Кристиан Николов не е опитал да спре преди удара в колата на Милен Цветков

Приключи разследването на катастрофата, в която загина Милен Цветков
5 окт 2020 09:15, Ния Христова
107
Кристиан Николов не е опитал да спре преди удара в колата на Милен Цветков
Снимка: БГНЕС
Разследването на катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков, приключи. Трагичният инцидент стана на 19 април. Адвокат Менко Менков коментира пред Нова ТВ какво доказват експертизите и каква присъда може да получи дрогираният шофьор, който блъсна журналиста.
 
"Това, което мога да кажа, като ново, след последните четири месеца от разследването са приключилите две експертизи. Едната е комплексната – автотехническа и съдебномедицинска. Тя показва, че обвиняемият се е движил със скорост около 99 км/ч. От нея става ясно още, че няма никакви признаци за опити за спиране на автомобила. Липсва обективна находка за спирачен път", обясни защитникът. 
 
"Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението. Но не грешка в правния смисъл на думата, а подценяване на възможностите си, след като е знаел, че е употребил тези наркотични вещества", каза още Менков.
Още по темата
 
Той изтъкна, че в началото на разследването позицията на защитата е твърдяла, че не е доказано, че обвиненият е управлявал автомобила. "Това обаче категорично е доказано. Освен всичко друго в обясненията си той не отрича да е шофирал. Има и отпечатъци", заяви адвокатът. 
 
Менков посочи още, че тезата на държавното обвинение, която ще подкрепи е, че обвиняемият е извършил престъпление в условията на евентуален умисъл.
 
"Той е допускал причиняването на тези тежки вредоносни резултати и се е поставил сам в това положение, употребявайки тези три наркотични вещества. Шофьорът отрича употребата им, но по делото са събрани обективни данни, включително и извадки от чатове, от които става ясно, че е запознат с начина на употреба на различните видове наркотични вещества и действието им върху психиката", информира защитникът. 
 
Той обясни, че е установена интернет комуникация между шофьора и негови приятели, от която се разбира, че обвиняемият коментира с негови познати начина на действие на различни видове наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари