Осми сме по смъртност от коронавирус в Европа, тенденцията е за спад

НОЩ възобнови брифингите си
Обновена: 1 окт 2020 11:31 | 1 окт 2020 10:25, Александър Попов
176

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес Националният оперативен щаб възобновява брифингите веднъж седмично.

286 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 4 943 PCR-теста през последното денонощие. Това е около 5,8 на сто от общия брой изследвани.

През последните 24 часа са починали 12 души, при които е установен коронавирус. 145 са се възстановили, в болница остават общо 837 пациенти.

За периода 24-30 септември общият брой на заразените с COVID-19 се е увеличил с 1550 души, а излекуваните са 767. За това време 111 души са били хоспитализирани, от тях 14 души са настанени в интензивни отделения, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на НОЩ.

В Европа сме на 25 място по брой заразени с коронавирус с 33,3 на 100 000 души. По отношение на смъртността сме на 8 място 1,11 на 100 000 души.

Смъртността постепенно спада, доскоро бяхме на второ място. Тенденцията в Европа е видима, започна вълна за повишаване на заразените с COVID-19, от миналата седмица и ние влизаме, като ръстът при нас е с 57%, обяви доц. Кунчев.

Няма по-висока заболеваемост в детски градини училища

Министър Ангелов бе категоричен, че заболеваемостта в детските градини и училищата е по-ниска или се доближава до тази в обществото.

Към 30 септември данните показват:

- Деца с положителен PCR тест в детски градини - 12

- Ученици с положителен PCR тест - 117 

- Заразени учители в детски градини - 14

- Заразени учители в училища - 72 

- Непедагочески персонал са около 60 в градините и училищата

Карантинираните малки деца са 539, а учениците - 643. 

Към момента в страната има 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус, от които 7307 за такива в неусложнено състояние. 10,5% от тях са заети към 30 септември. 1 108 пък са леглата за интензивно лечение, от тях са заети 4%, обясни ресорният министър.

Проблемът с медиците

Недостатъчният брой на медиците, умората и показването на заразените сред тях са един от най-големите проблеми пред здравната ни система. Ежедневно нараства делът на заразените медицински специалисти. Те запазват същия темп, около 5,6%, какъвто е и за цялото общество. Към момента са отчетени 1152 заразени медицински специалисти, от които 409 лекари и 387 медсестри, каза проф. Ангелов.

Активните случаи на заразени медици в момента са 227, а 36 от тях са хоспитализирани. Двама - лекар и сестра, са в интензивно отделение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: нощкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
12
 
4
 
! Отговори
БСП ако имаха мозък преди 3 години
шяха да подпукат Борисов за тоталния провал с ковид - ама те са мега *** и отричат пандемията, радев също, чалгаря и мангъра също. Умират хора заразени от млади, които са ходили на ресотрант, дискотека, мач, тези неща в Еропа не работят или работят със строги мерки. каот не питат тулупа за това той ще си развява **** както иска, а е ПЪЛЕН провал. Тотален провал, Тестове, Рзита, министър неадекватни, кунчев и катрана мега лъжци
48
4
 
24
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
Заплахите започнаха. Постепенно ще се нагнетява страх в хората. Не е далече и ново затваряне вкъщи, този път доживот. Умрелите от глад вкъщи ще минават за Ковид.
47
1
 
20
 
! Отговори
малее преди 3 години
Па да бяха турили и един поп у НОЩ така за авторитет.
46
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде добри дошли в новия сезон на короната на вирусите. Тези нелицеприятни хорица ще промиват мозъци, ще всяват страх, че излизат пред вас с черните си дрехи следващите няколко месеца. Всеки който работи осърдно против собствения си народ, трупа страшна карма, която ще изплащат и пра пра пра внуците му
45
1
 
11
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Случаите се увеличават, но СМЪРТНОСТТА спада. Не четеш.
44
1
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Спри дрогата!!! Не си добре.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЛУЧАИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ НО ТЕНДЕНЦИЯТА БИЛА ЗА СПАД. ВСЕ ЕДНО СМЕ 1986 СЛЕД ЧЕРНОБИЛ.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Случаенэ "Защо никой не казва, че смъртността в Западна Европа е до 10 пъти по-висока?" защото не е вярно понеже там се казват относително верни данни а не кой от какво умрел да го пишем ковидеветнайсе.
41
0
 
6
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Вирусът като състезание.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия е нужен трибунал. Иначе няма да се оправим.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Щом някой знае как се пише уикипедия би трябвало да знае и как се произнася и така може да се напише на български както се произнася на английски, но проблема е в това от къде е взет въпросния емотикон и имаш ли право да го вземаш от там. Но не е нужно да се отговаря и на всяка манджа мерудия да се става.
38
3
 
20
 
! Отговори
111 преди 3 години
Ковида е добре организирана световна измама на Илюминатите - Cатанисти. Те притежават най-големите медии в света, голяма част от политиците работят за тях, също актьори, музиканти, спортисти и други известни личности които постоянно ви пускат по медиите.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Ти ще се запознаеш преди тях с бай Ставри.
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Осми сме по смъртност от коронавирус в Европа, тенденцията е за спадНОЩ възобнови брифингите си"... И сме първи по смъртност въобще в Европа. Без тенденции за промяна на положението!А от НОЩ смисълът е точно никакъв. Поредните хрантутници на държавна хранилка без нужда и повод.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Ставри ви чака, г-да пандемици. *** лято свършва и отивате на топло.
34
4
 
10
 
! Отговори
Случаен преди 3 години
https://worldometers.info/coronavirus/Как определиха 8мо място? Защо никой не казва, че смъртността в Западна Европа е до 10 пъти по-висока?
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днеска облачно но много слънчасали има. Зоологическа градина..Ветеринарна лечебница...
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Koronata ТО ТОВА Е ПРОБЛЕМА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ ХОРА СА ПОЛОВИНАТА ХОРА У НАС ДО КОИТО НЕ ДОСТИГАТ ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ БОНУСИ ЗАЩОТО ПОЛОВИНАТА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ СА ВАЖНИ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ А ДРУГАТА ПОЛОВИНА СА КОВИ 19.
31
2
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 29хахаха. Предлагам да им пишеш на .. уикипедия и да ме издадеш! :D (отказвам да напиша уикипедия с й...)
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗОБЩО НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ВЯРВА ИЛИ НЕ НА БРИФИНГГИТЕ ТЕ НЕ СА ГОСПОД ЧЕ ДА ИМ СЕ ВЯРВА ИЛИ НЕ ТЕ СА ХОРА И СА ПОДВЛАСТНИ НА ИЗКУШЕНИЯ А КОГАТО СИ НА ВЛАСТОВИ ПОЗИЦИИ ИЗКУШЕНИЯТА СА ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ПО ПРИНЦИП ТАКА ЧЕ ВСЕКИ САМ ДА ПРЕЦЕНЯВА