Акад. Петрунов: Ситуацията с COVID-19 ще се влоши с идването на сезонния грип

Имунологът предупреждава, че епидемията не е приключила
5 окт 2020 11:35, Ния Христова
76
Акад. Петрунов: Ситуацията с COVID-19 ще се влоши с идването на сезонния грип
Снимка: Pixabay
"Епидемията продължава и според мен има опасност отново да бъдат въведени по-строги мерки. За радост засега имаме отделни огнища и мерките, които се взимат от Министерство на здравеопазването, са съвсем коректни. В тази динамика е много трудно да се направи алгоритъм как да се ограничи заразата", каза имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова ТВ.
 
Той сподели, че е привърженик на носенето на маски. Според него това е единственото средство за борба с епидемията. Акад. Петрунов е на мнение, че епидемиологичната обстановка в страната ще стане по-сложна с идването на сезонния грип.
Още по темата
 
"Ако продължим да не спазваме тези елементарни мерки, нещата няма да отидат на добре. Въпросът за колективния имунитет е сред основните. В момента той се проучва, но не дава оптимизъм, тъй като се оказа, че нисък процент хора развиват антитела. Колективният имунитет се създава бавно, но се предполага, че когато стане 50%, епидемията ще затихне", смята той.
 
Акад. Петрунов коментира и състоянието на американския президент Доналд Тръмп и неговото лечение. Държавният глава се лекува от коронавирус с лекарставата "Ремдисивир", "Дексаметазон" – кортикостероид, който е включен в почти всички протоколи за лечение, както и експериментално лечение с моноклонални антитела.
 
"Това са антитела, които са разработени към отделните антигени на вируса. Те са специфично разработени в лабораторни условия. Тези антитела са революция в медицината и днес се използват в различни направления на медицината. Последните 5-6 месеца се опитаха да разработят тези антитела към антигените на коронавируса", поясни имунологът.
 
Той препоръчва да се пие вода с лимони - в цитруса се съдържат витамин C и D, както и мелатонин, които са полезни за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се става академик?Говориш това което трябва, яки връзки и така...
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, той сезонният вирус вече е тук... стомашно-чревен... и ми е интересно как срещу ковиТа маските са ефективни, пък срещу сезонния-не... и аз и половината ми познати семейства вече го минахме...
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ощии две три години да продължи та да има по еффтини имоти на мегданя :)
3
8
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Като не спазваме тези мерки ще въведем по-строги, за да не спазваме и тях.
2
9
 
19
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Знаем че ще се ''влоши'' бе, знаем и за ''камионите с трупове'' затова и пием белина профилактично по три пъти на ден!
1
17
 
31
 
! Отговори
офф преди 3 години
Стига с тия *** мерки. Никой не носи маски. В Магазини и аптеки служителите се крият зад паравни! Хората ги слагат, само заради глобата. Стига с тази ковид истерия продажници!