българската писменост. Подктепяме патриотите, че този празник е възникнал от България“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков и отбеляза, че управляващата партия ще подкрепи законопроекта на коалиционните си партньори, но под условие, че между двете четения участие в дебата ще вземат специалисти и учени, за да се "получи национално обедирние, а не разделение".

Патриотите пък изтъкнаха, че 24 май е наричан „най-българският празник“, а формулировката „празник на славянската писменост“ е внесена от БКП преди 30 г.

Другото предложение на патриотите за официален празник да се приеме и 15 август – Успение на Пресвета Богородица не бе прието на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинките пак надделяха.Невярно, откъдето и да се погледне. Нито е създадена от българи, нито е създадена за българите. Да, разпространена е с държавническа сила на територията първо на България. А кирилицата даже не е оригинална азбука, а е адаптирана гръцка, ако се гледа изписването на буквите.Като се чества славянската писменност, се чества ПРАВОТО да се пише на друг ЕЗИК, различен от еврейски, гръцки и латински. Не се чества шрифт.
24
3
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
До 24 Да Кирил и Методи са били византийци но не са дошли в България ей така да пишат азбуката а нашият цар им е плащал!!! И ако не знаеш хвани прочети завършеният вариант на азбуката НИ не е направен нито от един от тях а от един техен ученик (сам намери кой е той) ,който решава да наименува азбуката на своя учител като знак на признателност!
23
11
 
5
 
! Отговори
ss преди 3 години
айде да не си приписваме изцяло кирилицата. Пишем на силно редактирана от Петър I (Русия) азбука, а старата българска азбука е неразбираема за 99.9% от хората.
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** "патриоти", вместо да гласуват простотии и да си чешат дупетата по форумите, защо не направят нещо за тая държава? По-важно е да си малоумрн и да пренапишеш история, отколкото да имаш мозък и да създадеш такава.
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се принизява празника до регионален и само наш. Не мисля, че нещо печелим... "***, ***!", както знаем от Алеко, предизвиква само насмешки!
19
5
 
9
 
! Отговори
хВ5РВ преди 3 години
Това требваше да стане още 1990 година.
18
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил и Методи са византийци, писали азбука за славянските народи в Европа.Нашите менте-патриоти са същите като днешните скопски историчари - манипулират и лъжат за историята.Ментетата от ВМРО историчари днес зачеркнаха Кирил и Методи и първата славянска азбука - глаголицата, която е узаконена от Кирил и Методи в Рим.Българските макета от ВМРО зачеркнаха Кирил и Методи.
17
6
 
11
 
! Отговори
Биков преди 3 години
Да предложи 24 май за ден на Боковите букви.Че той създава всичко в тази държава.
16
5
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
В онези далечни времена, много от пра...пра бабите ни са били славянки, като и майката на Светите Братя, а прадядовците ни българи. Дядовците ни тогава са били млади и силни мъже, обработвали нивите, пасели добитъка и в края на летата отивали на поредната война , като бързали да се върнат за есенната сеитба. Дълго време са отсъствали от дома си, в който белите и пухкави славянки говорели и пеели на децата си на своя език. Затова езикът ни мийчин е славянски. Стряхата бащина е българска.
15
11
 
9
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Продажници!!!! Пролича им татарския корен на тия "патриоти"....
14
7
 
10
 
! Отговори
! преди 3 години
"Демек се отказвате от общославянската значимост на писмеността ни !!!???"
13
7
 
8
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Руснаците ни окрадоха и Кирил и Методи вече, а ние мълчим."Кирил и Методи кога станаха българи?***, да знаеш, че този празник не за теб... Една статия нямаш без 5 грешки.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГерманецДа, дедите им са били българи, а сега там са македонци. Нямаме проблем кой, както иска да се нарича. Австрийците и германците как са?
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писмеността си е българска. Именно тук се заражда и развива в книжовните школи на Преслав и Охрид, благодарение на княз Борис, цар Симеон, Петър. Тогава сме имали държавници. След това се пренася в Русия от България. Да го знаят всички рубладжии!!!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонци, руснаци, гърци и кой ли още не краде от нашата история и културно наследство. Турция ни обявява за част от нейните земи. А нашите политици чакат някой да погали по *** и да получат нечие одобрение срещу поредната антибългарска кампания
9
5
 
5
 
! Отговори
10 ноември преди 3 години
заслужава не по-малко да бъде нац. празник
8
10
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Какво мрънквш бе? Кирил и Методий са от Солун а не българи. Македонците вече доказаха, че са техни
7
5
 
1
 
! Отговори
моля моля преди 3 години
Това е семеен празник. И никой да не си присвоява чужди заслуги.
6
7
 
7
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Дребнави души. Ситно скроени. Личи си, че от едно тесто сте месени с макетата.