Кирилицата е българска азбука! ВМРО: Победа на българщината

Депутатите не приеха 15 август да стане официален празник
115
Кирилицата е българска азбука! ВМРО: Победа на българщината
Снимка: ВМРО

Парламентът обяви официално, че кирилицата е българска азбука. Според вносителите на промените в Кодекса на труда от ВМРО гласуването е победа за българщината.

Промените в Кодекса на труда бяха приети на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ. Промяната, свързана с кирилицата, е внесена от народните представители от ВМРО. Тя е свързана с 24 май и прави промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България.

"Това, което ние променяме, конкретно е думите "24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май Ден на българската писменост, просвета и култура". Напълно естествена и логична историческа промяна, която е и път към задвижването на процес по признаването на ниво Европейски съюз на кирилицата като българска азбука", се чете в позиция на ВМРО, изпратена до медиите.

Според войводите днес вече може да се приеме, че когато стане дума за празника 24 май, българското общество разбира, че това е денят на българската писменост.

Още по темата
Тя е идентична с кирилицата, създадена и разпространена сред другите славяни именно от България. Тя е уникална и се отличава от другите графични форми сред православните славяни. На нея са творили стотици български автори, които са създали хиляди произведения, останали в националната и световната литературна съкровищница“, подчерта в пленарната зала депутатът и зам.-председател на ВМРО доц. Милен Михов:

"Предложението ни не е въпрос на трудово-правни отношения, макар че засяга Кодекса на труда. Въпросът е много по-важен, въпреки че става дума за смяната на една дума. Поправката е значима, защото днес не само силата на армиите и икономическата мощ определят мястото на държавите в света, а защото има друга и много значима и важна сила – силата върху духовни и нематериални ценности", категоричен бе историкът.

Красимир Богданов от своя страна също изказа силни исторически аргументи и призова за национално самочувствие и подкрепа от страна на всички народни представители: "Кирилицата е чисто българско творение, създадена от Климент Охридски, в българската държава, по времето на българските средновековни царе", категоричен бе той и продължи:

"24 май еманципира българите от другите славянски народи  по време на Османската империя. Нека напомня, че борбите ни тогава не са били само срещу  поробителите, но и срещу фанариотското  духовенство и срещу попълзновението  на други славянски народи, които  са се опитвали да приобщят  български територии и население. Не бива да страдаме от комплекси! Нека не забравяме, че славянофилството  е политическа доктрина на  друга държава, която има своите  имперски цели и намерения  от времето на Петър Велики  нататък".

Депутатите обаче не приеха друго предложение на ВМРО – празникът Голяма Богородица (15 август) да стане официален празник.

"Напълно логично е един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица, да бъде почетен, както Рождество Христово и Великден. Като държава с над 85% християнско население сме длъжни да почитаме големите християнски празници – така, както го правят в другите християнски държави. В деня, в който Божията майка умира, следва да се спазва християнската традиция и да бъде неработен", посочи депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. Неговото предложение обаче не бе прието от депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
До Кр. Анг. преди 3 години
Драги писачо, "работил" по горната статия, необходимо е да притежаваш по-висока степен на грамотност, щом пишеш за просвета и култура...
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСледващата крачка е да поискаме българския език да стане официален език за ЕС.........:))))))))))))))), :)))))))))))))))))))))), :))))))))))))))))))))))))))))))))))Има адски много мъка в България като и много психиатрично болни българи!
21
2
 
6
 
! Отговори
Стига псевдопатриоти преди 3 години
По смисъла на този идиотизъм, не трябва да празнуваме Светите братя Кирил и Методий, защото те нямат нищо общо с България, а глаголицата е специално изработена и разпространена първо във Великоморавия!
20
0
 
3
 
! Отговори
Драги преди 3 години
***, необходимо е да притежаваш по-висока степен на грамотност, щом пишеш статии за просвета и култура. По-конкретно, празниците не се Оказват в член еди-кой си. Провери в речника как се пише това, което си искал да ни кажеш.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно има и такива, които не разбират колко е важно това решение. Следващата крачка е да поискаме българския език да стане официален език за ЕС. Това признание ще е по-важно от всичките милиарди, които получаваме, защото ще ни затвърди като НАРОД, а не като последните бедняци. Пари се печелят, но духовност се наследява от предците ни, не го забравяйте. Поне за нещо да се почустваме горди.
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Браво 18Край, от днес цъфтим и връзваме щом българската азбука е наше изобретение! Ще се фръцкаме, ще вдигнем 100 паметника, ще засипем паметници с букети и венци, ще веем байрака и в други ден пак ще посърнем!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РОСКОСМОСКирилицата е азбука 1 в космоса.........Илюзийте пречат повече отколкото може да си представиш!!!
16
8
 
8
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Похвално,днес е хубав ден за българските родолюбци.И да продължаваме в същия дух,защото истината е на наша страна.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До България е великаБългария е велика.........Много, много отдавна и все още спорна величина ако вземем под внимание сегашното българско отчаяно състояние. Великите държави по принцип си личат отдалеко, величината им просто се доразвива и процъфтява отново докато при нас провал , простотия и 'комунизъм'!
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8.."българите" като теб със сигурност!!!.....Българите като мен си живеят живота и се надсмиват над глупостта на повечето българи в България. Прехвърлянето на аргумента обратно е много неадекватен защитен механизъм, приоритет на нискостеблен човечец!:))))))))))
13
5
 
8
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Ама нидейте така уа... Ние русофилето знаем, че другарят Ленин е създал славянската азбука за да може всички русофиле да четем мъдрите слова на другарят Путин!
12
3
 
3
 
! Отговори
РОСКОСМОС преди 3 години
Кирилицата е азбука 1 в космоса.
11
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВМРО напълно заслужава името си. Чисти македонци. С тях започва света и с тях свършва. Има си световна история и тя гласи че азбуката е СЛАВЯНСКА византийско производство. Това е и точка. Кирил и Методйй са византийци и никога не са били българи. Какво е написал Климент в последните години от живота си не е доказано. Великия ни лидер П. Стоянов искаше да въведе латиницата понеже наща азбука била руска? ? Е ми продажно племе е македонското.
10
3
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Безспорен факт, в резултат на което рушлямските дивaци ни окупират, поробват, а за историята - полуистини и откровени лъжи!
9
5
 
19
 
! Отговори
България е велика преди 3 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе народ.
8
5
 
19
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
Който се чувства българин, има повод да празнува.А който се чувства русин, македонец, или славянин- да си ходи в родината.
7
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Га дойде от Македония Неделчовски с един голям токмакк ще се изясни каква е...
6
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Правилно.Азбуката е българска!"Голям праз че е българска при положение че една по-голяма част от българите в България са кроманьинци!
5
2
 
11
 
! Отговори
ГЛАСУВАЛИ преди 3 години
за - 77 души, против -34, въздържали се -4-***. Общо -111. Питам: КАК СЕ ПРИЕМАТ ЗАКОНИ СПРИСЪСТВАЩИ ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА ДЕПУТАТИ В ЗАЛАТА?!!!
4
8
 
6
 
! Отговори
1234 преди 3 години
*** и. Някой да е оспорвал това!?!?!?!?! Все едно англичаните да имат празник на английсия, шото е техен. Бил е ама вече не е ... Идеален повод всички чужди историци да отрекат делото на К и М, притча и легенда.