Наследството на "Наглите" - много разбити животи и 3 млн. в неизвестност

Разказва една от жертвите на пуснатия предсрочно Ивайло Евтимов - Йожи
5 окт 2020 07:10, Петя Славова
62
Наследството на "Наглите" - много разбити животи и 3 млн. в неизвестност
Снимка: БГНЕС

Едно съдебно решение от изминаващата седмица, събуди болезнени спомени у жертвите на прословутата банда за отвличания "Наглите". Софийският апелативен съд пусна предсрочно от затвора Ивайло Евтимов - Йожи, който беше осъден на 18 години затвор.

2 години и половина по-малко обаче лежа той в затвора, защото се бил поправил според съдиите. Стоян Нешев припомня всичко за групата, отвличала хора за пари. Говори и с жертвите и се връща в прословутата "Къща на ужасите", където жертвите бяха държани и измъчвани, докато получат парите за тяхната свобода.

Още по темата

"Тази дума справедливост за мен е избледняла. Да, бях доволен при първоначалната присъда – че те си получиха заслуженото и ще влязат в затвора. Оттам нататък имаше и много разочарование", казва пред Нова тв Киро Киров.

Той е една десетките жертви на "Наглите". През годините сме ви разказвали историите им. Те обаче не се забравят лесно. "Наглите" са хората, които отвличат за пари. Над 3 милиона евро от откупи и до днес остават ненамерени. Наглите са хората, които режат пръстите и ушите на жертвите си. Унижават ги. Общуват с близките им чрез обяви във вестниците. Наглите са хората, заради които някои от жертвите и близките им вече не са между живите, а други - живеят с тежки заболявания.

Киро Киров разказва спомени и емоции от случилото се ден, след като Софийският апелативен съд освободи предсрочно от затвора един от осъдените – Ивайло Ефтимов - Йожи. Той излиза на свобода 2 години и 5 месеца по-рано. Присъдата му беше 18 години затвор. Изтърпял е повече от половината наказание. Работил е зад решетките. Според съда Йожи е изградил достатъчно добри задръжки. Бил е мотивиран за промяна. Не е търсил оправдание за действията си, изразил е съжаление по отношение на жертвите, аргументират се магистратите.

"Нямам желание дори да кажа: Абе, той трябва да си излежи присъда. Решил съдът, намерил е причини – жив и здрав да е", казва Киров.

И въпреки, че на пръв поглед Киро Киров посреща новината с безразличие, дълбоко в себе си той е разочарован.

"Животът ми не е това, което беше. Животът ми не е това, което бих искал. Това, че държавата и органите не успяха да намерят всички. Това, че тези пари – над 3 млн. от всички отвлечени не се показаха. Нашите пари са били белязани. Някой обаче покри тези пари. Някак ги преработи. Това е организирана група, която според мен има по-висока ниво ръководство, до което държавата и органите не са успели да стигнат", смята Киров.

След 14 дни в плен синът му Иван Киров събира 517 хиляди евро за свободата на баща си. Взема парите от семейната фирма. Слага ги в черен сак и на 11 април 2009 г. към 23.30 часа по указание на "Наглите" ги оставя на 17-и километър на бул. "Цариградско шосе".

Щетите от отвличането Киро Киров изпитва и до ден-днешен.

"Когато те видят на улицата и се побутнат и сигурно си казват: "Ей, тоя е отвлеченият". Първото нещо, което си помисля всеки друг човек от околните, които не ме познават, е дали тоя мисли още за онова време. А какво ли чувства", споделя Киров.

Киров не е получил и стотинка от обезщетението, което му дължат "Наглите".

Бизнесменът разказва, че ако днес срещне някой от похитителите си на улица, едва ли ще го разпознае.

Освен Ивайло Ефтимов-Йожи присъди по 18 години затвор получиха Прокопий Прокопиев - Културиста и Даниел Димитров - Релето. За серията отвличания, която изправи на нокти България преди 2010 г., беше осъден и Любомир Димитров - Гребеца. Още двама бяха осъдени за други по-леки престъпления, но не и за похищения. "Наглите" са доказано отговорни за 11 отвличания и 1 опит. Според последната дума на съда те са държали в плен все богати наследници или бизнесмени - Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви и Киро Киров. Имат и неуспешен опит за отвличане на не толкова заможен автокрадец.
 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
УЖАС преди 6 месеца
До Българин
Стой си на село по добре
54
0
 
2
 
! Отговори
Deutsch преди 6 месеца
Чудя се какъв ли ще е живота на този Йожи?
Ще учи комп.грамотност и английски език и ще ходи на работа от 9 до 6?!?
Ако са верни тези 3 млн. Евро едва ли ще може да си ги харчи. И дали ще му стигнат да се откупи. Като си атакувал токова богати и влиятелни хора вероятно вече си поръчан. Най-вероятно ще трябва да ходи да се подписва при някой надзорник и ще е подръка.
Мда, каквото сам си направиш друг не може да ти направи...
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има книга за Наглите. Единия бил заровил част от парите някъде в Плана планина, а друг похарчил хиляди за скъпи дрехи и обувки.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Четох,че след това са смазали полицаите,които са помагали на Цветанов в разкритията на престъпната група, защо никой не ги защити,полицаите просто са си вършели работата и не са криминали?
51
1
 
4
 
! Отговори
Snorky преди 6 месеца
В Америка няма отвличания ит много години насам. Защо ли?!
50
0
 
24
 
! Отговори
Бунгар преди 6 месеца
Каква е тази глупост на българския съд.Докато не върнат парите никакво излизане от затвора. Престоя в затвора е наказание за деянието,а връщането на парите е задължително. Когато знаят ,че няма излизане докато не върнат парите,ще се замислят и нека търсят начин да ги върнат,както жертвите са търсели начин да им дадът откупа.Всичко друго не е справедливост.
49
0
 
14
 
! Отговори
Математика преди 6 месеца
"Софийският апелативен съд пусна предсрочно от затвора Ивайло Евтимов - Йожи, който беше осъден на 18 години затвор."
"2 години и половина по-малко обаче лежа той в затвора"
"За серията отвличания, която изправи на нокти България преди 2010 г., беше осъден и Любомир Димитров - Гребеца."
Сега - ако са ги хванали веднага, и от тогава са в затвора, то значи, че тоя е лежал не повече от 10 години. За какви 18 иде реч? Защо не кажете просто, че е работил всеки ден и два лежани се смятат за три!
48
6
 
13
 
! Отговори
кокошка няма прошка преди 6 месеца
Значи са отвлекли няколко крадци,а тия дето изнесоха милиардите на България никой не ги търси.3 млн некакви търсели.35г от България са изнесени по дани на Панамски досиета и ЦРУ над 4 трилиона долара в злато ценни метали електролитна мед цинк,сребро дървесина полезни изкопаеми мрамор гранит врачансаки камък блага блага от тази ***.Над 6 трилиона е чистата загуба от емигрирал народ навън. всички олигарси дано никога добро не видите и всеки ден нагли да срещате.Кви нагли кви 5 лв.
47
11
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Що мен никой не ме отвличяа мен.Щото ходя от 7:00 до 18:30.всеки божи ден на работа /вкл и събота/ квото изкарам всичко отива за сметки жена ми децата и храна. В банката имам 1645 лв на влог.Карам голф 16г..Ризата ми е 3г.Обувките са нови-китайски.Телефон ми е с пукнат диспелей.Що никой не ме отвлича мен? Каквото си надробил на тоя свят това ще сърбаш! Който парадира с показност среща съдбата.Дарявайте.Всички със милиони в БГ има защо да не спите спокойно и добре.
46
15
 
8
 
! Отговори
Кабалист преди 6 месеца
Наглите са Бог в действие те всички трява да бъдат освободени Йожи можи тва е природата не търпи празно.Те не са нападали честно работещи хора с 1000лв заплата вадена с честен труд.Цяла прослойка олигарси супер богаташи има БГ крадливи полиици роднините им те срутиха и изнесоха България желая им такива нагли доживот да срещат.Когато крадеш от народа а имаш наглост публично да демонстрираш охолство природата се намесва със свои правила На този свят няма нищо случайно! Наглите са ръката на Бога.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
3 млн. в неизвестност .....дали няма да се намерят част от тях в съдебната система ?
44
6
 
14
 
! Отговори
Д-р Исня преди 6 месеца
Нещо математиката ми куца.. Кога го вкарват, колко лежи и колко трябва? Не разбрах! Не знам кое е по-поносимо: насила да те отвлекат, измъчват физически, ограбят с откупа и да те пуснат или доброволно да си избереш едни 240, които цял живот да те крадат и мачкат психически?
43
4
 
21
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 месеца
Баце беше мнооого прав като едно време каза : Ние ги хващаме те ги пускат !
42
3
 
19
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 месеца
№ 22 пита: "Кой покри БЕЛЯЗАНИТЕ пари?"
Отговорът е същия, ОПГ, наречена "прокуратура", която "покрива" собственост за милиони без дори и да е повдигнала обвинение.
41
10
 
8
 
! Отговори
Мноо нагъл преди 6 месеца
Гешев ооставка ! Колеги, на протест !
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За такива отвиличания в САЩ щяха да ги изпържат с тока, тука ги пускат предсрочно. Наглостта и безочието на ВКС са стигнали дотам, че си публикуват мерзостите в сперциална страница за тазкива дела с голям обществен интерес, всички хубаво да видят как са се изтропали на метеното и на труда на МВР и прокуратурата.
39
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А Борисов и компания за колко време трябва да ги затворим, за да изкупят милионите животи които държат в бедност и моралният упадък който иституционализираха в България? Да ги пуснем предсрочно след 200-300 години от хуманност?
38
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой от тези "жертви" пряко или косвено са разбили много повече животи.... Сега като В. Божков и те се правят на жертви
37
4
 
44
 
! Отговори
Митко 21 см преди 6 месеца
Жертвите са все богати хора. Спокойно могат да вземат правосъдието в свои ръце и тогава йожита, колтуристи релета и прочие няма да си намерят спокойствието до края на жалкия живот....
36
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А приватизаторите колко живота разбиха