Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио

Трябва да са си платили авторските права, за да пуснат музика
937
Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио
Снимка: Pixabay

Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Някои от тях сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от потърпевшите. Тя е била посетена от съответните органи и й е било връчено предупреждение. "Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от порядъка на между 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви тя пред Нова тв.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказва Мечкуева.

"Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространението на музикални услуги и правят подобни събития", заяви Мечкуева.

Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Министерство на културата започна проверки още през август на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните му права. Контролната кампания към момента има предупредителна цел, както и да повиши осведомеността на ползвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
684
0
 
2
 
! Отговори
BOIKO преди 3 години
Дe tova ve4e e demokraciaо Анонимен
683
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идват избори и не може да слушате радио, скоро и телевизия, нета ще е забранен. Щабът се връща за да ни затваря, защото не са ни угодни и протести, абе някой си прави криви сметки, ама накрая ще яде дървото
682
1
 
4
 
! Отговори
Koko преди 3 години
kogato hodia na frizior i e pusnata 4alga az ne ia slusham. Sledva li friziorkata da plasta za tova , 4e ne slusam 4alga ?
681
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E това вече е простотия...Като,че ли някой умишлено иска да има раздор...Искате пари като в Европа,.,няма проблем..,,всичко като в Европа ,а като дойде момент за заплати и пенсии -мълчане...така не се прави политика,и не се печелят избори
680
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смазаха престъпността герберастите. Фризьорки и сервитьорки да напълнят панделата! Момичета излезли да изкарат някой лев за хляб, ще се крият от гестапо.
679
0
 
20
 
! Отговори
tonygl преди 3 години
А ако пусна от диск класическа музика, а не модерна ТУЦ-ТУЦ музика се питам дали на Моцарт или Бетовен са сключили с Мюзик Аутор или Профон договори ? :)
678
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 863Глyпoстта не се лекува. Ства въпрос за теб, а не за статията. Какво общо имат западните капиталистиччески ценности и поредната ГРОБарска мутра, решила да понапълни шкафчетата, събирайки такса "авторски" права за изпълнения на певци, които даже не знаят къде е България? Преди години пак имаше подобен опит - една пловдивска "охранителна" фирма сключи договор с някое от министерствата да събира авторски права, които уж след това ще ги превежда на изпълнителите... които и да са те.
677
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това звучи като виц. Решение е да си купите грамофон и плочи. Само музика, която харесвате и без реклами и глупави невротизиращи новини
676
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
светът се е побъркал ...западните капиталистически ценности....ощеняколко години ще приватизират и водата и въздуха ....
675
4
 
1
 
! Отговори
mery преди 3 години
До Поручик РжевскиВ Стара Загора още преди 1 година почна тази акция по всички обекти. Плаща се според вида и квадратурата на обекта на две организации Мюзик Аутор и Профон и съответно получаваш 2 фактури. Като преведеш патите ти пращат договори и СТИКЕР да си сложиш на обекта, че си платил правата. Някой обекти и офиси си платиха, а други работят в тишина.
674
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускат си телевизор с музика и казват, че само те го гледат- телевизора е за гледане, а фризьорката докато е права и работи си го гледа само тя. Очевидно, че клиента докато е на стола пред огледалото не може да го гледа... А музиката в случая е страничен продукт и не е редно да се плаща щото клиента подслушва реално, то не е за него.
673
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трагикомедия дами и господа! Доживях абсурда освен, че е толкова западнало като програмна схема БНР, сега ще си и плащаме за това. Плащаме си за бесмислени нац. телевизии с по 20 мин реклами на всяко предаване, плащаме си и в интернет за да НЕ гледаме реклами. Егати бизнеса, егати криворазбрания свят.
672
1
 
6
 
! Отговори
а преди 3 години
а бакшишите
671
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА НЕ МИСЛЯ ЧЕ Е МАЛЪК БИЗНЕС ДА ТОЙ Е МАЛЪК КАТО УСИЛИЕ НО Е ДОСТА ГОЛЯМ КАТО ЛИЧНИ ПРИХОДИ НА ТИЯ КОИТО ГО УПРАЖНЯВАТ А КАКВО ПЛАЩАТ КАТО ДАНЪЦИ ...
670
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА НО ФРИЗЬОРКИТЕ НЕПРЕКЪСНАТО ГОВОРЯТ С ПРИЯТЕЛКИ ИЛИ ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯ И НЯМА НИТО ЕДИН ЧОВЕК ПОДСТРИГАН КАТО ХОРАТА В ТАЯ СТРАНА
669
1
 
7
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Аз поне имам алтернатива. Румънски радия да искаш. Букурещ ни покрива на 100%. Пък и какво да слушам по нашите. Регионалните ни радия фалираха преди години.
668
1
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 години
първо да накарат частниците да внасят ДДС и да плащат осигуровки а не да си купуват вили, коли и скъпи екскурзии с тези пари.безобразие
667
0
 
4
 
! Отговори
Читател преди 3 години
В статията не се казва БНР, а че е национално радио ... такива не са едно и две
666
0
 
5
 
! Отговори
mm преди 3 години
Ще си плащаме да слушаме реклами.
665
0
 
2
 
! Отговори
законотворец преди 3 години
Ето ги и нормативите за реакция:От 18г. до 25г. - 30 секунди от влизането на клиента в търговския обектОт 26г. до 35г. - 40 секунди от влизането на клиента в търговския обектОт 36г. до 45г. - 50 секунди от влизането на клиента в търговския обект Над 46г. - 1мин. от влизането на клиента в търговския обект.