Първият участък от магистрала "Европа" готов в началото на ноември

Движението вече се извършва двупосочно по 9 км от трасето
26

Снимка: АПИ

В началото на ноември ще е готов първият участък от магистрала "Европа" между Драгоман и Сливница, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението вече се извършва двупосочно по 9 км от трасето.

Строителните работи на 17-километровия участък са изпълнени на 95% и то близо половин година преди финалния срок, като очакванията са в първите дни на следващия месец да бъде пуснато движението по новоизградения участък.

За улеснение на трафика към ГКПП "Калотина" поетапно до момента беше пуснато двупосочно движението между 15-ти и 20-ти км и 21-ви и 25-ти км. Ако метеорологичните условия са добри до средата на октомври ще бъде завършена и отсечката от 25-ти до 29-ти километър.

Строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 Драгоман – Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/ започнаха през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“ и по договор срокът за изпълнение е април 2021 г.

В участъка има два нови пътни възела "Сливница 1" и "Сливница 2", които са с енергеофектовно осветление, както и 11 големи съоръжения – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране и 14 бр. армонасипни стени.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина” – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”, отчитат още от АПИ.

От там допълват, че магистрала „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и трасето й е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Участъкът от ГКПП „Калотина“ до Драгоман е с дължина 14,5 км и строителните дейности на него започнаха през февруари т. г. Другият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ке отиде да се снима со багеро и да реже ленти подигравайки се на целия народ
17
1
 
9
 
! Отговори
mgs преди 3 години
Тия дето хвалят ББ, да си знаят - този участък е ЕДИНСТВЕНИЯ от Лондон до Средния изток, който не е магистрала и така е от поне година.Това е срам, връщам от Сърбия през нощта след КПП все едно са ми изключили фаровете, тъмнина, няма маркировка, дупки и коловози.Не искам да говоря за другите пътища от Лондон до тук, но само сърбите си преасфалтираха 3 пъти магистралата след Ниш за последните 20 години, а преди малко повече, американците им бяха разрушили и мостовете по нея.
16
9
 
5
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Еваларка, така се прави. Затова народа гласува за герб А опозицията да оди пеш по полето, както им се каза
15
3
 
7
 
! Отговори
нЕкой си преди 3 години
аууу, цели 9 км магистрала!! :))))
14
6
 
5
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
готова предсрочно и с плануван ремонт от догодин а-патент -магистрала тракия всяка година ремонт /ако въобще може да се каже че е магистрала а магистрала хемус се строи от 1984г
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова хората гласуват постоянно за Бойко
12
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще гласувам за ГЕРБ
11
0
 
1
 
! Отговори
Димов преди 3 години
Да проверят,а не да променят, както съм написал в предния си пост!
10
7
 
9
 
! Отговори
Димов преди 3 години
Всъщност,все още в България няма магистрала! Моля незнаещите и подкрепящите правителството,да променят определението за магистрала преди да пишат и скандират! В България се строят/ремонтират високоскоростни пътища! Наистина, за тези пари/време можеше да се построят мноооого магистрали,но не!
9
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още една магистрала за софиянци. В България се строят само два вида магистрали- по едните софиянци да ходят бързо на море, а по другите в Европа. В Северна България не живеят хора според тях. Те са от провинцията и са интересни само като избиратели и данъкоплатци.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много вълнуващо, а кога ще завършат участъка Люлин - Бояна? Или поне да го започнат? Или работим само за турските тираджии? Щото май така се получава...
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой ще минава от там аз за първи път чувам че има такава
6
7
 
16
 
! Отговори
Очакванния преди 3 години
Очакванията са след рекордно бързото изпълнение, рекордно бързо за започнат и ремонтите.
5
7
 
14
 
! Отговори
мак преди 3 години
Да се свети името Му. До следващия ремонт.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи ще си одиш пеша да се въргаляш по полето а не по жълтите павета ***
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Викнахте ли Дискавъри да снимат откриването ?
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЗ КАТО СЪМ СРЕЩУ ТИКВАТА , ЩЕ ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА ПЪТУВАМ, ИЛИ ДА ОДЯ ПЕША???В ТАЯ ВРЪЗКА - ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ САМО ТИКВИТЕ ОТ ГЕБ, НЕ ОТ МОИТЕ ПАРИ!
1
8
 
15
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
каза по този случай ББ да си подаде оставката