След едно подаване на ръка от февруари насам - как семейство се зарази с COVID-19?

Борис Енев и Евгения Ходхевич с разказ от първо лице пред Bulgaria ON AIR
1 окт 2020 12:45, Анисия Иванова
37

Семейство архитекти с три деца стриктно спазва мерките на Националния оперативен щаб и въпреки това се заразява с коронавирус.

"Още преди да наложат мерките за сигурност, сложихме маски и спряхме децата от училище, от края на февруари бяхме под карантина. Целта беше да опазим едно от децата ни, което е болно от муковисцидоза - болест, която засяга белия дроб. Информирахме се от чужди медии и решихме да тръгнем в посока на сигурност", разказа майката Евгения Ходхевич в студиото на "България сутрин".

"Уплашихме се и то не само заради децата. По време на грипни периоди винаги сме се пазили заради нашето дете, всички се ваксинираме. От самото начало знаехме, че това, което идва е по-тежко от баналния грип и бяхме внимателни повече от обикновено", допълни бащата Борис Енев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че семейството е искало да предпази от заразяване с COVID-19 и възрастните си родители, които спадат към рисковата група. "Редуцирахме контакта с хора до абсолютния минимум", посочи Енев.

Евгения Ходхевич отбеляза, че семейството не се е успокоило след отпускането на мерките в страната, а продължило да избягва контакти и да спазва необходимата дистанция.

"Продължихме с мерките за сигурност, децата продължаваха да бъдат вкъщи в пълна изолация и бяхме убедени, че няма да се заразим с коронавирус", допълни тя.

Според Енев към момента при 200 случая на положителни проби от коронавирус на ден нормите за сигурност са много по-ниски в сравнение с началото на пандемията, когато е имало по 10 -20 заразени.

"Една от причините да се заразим беше, че не идва достатъчно вярна и бърза информация до хората. Говореше се, че вирусът е тежък, затова при спазване на дистанция човек не би се заразил. От нашия опит мога да кажа, че това не се оказа вярно. Абсолютно е възможно да се заразиш, дори като спазваш всички препоръки.", заяви той.

Борис Енев разказа, че със съпругата му са били в затворено помещение с човек по работа, като са спазвали разстояние от 2 метра - "бяхме на разстояние, бяхме с маски, бяхме едва 10-тина минути в затворено помощение".

"Този човек е бил заразен, към момента не го е знаел, но е имал много заразени хора в приятелския си кръг и го е знаел. По-страшното е, че това са хора, които работят в гастрономията и би трябвало да носят отговорност не само за себе си, но и към всички техни клиенти, които посещават ресторанта им", изтъкна още гостът.

Евгения посочи, че това е бил първият човек, на когото е подала ръка от февруари месец насам. "Той е направил сметка за себе си, че не е в рискова група", каза още тя.

Двамата казаха, че са не са имали никакви симптоми, с изключение на това, че Евгения е загубила обонянието си. "14 дни бяхме заключени и чакахме, защото не знаехме какво ще се случи", разказа още тя.

Но психически беше ужас, защото не знаехме в каква фаза сме, призна бащата.

"Би трябвало да има едно балансирано и смислено ограничение на заразата", смята Борис Енев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 години
Дори не прочетох цялата статия.Измамата е толкова явна,че не няма да я проумеят само хора с вроден крeтeнизъм и пълна духовна тъпота.
28
1
 
3
 
! Отговори
Самореклама се казва преди 3 години
С тази прическа наистина може да е било хив.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като прочетеш имената на децата им и като чуеш диалекта на госпожата, каква е етническата им принадлежност? Театрали някакви. Пишеш им имената в Гугъл и се оказва, че са "еталонно семейство архитекти", които от време на време изкарват по некой лев от участия в предавания.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая статия не ми хареса и не предизвика в мен съчувствие а точно обратното.
25
1
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Интересно, с тов си е каква е етническата принадлежност на тези хора. Незнам дали умишлено или случайно, но цялата публикация звучи като истерична ковид-истерия и пропаганда.
24
6
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Няма никакъв вирус и това е 100%. Вече даже няма и варианти на колебание.След като шест месеца не се случи никакъв пик, край. Всичко оттука нататък е лъжи и игра със статистиката. Не да ме водят в отделение, но и самият Коринавирус в клетка с белезници да ми докарат - не вярвам!
23
8
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Евгения посочи, че това е бил първият човек, на когото е подала ръка от февруари месец насам. "Той е направил сметка за себе си, че не е в рискова група", каза още тя.-----Ето, пак "шерше ла фам"!Ква раота имаш да подаваш ръка на чужд мъж, *** проститут ко?Сега цялото семейство ще измре яко! Беларуска ли си, ква си?
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютни безсмислици в тази статия. Дрън, дрън, та пляс.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е достатъчно да си бръкнеш в носа, трябва да си предоставиш и ....
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уникална статия!Уникални образи, откъде ги копаете.Аз пък познавам семейство при което мъжа смени половин дузина любовници и ги водеше на море и по хотели, а жена му овърша половината комшии в квартала, но не се заразиха с Корона, дори грипче не хванаха. За кожния диспансер не съм сигурен
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ако са подали ръка няма как да стане. После трябва да са си бръкнали в носа или не са си измили ръцете като са се прибрали. Да си признаят.
18
7
 
14
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Короназомбито скоро освен с маска, ръкавици и социално дистанциране ще тръгне и с тапа в ***, за да не се зарази от вируса през задния си проход! Короназомбията не се лекува!
17
1
 
9
 
! Отговори
От 20 преди 3 години
С маските положението е двусмислено. От една страна те предпазват, но от друга страна те не предпазват на 100%. Това разбира се се знае, но много хора го забравят и си мислят, че са защитени, когато са с маска, въпреки че се знае и че маските са много повече за защита на околните, отколкото за човека носещ маска.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разглезеното българско семейство архитекти вирус не са виждали
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са проявили здрав разум и без паника са взели разумни мерки. Само дето са подали ръка на един човек, а не е трябвало да го правят. Повечето хора не знаят, че разнасят заразата, докато не си направят тест. При мен имаше нещо подобно - направиха ми тежка операция в края на януари и бях до края на март на легло и беше разумно хората около мен да се пазят, за да ме опазят мен. Направиха го, за което съм им благодарен. Паника разбира се нямаше, но маски навън, миене на ръце, дистанция п това е
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18:Ай стига с тази "дистанция"!Гледал ли си снимки от Новата НОЩ,която се спъска над Овчоландия,при която всички Гладни Нощни Апостоли са се наредили с намордници на муцуните ди Главатаря им,наречен министър на здравеопзването(без намордник),около една маса,НА РАЗСТОЯНИЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН МЕТЪР РАМО ОТ РАМО?!Погледни,поучително е и ще проумееш цялата тази врява до безсъзнание за спазване на рзстояние.ЗА справка,гледай публиката от футболните мачове и близо 3-месечните протести!!!!!!!
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Подаването на ръка не е спазване на дистанция. Освен ттова българина смята че щом е нахлузил парцалена маска за многократна употреба на лицето си и няма нужда да спазва дистанция и може да си се бута и навира по магазините както си иска и да кашля шумно и прочие простотии. СЛАГАЙТЕ МИНУСИ НО ТОВА НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ ОСВЕН СПАЗВАНЕТО НА ХИГИЕНА И ДИСТАНЦИЯ ДРУГО НЕ ПОМАГА.
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Напълно възможно е някой kретен да се е изкашлял хайдушката" да но това е обичайния начин на кашляне на българина който като си върви по улицата нищо му няма и точно като се разминава с някакъв човек и точно тогава греда да се изкашля със или без вирус, такъв е табията на този малък, но за сметка на това много *** народ.
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те създали паника в тяхното семейство още преди извънредното положение, а сега искат и се опитват тази паника да я прехвърлят на нас хората , с любезното съдействие на медиите. Ако бяха се държали нормално нищо нямаше да се случи но паниката е голяма...
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Абсолютно е възможно да се заразиш, дори като спазваш всички препоръки."Не знам каква е целта но горното изречение показва че мерките са абсолютно безсмислени особено маските. Има смисъл спазването на хигиена и на дистанция но не и носенето на маски защото те не пазят нищо и никого.