Всички домове за възрастни хора ще бъдат реформирани до пет години

Закриват 60% от домовете за хора с увреждания до 2027 г.
14
Всички домове за възрастни хора ще бъдат реформирани до пет години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 60 процента от съществуващите специализирани институции за хора с увреждания ще бъдат закрити до края на 2027 г., а всички домове за стари хора ще бъдат реформирани до 2025 г., за да отговорят на високите стандарти за качество на услугите, които предлагат. Мерките са предвидени в новия План за действие за прилагане на Националната стратегия за дългосрочни грижи в периода 2022-2027 г., който се разработва в момента. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на дискусия за предоставянето на дългосрочни грижи, организирана от Български червен кръст.

Планът ще се изпълнява със средства от държавния бюджет и по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

"Темата за дългосрочните грижи е предизвикателна не само от гледна точка на демографията, хуманността и социалната политика, но и от модерна гледна точка за развитието на новите технологии. Професиите на бъдещето без съмнение са не само свързаните с технологиите, но и тези, които са свързани с хора. Именно затова трябва да се постави силен акцент върху подготовката и развитието на лекарите, социалните работници, учителите", е заявила министър Сачева, цитирана в съобщението.

Тя е акцентирала върху качеството на социалните услуги и създаването на възможности за повишаването на професионалната квалификация на кадрите в сектора, залегнали в Закона за социалните услуги. Сред основните цели на закона са гарантиране правото на всяко лице на подкрепа за живот в домашна среда и в общността, както и насърчаване на интегрирания подход за предоставяне на необходимите здравни, социални и образователни услуги.

"В условията на COVID-19 социалните услуги бяха поставени пред сериозни изпитания, което наложи реорганизация на процесите в тях в отговор на кризата. Бяха въведени в практиката нови модели на работа, включително чрез използване на съвременните информационни и комуникационни технологии", е посочила още министър Сачева. Като много успешни тя е отбелязала услугите в домашна среда и патронажната грижа, които имаха ключова роля за подкрепа на възрастните хора, самотноживеещите лица и хората в уязвимо положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
30 години разруха и сега пред изборите изведнъж се сетиха за домовете съсстарите хора хаиде стига с това лицемерие че ми писна
5
0
 
1
 
! Отговори
слава БКП преди 3 години
малко е тепал,бай Тодар,не е трябвал да спира
4
0
 
3
 
! Отговори
мхм преди 3 години
сачева остарява и гледа да си уреди нещо в България, защото в Европа всички знаят каква мър ша е
3
0
 
5
 
! Отговори
22 преди 3 години
И къде отиват самотните хора с увреждания - по канавките и улиците, в изоставяни бараки?!Веднъж съдбата ги е ощетила и втори път те са жертва на безхаберието на обществото.Хора! Вече има повече приюти за кучета отколкото за безпризорни и немощни хора.
2
0
 
3
 
! Отговори
Наденица Сачева преди 3 години
Нови обещания, за в бъдеще.Какъв бюджет ще приемате и какви милиони ще разпределяте като се очертава реална възможност да ви врътнат кранчето с евраците от догодина?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изберете си ги и всички обещания ще бъдат забравени. Тоя мач сме го гледали