Над 600 катастрофи с пияни шофьори от началото на годината

18% от нарушителите са млади шофьори до 25 години
17
Над 600 катастрофи с пияни шофьори от началото на годината
Снимка: БГНЕС

От началото на годината досега над 600 са настъпилите катастрофи у нас, при които водачите са управлявали превозните си средства след употреба на алкохол. Близо 18% от тези произшествия са с участието на млади шофьори, става ясно от данни, представени по време на кампанията "Алкохолът е лош шофьор" на "Каменица" АД, с подкрепата на МВР и Българският червен кръст.

За периода от 1 януари до 10 септември 2020 г., данните на МВР за пътнотранспортни произшествия с установено управление след употреба на алкохол сочат, че в 109 от общо 609 катастрофи с пияни водачи са участвали млади шофьори между 18 и 25 години.

В 36 от случаите констатираната концентрация на алкохол в кръвта е в границите от 0.5 до 1.2 на 1000, а в 73 - над 1.2 на хиляда. Статистиката е показателна за проблема в обществото и за нуждата от промяна в мисленето и отношението към отговорното шофиране, отчитат експертите. .

"За всички е важно да се гарантира сигурността на участниците в движението по пътищата, в т.ч. и чрез отговорно поведение и управление на пътни превозни средства от водачи в трезво състояние. Гарантите сме самите ние както като водачи, пътници, пешеходци или работници на пътя, така и като граждани и представители на държавни и неправителствени органи и организации", споделя инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

"Алкохолът е лош шофьор, затова когато сядаме зад волана, не трябва да правим компромиси с него", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
докато не се забрани на младите да карат мощни коли първите 2 години след като са взели книжка и за наришенията не плащат по високи глоби през същия период няма да се оправят нещата.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами след като "независимите" соpocки съдии пускат на свобода всякакви престъпници нарочно, знаеки че са опасни какво друго очаквате?? Разруха на обществото. Лявата перверзия облива планетата!
7
2
 
0
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Браво. Който пие зло не мисли. НЕ са умишлени щото са пили. Катастрофите предизвикани от такива, които не пият изобщо са 10 пъти повече.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на тези ли им е виновен Бойко ...?Остаффка!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то заради това присъдите за пияните убийци по пътищата са само условни, и не повече от 6 месечни.
4
0
 
2
 
! Отговори
Мария Ботева преди 3 години
"За всички е важно да се гарантира сигурността на участниците в движението по пътищата, в т.ч. и чрез отговорно поведение....Та не разбрахме ИМА ЛИ ЗАГИНАЛИ И РАНЕНИ за 2020 г. по причина употреба на алкохол?
3
0
 
1
 
! Отговори
Платена публикация преди 3 години
Защо не пишете дали има загинали и ранени при произшествията при които СПОРЕД ВАС водачът е употребил алкохол? Май няма. Като няма защо пускате такива статии - да дразните хората само. Има ли по -*** хора да работят в МВР от тези в Пътна полиция? Начело с началника им! Срам за МВР-ето.
2
0
 
1
 
! Отговори
Ало катаджиите преди 3 години
Според официалната статистика на Националния статистически институт за 2019 г.: По причина Употреба на алкохол или други упойващи средства: ПТП 66 (1.1%)загинали 7 (1.2%), ранени 107 (1.3%)Нещо КАТ май са се объркали или ни вземат за канарчета. и за 2020 г. НЯМА ЗАГИНАЛИ ПО ПРИЧНА АЛКОХОЛ! ЦИТАТ: За периода от 1 януари до 10 септември 2020 г., данните на МВР за пътнотранспортни произшествия с установено управление след алкохол сочат, че в 109 от общо 609 катастрофи с пияни водачи с
1
5
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Директно в пандиза! Минимум 1 г.Никакви условни присъди!