Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио

Трябва да са си платили авторските права, за да пуснат музика
937
Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио
Снимка: Pixabay

Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Някои от тях сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от потърпевшите. Тя е била посетена от съответните органи и й е било връчено предупреждение. "Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от порядъка на между 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви тя пред Нова тв.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказва Мечкуева.

"Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространението на музикални услуги и правят подобни събития", заяви Мечкуева.

Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Министерство на културата започна проверки още през август на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните му права. Контролната кампания към момента има предупредителна цел, както и да повиши осведомеността на ползвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
724
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя музиката в салона е за Вас клиентите, за по приятна атмосфера. Въпросът е друг, колко пъти да се плащат авторски права за едно и също нещо. Това си е жив рекет, нищо няма да се плати на авторите от тези пари, техните права са уредени когато са сключили договор за разпространение. А иначе тези пари пак клиента ще ги плати на края. Още едно перо към крайната цена.
723
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 3 години
плащаш си спотифай и си слушаш всичко без реклами
722
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали рекламодателите са съгласни да не се слуша радио? Медиите са си платили авторските права и излъчват съответната музика, да печелят мятат и не малко досадни и *** реклами, които се изтърпяват от всеки, който ги слуша/гледа или си плаща за канал без реклами... ТОГАВА ВЪПРОСЪТ Е ПО КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩАТ АВТОРСКИ ПРАВА???? НЕ Е ЛИ НАГЪЛ РЕКЕТ ОТ ПСЕВДО ЗАЩИТНИЦИ НА ТВОРЦИТЕ???
721
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен искат да накарат фризьорите да си гледат работата и клиентите както трябва, а не да говорят непрекъснато с приятелки пък който вече е на стола той да търпи както го острижат така, ми да ги глобяват то тая слободия не се търпи. Не стига че ти вземат парите ами и подстригването на никъде от приказки и хилосвания в ателиетата голяма простотия...
720
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нито един българин да е подстриган като хората и в това отношение сме на опашката на народите, а гилдията плаща символични патенти и предполагам че не внася високи осигуровки защото не желае да издава касови бележки, по това съдя.
719
1
 
2
 
! Отговори
Каква е идеятта тук? преди 3 години
Да не се слуша Българско национално радио, което е безплатно за всички защото се финансира от ДАНЪЦИ, както и да не се слушат частни радиа!Вместо това да бъдете пробрамирвани чрез интернет медии, и рекламите приходи да отиват в чужбина.Друго обяснение е че НАП им трябват пари и са решили да тормозят бизнесите, на които и без това им е трудно покрай глупостите с мерките за корона вируса. - Глупав начин за сабиране на пари-фалират ли ще искат помощи за безработица!Обягва ми отговора на защо!
718
0
 
6
 
! Отговори
Що за глупост? преди 3 години
Ако слушам радио в колата трябва ли да плащам авторски права?Този който разпространява музиката/видеото трябва да плаща авторски права. Не този който я консумира.Пускайте си ю туб! Хем безплатно хем с по-добри плей листи!
717
0
 
5
 
! Отговори
Rockmusicbox caster преди 3 години
Няма как да има глоба за онлайн радио ако то броудкаства извън територията на България.
716
0
 
8
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
За пореден път се убеждавам, че няма да спрат нито опитите в Анадола мъж да забременее, нито опитите в България някакви глуповати чиновници да се опитват да спрат гората да се разлиства със заповеди и укази.
715
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за онлайн радио и за него ли има глоби?
714
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Има вече дори безжични слушалки, макар че аз ползвам обикновени.
713
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Добре де, аз имам радио на телефона си. Пускам си го и си слушам. Никой нищо не може да ми каже. Друг е въпросът, че батерията се изхабява бързо.
712
0
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
В Испания този проблем го имаше преди години, много хора си пуснаха някоя интернет платформа и готово.
711
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И все ми е на акъла, че калинките, дето ще съберат глобите, после ще ги дадат на авторите, хахаха
710
0
 
12
 
! Отговори
само че преди 3 години
радиото е платило авторските права!!!!!!!! По колко пъти?
709
0
 
12
 
! Отговори
аз427 преди 3 години
Малоумщините на ГЕРБ не спират да ме изумяват. Тая безмозъчна шайка съвсем ще погребе България. Интересно какво ли е замислило болното мозъче на гешефтаря Ало Банов, че да разпорежда такава малоумщина. Това се прави с цел отвличане на вниманието от нещо друго. Въпросът е КАКВО?. Подобен акт директно пада в съда (ако изобщо някой е толкова ***, че да го напише), така че спокойно можете да им покажете вратата помиарите дошли да ви говорят глупости.
708
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предпочитам класическа музика и да плащам за нечия пумия, наречена музика, дори не искам да чувам. В този ред на мисли, всички ромски сватби трябва да се санкционират за публично възпроизвеждане на авторска музика!
707
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На вички български граждани,би трябвало да им плащат,за да слушат БНР. Това радио се е вмирисало на плесен и плява,от времето на зрелия социалиЗАм. Цели фамилии,лелинчовце,стринки,вуйчовци...съпартийци по квартална линия..работят до дълбоки старини в големия кошер,поглъщаш пари от бъджета,наречен Българско Национално Радио.
706
0
 
15
 
! Отговори
lz преди 3 години
никакво плащане на тези вампири !! Те събират такса "спокойствие" за себе си, а не за авторите на музика и текстове.има онлайн стриймове, свободни интернет радио станции.
705
3
 
15
 
! Отговори
Маги преди 3 години
Радио ли ? ! Че кой слуша радио вече ? Имам на флашка всички хитове на Миле Китич и ги слушам всеки ден ! Даже и пея ! А да видиме !!!