Кирилицата е българска азбука! ВМРО: Победа на българщината

Депутатите не приеха 15 август да стане официален празник
115
Кирилицата е българска азбука! ВМРО: Победа на българщината
Снимка: ВМРО

Парламентът обяви официално, че кирилицата е българска азбука. Според вносителите на промените в Кодекса на труда от ВМРО гласуването е победа за българщината.

Промените в Кодекса на труда бяха приети на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ. Промяната, свързана с кирилицата, е внесена от народните представители от ВМРО. Тя е свързана с 24 май и прави промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България.

"Това, което ние променяме, конкретно е думите "24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май Ден на българската писменост, просвета и култура". Напълно естествена и логична историческа промяна, която е и път към задвижването на процес по признаването на ниво Европейски съюз на кирилицата като българска азбука", се чете в позиция на ВМРО, изпратена до медиите.

Според войводите днес вече може да се приеме, че когато стане дума за празника 24 май, българското общество разбира, че това е денят на българската писменост.

Още по темата
Тя е идентична с кирилицата, създадена и разпространена сред другите славяни именно от България. Тя е уникална и се отличава от другите графични форми сред православните славяни. На нея са творили стотици български автори, които са създали хиляди произведения, останали в националната и световната литературна съкровищница“, подчерта в пленарната зала депутатът и зам.-председател на ВМРО доц. Милен Михов:

"Предложението ни не е въпрос на трудово-правни отношения, макар че засяга Кодекса на труда. Въпросът е много по-важен, въпреки че става дума за смяната на една дума. Поправката е значима, защото днес не само силата на армиите и икономическата мощ определят мястото на държавите в света, а защото има друга и много значима и важна сила – силата върху духовни и нематериални ценности", категоричен бе историкът.

Красимир Богданов от своя страна също изказа силни исторически аргументи и призова за национално самочувствие и подкрепа от страна на всички народни представители: "Кирилицата е чисто българско творение, създадена от Климент Охридски, в българската държава, по времето на българските средновековни царе", категоричен бе той и продължи:

"24 май еманципира българите от другите славянски народи  по време на Османската империя. Нека напомня, че борбите ни тогава не са били само срещу  поробителите, но и срещу фанариотското  духовенство и срещу попълзновението  на други славянски народи, които  са се опитвали да приобщят  български територии и население. Не бива да страдаме от комплекси! Нека не забравяме, че славянофилството  е политическа доктрина на  друга държава, която има своите  имперски цели и намерения  от времето на Петър Велики  нататък".

Депутатите обаче не приеха друго предложение на ВМРО – празникът Голяма Богородица (15 август) да стане официален празник.

"Напълно логично е един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица, да бъде почетен, както Рождество Христово и Великден. Като държава с над 85% християнско население сме длъжни да почитаме големите християнски празници – така, както го правят в другите християнски държави. В деня, в който Божията майка умира, следва да се спазва християнската традиция и да бъде неработен", посочи депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. Неговото предложение обаче не бе прието от депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкато не е славянско е тюркско-монголско...в днешен татарстан има българи,които не ви смятат за сънародници...те казват:ние сме истинските българи и сме мюсюлмани,а онези там на балканите са славяни...
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая. Има хора които са против(тези които си мечтаят да сме в състава на СССР). Но за мен си е българска азбука след като е създадена в България. Както БМВ е германска кола, защото е създадена в Германия нищо че се кара в цял свят.
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил и Методий не са гърци, а българи, потомци на избягали от Дунавска България аристократи по време на междуособиците в средата на 8ти век.
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азбуката наистина е българска, а не славянска. Но както е казал Тодор Колев - "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги."
39
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ние не сме славяни, а българи. Всичко българско си е само българско, но не и славянско.
38
11
 
1
 
! Отговори
В крак с времето преди 3 години
Време е да бием шута на кирилицата - само пречи в дигиталната ера!
37
3
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ама и ние ако не бяхме дали на "братушките"азбука и религия,сега щяха да драскат чертички по пясъка,------Ти хубаво си дал на братушките азбука и религия, ами колко данък плати на държавата за миналия месец и кога за последно стъпва в църква? Щото патриотарите обикновено ви бива само да зяете и да плещите врели-некипели.
36
3
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Не разбирам как точно променя отношението към кирилицата по света този документ за вътрешна употреба? Освен това св.св. Кирил и Методи са създавали азбука за моравците най-вече.
35
3
 
8
 
! Отговори
До43 преди 3 години
Ама и ние ако не бяхме дали на "братушките"азбука и религия,сега щяха да драскат чертички по пясъка,и да бият чело в джамиите.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До очевидноами то както е тръгнало с помощта на красимир каракчанов единствените,които ще останат да "уважават българските ценности"са ромите.
33
12
 
6
 
! Отговори
Емпедокъл Ставрополу преди 3 години
Целия свят казва че българите са изчезнали в 9-ти век..Само билгарите от Дунавски вилает, казват друго .Това е азбука за славяните---измайсторена от двама велики Византиисйи държавни служители ..Кирил и Методиос я правят в манастира ''Полихронос'' в планината Олимп Прусски -- през 867 год .Но след 50 години около 910-920 год... виждат че славяните не умеят да пишат на нея...и затова създават директно от 20 ГРЪЦКИ ГРАФЕМИ-ЛЕКСИ (БУКВИ) + още 24 други граффо-символис = 44 ОРИГИНАЛНАТА КИРИЛИЦА
32
4
 
6
 
! Отговори
очевидно преди 3 години
До АнонименИмам препоръка към парламента да гласуват текст за ТЕЛК с диагнозата "ДУХОВЕН ИНВАЛИД". Не може истински българин да не приветства такова решение. То бива бездуховност ама чак толкова е отвратително. Другото обяснение би могло да е драскачите да не са етнически българи. И въпреки това щом живеят на нашите земи ще уважават българските ценности. Иначе бегом откъдето сте!
31
4
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Имаите малко самочуствие,все пак истината е на наша страна
30
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абсолютно безсмислен акт на самоизтъкване за вътрешна употреба...това,че наричаш своята писменост на своя народ не доказва нищо пред никому.кирилицата е създадена от двама византийски мисионери от македония и то на територия,която днес принадлежи на друга държава.нито гърците,нито македонците,нито сърбите,а още по-малко руснаците и другите източноевропейци ползващи кирилицата ще я признаят за българска...
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Е как да вникне човек в такава мощна българска космическа величина с правешки аналози! Никак не ми е лесно, признавам. :)))))))))))
28
3
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Явно не вникваш какъв е смисъла и колко голямо нещо всъщност е това.п.п. за знанията и разбирянето на света се сърди единствено и само на себе си.Лек ден!
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че гърците си траят, че и ако те си отворят устите ще стане манджа с грозде. Когато в края на 9-ти век в Преслав е създадена втората българска азбука-Кирилицата 24 от буквите са преписани от гръцката азбука и са добавени още 14 отговарящи на чисто български звуци в речта ни.
26
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
В Румъния 15 август е национален празник !!!Кога ще ги стигнем , румънците ???
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писнало ми е да обяснявам на чужденци, че в България не пишем с руски букви.
24
5
 
3
 
! Отговори
Псевдопатриот преди 3 години
Уиндоус '95 е американски завинаги! Америка из дъ бест! Ооу сей, кен ю сииии...