Носителите на коронавируса у нас - около 5%, пикът на заразените предстои

Болниците ще се напълнят с хронично болни и пациенти с други заболявания
117
Носителите на коронавируса у нас - около 5%, пикът на заразените предстои
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус, смята бившият директор на „Пирогов“ доц. д-р Спас Спасков.

Според него по-високият брой на заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше през лятото, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват.

Още по темата

„Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа", коментира той пред БНТ.

Според медика вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата.

Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло, смята д-р Спасков.

„Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци“, подчерта д-р Спасков.

„Необходимо е да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. И трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.“, коментира той.

„Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, отбеляза д-р Спас Спасков. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия“, допълни лекарят.

Инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни и според д-р Спасков в скоро време ще се избистри въпросът как точно да бъдат финансирани тези отделения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оффДа, така е, не се плашат, умират без страх1Юнаци!
91
5
 
7
 
! Отговори
офф преди 3 години
Колкото имаше първа вълна, толкова ще има втора! Българите прогледнаха и не се плашат от вирусчето!
90
6
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Чакайте сега малко... *** преди няколко часа с радост съобщи че има пик на "заразените" и те са 7%, и малко по-късно бе триумфално съобщено че се готвят блокади на градове, области и т.н. Сега обаче се оказва, че няма никакъв пик, но той "предстоял" - което предсказание пулювците се надпреварват да го правят и да получават гаргазми от много месеци насам.Така че последно кое е вярно?
89
7
 
10
 
! Отговори
djasra преди 3 години
Защо непрекъснато ми триете линка към белгийското медицинско списание с отвореното писмо на лекари и учени против ковид мерките???? Толкова ли ви е страх?
88
5
 
10
 
! Отговори
djasra преди 3 години
Тая малоумщина продължи прекалено дълго и е ясно,че освен икономически има и геополитически и какви ли не още.Ето ви в оригинал статия и петициция в оригинал от белгийски лекари,учени,академици против ковидианските мерки,които според експертите нанясат основно вреда и никаква полза. Говорят за 30 % увеличение на смъртността при останалите патологии вследствие на ковидианските мерки,за безсмислието на карантиринето на здрав човек,или такъв и болен,за безполезно налятите милиарди
87
4
 
4
 
! Отговори
До преди 3 години
SHEFA На хартия ще ти го докарат, тъпчейки джобовете си.
86
7
 
12
 
! Отговори
Не преди 3 години
Ни информирайте напоително за ковид. Тръмп каза,че грипа е по-опасен от ковид. Айде стига сте разигравали този театър. Като знаем, че в много държави иу нас са надписвани бройките,
85
8
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-8 МЕСЕЦА ЧАКАМЕ ПИК-ЩЕ ДОЙДЕ КОГАТО ВИ Е УДОБНО МАЙ?
84
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През зимата всеки грипозен ще бъде с конавирус и голямо точене на здравната каса ще падне.В следствие на това пари за здраве няма да има и ще се вдигат здравните осигуровки.За това спрете да тествате и който има симптоми ще ходи да се лекува който няма ще си живее живота.От маски файда няма дистанция му е мамата.Утре ще тръбят, че сметищата и океаните са се напълнили с маски както сега става с пластмасата.
83
4
 
15
 
! Отговори
любопитен преди 3 години
Кой ли доктор не питах и никой не можа да ми отговори на простия въпрос - ако някое от моите две хлапета се разкиха и разкашля в училище, както става всяка зима, какво се случва след това - за корона вирус ли ще го обявят или за *** грипен вирус. Ще трябва ли да правят PCR тестове на всички кихащи деца?
82
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предстои на баба ви хвърчилото!
81
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли заразените са 5%. Според мен са по-малко от 1% от населението на България, може би половин процент. За това съдя по процентът на заразените сред тестваните преди и след 15 септември.
80
9
 
16
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Заведенията се пръскат по шефовете. Те ми говорят глупости. Спрете с това. И без това си отивате от власт.
79
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болните и заразените се увеличават но според правителството всичко е ок Оставка
78
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко налучкват с тия 5% и се надяват да са познали... Мисля, че нямат реална представа колко процента са заразените като гледам около мен как има болни, кашлящи, с температура, а пък никой не ходи да се тества просто защото вече никой не вярва нито във вируса, нито в мерките и само ще се вкарат в приключение ако им открият ковид.
77
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
То е ясно, и декември, и януари, и февруари и март ще се под карантина и удължаване на мерките,, някой може да има затворени заведения пак, и където има много хора. Та ще потраем ако трябва до март като са изборите, да видим каква им е целта на тия. После след март месец ще се види има ли КОВИД, вируси и т.н, но и дано не са същите на власт.
76
9
 
10
 
! Отговори
Д-р ДивоК преди 3 години
До д-р Ох БолиВирус има , но Ковид 19 няма. Там търси отговора. Освен това тези по света дето управляват живеят в своя си свят, а ние управляваните в нашия си свят. Затова и всички управници и господарите им играят една и съща игра в която променят "нашия" свят както им харесва.. Разбира се промените , които правят ще се отразят и на тях и не е задължително да им хареса;)
75
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте лъгали...плашили хората, за да ни затворите пак да умрем от глад. Чакате нареждане от Брюксел да затворите здрави хора. Само възрастни и хронично болни хора следва да се изолират. Всичко останали даже и не разбират, че са изкарали болестта като грип.
74
4
 
6
 
! Отговори
Каза доктор ох Боли! преди 3 години
Каза доктор Ох Боли,давай още го заври,каза и вратата тресна,при видЪ на **** тесна!Тъй отсъди експертиза,в суха *** *** не влиза,и се съгласиха всичко,писна ни от сухи пички!
73
3
 
16
 
! Отговори
да им преди 3 години
ПИК-ам на "пиковете", "прогнозите", титлите и всичките лъжи и измами!