Кирилицата е българска азбука! ВМРО: Победа на българщината

Депутатите не приеха 15 август да стане официален празник
115
Кирилицата е българска азбука! ВМРО: Победа на българщината
Снимка: ВМРО

Парламентът обяви официално, че кирилицата е българска азбука. Според вносителите на промените в Кодекса на труда от ВМРО гласуването е победа за българщината.

Промените в Кодекса на труда бяха приети на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ. Промяната, свързана с кирилицата, е внесена от народните представители от ВМРО. Тя е свързана с 24 май и прави промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България.

"Това, което ние променяме, конкретно е думите "24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май Ден на българската писменост, просвета и култура". Напълно естествена и логична историческа промяна, която е и път към задвижването на процес по признаването на ниво Европейски съюз на кирилицата като българска азбука", се чете в позиция на ВМРО, изпратена до медиите.

Според войводите днес вече може да се приеме, че когато стане дума за празника 24 май, българското общество разбира, че това е денят на българската писменост.

Още по темата
Тя е идентична с кирилицата, създадена и разпространена сред другите славяни именно от България. Тя е уникална и се отличава от другите графични форми сред православните славяни. На нея са творили стотици български автори, които са създали хиляди произведения, останали в националната и световната литературна съкровищница“, подчерта в пленарната зала депутатът и зам.-председател на ВМРО доц. Милен Михов:

"Предложението ни не е въпрос на трудово-правни отношения, макар че засяга Кодекса на труда. Въпросът е много по-важен, въпреки че става дума за смяната на една дума. Поправката е значима, защото днес не само силата на армиите и икономическата мощ определят мястото на държавите в света, а защото има друга и много значима и важна сила – силата върху духовни и нематериални ценности", категоричен бе историкът.

Красимир Богданов от своя страна също изказа силни исторически аргументи и призова за национално самочувствие и подкрепа от страна на всички народни представители: "Кирилицата е чисто българско творение, създадена от Климент Охридски, в българската държава, по времето на българските средновековни царе", категоричен бе той и продължи:

"24 май еманципира българите от другите славянски народи  по време на Османската империя. Нека напомня, че борбите ни тогава не са били само срещу  поробителите, но и срещу фанариотското  духовенство и срещу попълзновението  на други славянски народи, които  са се опитвали да приобщят  български територии и население. Не бива да страдаме от комплекси! Нека не забравяме, че славянофилството  е политическа доктрина на  друга държава, която има своите  имперски цели и намерения  от времето на Петър Велики  нататък".

Депутатите обаче не приеха друго предложение на ВМРО – празникът Голяма Богородица (15 август) да стане официален празник.

"Напълно логично е един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица, да бъде почетен, както Рождество Христово и Великден. Като държава с над 85% християнско население сме длъжни да почитаме големите християнски празници – така, както го правят в другите християнски държави. В деня, в който Божията майка умира, следва да се спазва християнската традиция и да бъде неработен", посочи депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. Неговото предложение обаче не бе прието от депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Националната религия на България е Светото Православие.На териоторията на България са разрешени следните вероизповедания:..............Това трябва да пише в конституцията.
82
2
 
2
 
! Отговори
AБВ преди 3 години
Не е българска , а е македонска както и Луната.
81
0
 
3
 
! Отговори
До Турчалята преди 3 години
На Баязид "Светкавицата" нашите братовчеди са му резнали кратуната в битката при Анкара. По-надалеп от закавказието неса стъпвали това овчарско племе.
80
2
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Идат избори. ВМРО им трябват добре звучащи безмислени лозунги. Кирилицата е писмен стандарт отговарящ на определени фонетични особености наезика. От кого е измислена и от кого се използва е съвсем друго. Очевидно при езикови сходства ще си я ползват всички, на които върши рсбота. Мечтата на ВМРО-КАРАКАЧАНИ е хем да си дадат газа на САЩ, за да ги тантуркат, хем да се пишат национално отговорни. Ами да приемат че Кирилицата ни е подарена от Америка за България и толкоз.
79
1
 
6
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
ДО ТУРСКИЯ БОТ ''ЮАР''Слушай сега синко, ти и твоето недоучило племе туркос , не МОЖЕ НИКОГА ДА СЕ СРЯВНЯВАТЕ с ВИЗАНТИЯ И ГЪРЦИЯ !!..НИКОГА , българо-турчино .1.ОСМАН Е АРАБСКО ИМЕ, НЕ ТУРСКО .2. ИСЛЯМА Е АРАБСКА РЕЛИГИЯ , А НЕ ТУРСКА .3. АЗБУКАТА С КОЯТО СА ПИСАЛИ В ТАЗИ ''ДЪРЖАВА'' -- Е АРАБСКИЯ АБДЖАД .4. САМИЯТ ГОВОР + И САМИТЕ ДУМИ НА '''ОСМАНЦИТЕ''', КОИТО СА ГОВОРИИ ТЕ САМИТЕ = Е 75 ПРОЦЕНТА АРАБО-ПЕРСИИСКА ЛЕКСИКА И ЛЕКСЕМИ (ДУМИ) !! + 20 ПРОЦЕНТА ГРЪЦКА ЛЕКСИКА !..ДРУГИТЕ 5--
78
1
 
4
 
! Отговори
До повечето преди 3 години
коментиращи по-долу:Из.празнихте ли се най-накрая? Получихте ли ор.газъм от това, че о.плюхте още нещо българско и родно? Дали живеете или не живеете в България няма значение. Нали сте родени тук? П.П. - Ако не ви харесва българската азбука, можете да пишете на латиница, но в сайта на Дойче Веле, например. Там можете свободно да плю.ете България.
77
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирилос и методиос били гърци от Тесаллоники и направили кирилицата по заповед на византийския император.това е историята, всичко друго са измислилици
76
5
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 години
До Анонимен 91 НЯМА такова понятие Османо-Арабска. Има Османска Империя, също се нарича Турска Империя и драги мой пишман-Грък, държавотворчеството на Тюрките е извън всяко съмнение от 2500 години насам. И да знаеш още нещо - династиите в Европа са почти изцяло с Германска кръв. В Азия - почти изцяло Тюрки - поне 3 Пекински династии, повечето Индийски и Персийски, да не споменавам Османите, които са приемник, наследник и продължител на Ромейската Империя. Срещу Турция сте гОла вОда.
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с това ли се занимават в парламента?чешат си мъдитe и чакат да им свърши мандата
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както си тръгнал/а да изреждаш, можеше и да кажеш, че монголите, които доскоро пишеха на кирилица, са имали своя "монголска азбука - кирилица". Няма "българска кирилица", драги ми господине / госпожо, има кирилица, която е българската азбука и други народи я ползват. А пък ние я официално я наричахме "славянска писменост". Ти даже топлата вода не си открил/а. Къпеш ли се изобщо?
73
2
 
4
 
! Отговори
имам питане преди 3 години
А 3 март кога ще стане ден на присъствието?
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин рече мале било па вий си гласувАите кото щете!
71
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стетсвено, че българската азбука си е българска азбука, френската азбука си е френска азбука. Това е оксиморон. Френската азбука (и испанската) са създадени на базата на латиницата. По същия начин българската азбука е българска кирилица, заащото има и украинска кирилица и т.н. В параламента откриха топлата вода, да им е честито, може и да се поокъпят по съвета на Чърчил , ха ха ха
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете, грешка - не "азбека", а АЗБУКА
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
24 май не може да бъде национален празник, защото не е свързан с политичесто събитие. Това е общоприет принцип.Но недоумявам как част от коментиращите успяха да вкарат толкова много злоба и отрицание в коментирането на факта, че у нас НАЙ-НАКРАЯ БЪЛГАРСКАТА АЗБЕКА Е ОФИЦИАЛНО ОБЯВЕНА ЗА БЪЛГАРСКА.
68
7
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 3 години
24-МАЙ--НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!ДОЛУ 3-тиМАРТ---ДЕНЯТ НА РУСКИЯ БОТУШ В БЪЛГАРИЯ И ДОНЕСЕНАТА ОТ. ТЯХ "АВТОНОМИЯ", А, НЕ ОСВОБОЖДЕНИЕ.!!! ДА ЖИВЕЕ "СЪЕДИНЕНИЕТО"!!!!
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирилицата не е българска, но после българите от Македония ползват кирилицата, за да направят климентицата и така сега се ползва в Русия, Сърбия и Монголия не кирилицата, а българицата. За съжаление бг езика губи от английския и турския и намалява броя на ползващите бългацата а расте латиницата заради ЕС и НАТО.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
продълж.....Та Раковски се бие 6 години в Крит и Пеллопонес , срещу Османо-Арабската държава .Той е Герой на три села в остров Крит .Самият Той = Георгиос Саввас Раковски, роден в малкия гръцко-говорещ тогава градец около Сливен = Котел --- умира много млад - само на 42 години , през 1863 година -- от Туберкулоза .
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истинатада знаем,че раковски е поддържал тезата за тюркския произход на българите и затова е искал българия да остане под турска власт.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВМРО,ако са истински радетели на българщината, да се позанимаят с езика на Българската национална телевизия и всякакви уж културни институции, които гъмжат ат абсолютно ненужни англицизми. Точно хората, които биват слагани в групата на културата, са прокарващи антибългарщина.