Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио

Трябва да са си платили авторските права, за да пуснат музика
937
Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио
Снимка: Pixabay

Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Някои от тях сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от потърпевшите. Тя е била посетена от съответните органи и й е било връчено предупреждение. "Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от порядъка на между 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви тя пред Нова тв.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказва Мечкуева.

"Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространението на музикални услуги и правят подобни събития", заяви Мечкуева.

Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Министерство на културата започна проверки още през август на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните му права. Контролната кампания към момента има предупредителна цел, както и да повиши осведомеността на ползвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
644
12
 
2
 
! Отговори
Mitko-uk преди 3 години
Разбирам,че ви е трудно да го осъзнаете,но в повечето държави е така - има закони за авторските права и интелектуалната собственост. Примерно ,във Великобритания, в кръчмите,в които има телевизор и предават мачове или новини ( обикновено) , собствениците плащат годишен лиценз на BBC, за да предават това. Аз също нямам право да слушам в кабинета музика,от какъвто и да е носител,ако не съм сам. Сам може, но ако сме двама и повече -това се води разпространение. Такива са правилата,не е Боко тук :)
643
0
 
9
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
А министерството на културата кога ще провери какви пари плащат Профон и Мюзикаутор на западните автори, музиканти и продуценти ?!!!!! КОГА! Защого точно тези две сдружения крадат милиони като ощетяват западните творци!
642
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако аз си купя като физическо лице един легален филм, аз купил ли съм си правата му?"Aко купиш правата да го разпространяваш и да го споделиш с цялото население на дадена територия тогава може да направиш точно това: да го споделиш със всички.Радиото не е платило за правата да си пускат музиката само в офиса им. Т са платили за правата да пускат музиката в ефир така че да я слушат абсолютно всички безплатно.
641
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатура Баце е така.
640
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Струва ми се, че Белене трябва да заработи отново
639
0
 
21
 
! Отговори
ужас! преди 3 години
Поредния пример за безумията, които творят нашите законотворци! Прости им Господи, те не знаят какво правят!!!! Това нямаше да се случва, ако в НС вместо шоумени, певици в пост-климактериум и циркаджии, имаше достатъчно и качествени юристи и експерти.
638
0
 
17
 
! Отговори
а преди 3 години
Какви са тия простотии? А в колата може ли да слушам или ще конфискуват колата?
637
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия се побъркаха тотално. Кога ли ще започнем да си плащаме за това, че дишаме?
636
0
 
26
 
! Отговори
Yolanta преди 3 години
Ама нали Радиото ( всички радиа и телевизии) са ОБЩЕСТВЕНИ- думата означава " могат да бъдат слушани от всички навсякъде"....Защо да не може в салона да бъде слушано?А в таксито да може....
635
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ако не е работа на Валерката и о.п. пък на...поредната малоумщина!
634
0
 
5
 
! Отговори
МФ преди 3 години
Значи и в такситата..!!? ***!!!
633
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
правилно защото при едно разсейване и разиграване бръснарят може неволно да ти отреже достойнството
632
1
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
лудница!!!каква глоба дори за такова нещо а само за сравнение - превишил си скоростта с 30 км в час и си си надул музиката *(но това няма кой да ти каже нищо за авторските права) и разбира се нищо се не чува като клаксон или лампи и милия шофьор без стаж и часове прекарани дори зад волана му лепват предупреждение и 300лв глоба!!! това е нещо съвсем съвсем незначително на фона да си пуснеш музичка на компанията си в салона в който работиш! 0лиг0френи НАЧЕЛО
631
1
 
32
 
! Отговори
ктт преди 3 години
Това вече е извращение .
630
5
 
2
 
! Отговори
Нинова-борисов преди 3 години
Явна договорка между тия двамата влюбени във властта. Коалиция след изборите. Целта е да минимизират ДПС. Няма да успеят.
629
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е отклоняване на вниманието.Защо Бойко Борисов не се появява сред хората?Според мен се страхува от народната омраза.Искам да го видя сред народа,на площада и да усети,че го презираме.Той е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ.
628
0
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ако си пея комерсиално парче, за което нямам права, докато cepa, подлежа ли на глоба по този закон? А ако с мен в тоалетната има фризьор? А ако в момента той ми епилира топките? Тези казуси май не са урегулирани
627
0
 
9
 
! Отговори
до 810 преди 3 години
С мобилния и баба знае, демек с кинти.Нета от вкъщи е много по-евтин в сравнение с този от мобилния.Безплатно е радиото нвсякъде, където е човек с радиоприемник - било то вкъщи, на село или в гората.
626
0
 
22
 
! Отговори
! преди 3 години
И пак да повторим - живеем в ерата на електрониката, радиото не е скъп лукс като през 1920. Купуваш си една тонколонка и за 20 лв можеш да слушаш от Бетовен през Цеца та чак до Рамщайн...кеф ти от интернет или флашка. И много алчни радиа ще си загинат геройски...и без това като изключим няколко всички останали бълват само бози!
625
1
 
34
 
! Отговори
! преди 3 години
И друг въпрос изниква....аз ако си пусна радио в моя салон за да го слушам АЗ нарушавам ли закона?! Мога ли да слушам радио в моя собственост без значение дали е салон, гараж или нива? Ако пусна телевизионен музикален канал в салона пак ли нарушавам закона?! Кой *** изобщо си помисли да изсере подобна простотия? Толкова зле скалъпен закон може да бъде оборен от всеки средноинтелигентен човек.