Мярката 60/40 е кризисна, а не устойчива за бизнеса

Икономист: Няма политическа логика да се прекратява
14
Мярката 60/40 е кризисна, а не устойчива за бизнеса
Снимка: БГНЕС

Социалните партньори обсъждат днес промени в мярката 60/40, която се очаква да бъде удължена до края на годината.

Още по темата
През първите месеци администрацията забуксува точно с тази мярка, сега машината вече е смазана и работи добре, каза икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика пред БНР.

В Германия такава мярка е постоянно действаща, а по време на коронакризата бяха облекчени параметрите на държавната помощ. Там има постоянен механизъм за субсидиране на някои от предприятията при неблагоприятни условия, обясни той.

В някои страни, особено в по-развитите индустриални страни, тази мярка се разглеждаше като подкрепа на големи индустриални предприятия с идеята да се запази квалифицираната работна ръка в сектори, където дълги години се градят умения, изтъкна Лъчезар Богданов.

В България възприехме подходът да е отворен за всички и неизбежно - когато е така, имаме десетки хиляди компании, които се възползваха. Имаше компании, които искаха за двама работника, за един, за трима суми по 200-300-500 лева. Всичко това е административен товар, посочи той.

Според него няма политическа логика да се дава заден ход и да се прекратява тази мярка. Правителството вече се е ангажирало с 1 милиард таван за тази мярка, посочи Богданов.

Той предположи, че ще има още веднъж удължаване на мярката за още три месеца.

"Тази помощ е кризисна. Тя по своята философия цели да даде нещо като мост на бизнеса за един кратък период, в който има непредвидим външен тежък шок. Затворен е бизнесът, затворен е магазинът, или контрагентите в Италия, Германия, Франция са спрели работа за месец или два, няма никакви поръчки, всичко е блокирано. Не трябва да се разглежда като форма на устойчива политика за подкрепа на бизнеса и за подобряване на бизнес средата", отбеляза още Лъчезар Богданов.

Според него трябва да се подпомогнат тези, които сега имат идея да удвоят, утроят бизнеса си в следващите години, защото това е помощ, насочена към бъдещето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Не си прав. В ИТ сектора знам за доста фирми (включително тази, в която лично аз казах на швейцарския топ мениджмънт как да кандидатстваме и съответно ръководя офиса й в София), които са на 60/40 и плащащи до стотинка всеки данък и осигуровка. Там всичко е прозрачно, няма скрито покрито.
11
4
 
0
 
! Отговори
Кризисни мярки преди 3 години
40:15, гейм,сет, мач. За останалите един гол тенис.
10
2
 
2
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
..има еври а раб ръка от вън , ето беларус, украина, молдова, в момвнта капиталиста мисли как да овърти евтината раб ръка а *** да изчезва в чужбина да не пречи на процесите или ако ще да умира от глад негова си работа , така мисли капиталиста , но не му дреме за вас, държат пазара чрез бюрократичен фашизъм, ако решиш да заемеш ниша ще ти пратят дебели вратлета и ще изчезнеш, всичко е хванато , така че ще се мре по един или друг начин , оптимизма и позитивното мислене е за балъците
9
5
 
3
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
Няма работа , а тези пари ще ги врътнат с "наши" фирми и с ".наши" работници , тоест нито ще има реални фирми нито реал и работници просто ще изсмучат този фонд Сега разбирате защо преди 100 г е имало шумкати, е ако не сте разбрали скоро ще разберете , в чужбина също няма работа защото и там милиони останаха безработни, парите са в "мандрите", от там нататък сами си правте сметката да ходите ли на протести или да чакате капиталиста да ви оправи, е той няма сметка да ви оправи, има евтина раб...
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се оплаквайте, в Испания работниците получават 75% от заплатата, и от 2 месеца тази помощ ти е за сметка на месеците борса които имаш натрупани. Да не говорим че не малко хора стояха 3-4 месеца докато им преведат някакви пари
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Ами тогава ще върнат държавната икономика както си беше до 1989 г. , защото пазарната не струва и само унищожава населението.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Само дето няма безкраен набор от фирми, даващи работа, а идеята, че планът н държавата за народа е, той да бяга и да преживява извън нея, просто е ужасяваща.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Да речем, че го направим, както ти казваш. Превеждаме пари на работниците, без условия. Повечето ще напуснат работа, защото има пари за момента. Фирмите ще фалират, а тези, к и то не са напуснали, пак ще са без работа. Кризата минава, а сега никой няма работа, ама има 200% инфлация.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарна икономика ли ще правят или държавна? Като няма пазар за тия фалирали фирми, се закриват. Работниците търсят работа в други фирми или гурбет.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като от 1млрд. лева, което само по себе си не е кой знае каква космическа сума за цялата държава, са усвоени едва десетина процента, за толкова много месеци, смятайте как яко работи тая мярка!Смях през сълзи!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плаща се от бюджета за печалбата на западни и турски банки и фирми които са фалирали. Трябва да се закрият както в 1996-2000 г. при Софиянски и Костов, защото нали не искат варианта с Виденов с огромен дълг.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все за измисления рекитьорски измислен бизнес който експлоатира работника плаща африкански заплати на фона на евро съюза и извършва данъчни престъпления. Тези пари трябва да отидат директно в ръцете на народа - БЕЗ УСЛОВИЯ И ХИЛЯДИ ПРЕЧКИ И СПЪНКИ