Иван Нейков: Пенсионната система стана жертва на изборите

Каква е реалната доходност на втората пенсия?
7 окт 2020 17:30, Анисия Иванова
62
Иван Нейков: Пенсионната система стана жертва на изборите

Пенсионният модел в България продължава да бъде обект на натрупващи се деформации, въпреки призивът на експертите против административното увеличение на пенсиите. Поради тази причина дефицитът в НОИ възлиза 4,5 млрд. лева годишно. Най-лошото обаче е, че логиката, която трябва да преследва пенсионната система, отново става изкупителна жертва на предизборния маратон. Прехвърлянето на вноските от Втория в Първия стълб е кражба на личните пари на хората. Това заяви Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

"Подпомагането на нуждаещите се с 50 лв. от правителството е просто социално, няма нищо общо с пенсията. Чрез административното увеличение на пенсии не се зачитат усилията на хората, разликите в размера на заплатите и осигурителния стаж. По този начин се създава деформация в системата, която разрушава осигурителния модел и се демотивират младите да си плащат осигуровките, разчитайки, че един ден ще им бъдат увеличени току-така пенсиите.", каза той.

Според Нейков първата лъжа в системата се изразява в "тезата, която  се лансира в момента, за отказ от Втория стълб и прехвърляне на вноските в НОИ, като по този начин осигуряващите се уж ще получат повече пари само от НОИ".

"Корекцията, която искат да направят в Първия стълб, затова че дадено лице се осигурявало във Втория, се прави по следния начин: осигуряващото се лице е плащало например 5% във Втория и затова с 20% ще му бъде коригирана пенсията в Първия стълб, за да може  то да бъде мотивирано да се върне Първия стълб. Но това лице например се е осигурявало 40 години в Първия стълб, а във Втория само 20, като никой не обявява процента на спестяванията за тези 40 години. В момента се сравняват круши с дини - две несъпоставими неща. Това е кражба на личните пари на хората, тъй като Вторият стълб се наследява, и наследниците са тези, които решават как да ползват тези пари, а не държавата", обясни Нейков.

По думите му "най-циничното е, че повече от година има разработен изцяло проект от Министерството на труда по отношение на модела на плащанията от Втория стълб - има уредба, има нови разчети и те показват, че максималната редукция на пенсията в Първия стълб заради участието във Втория стълб не трябва да е повече от 6-7%, а не 20%."

"Ако по този начин бъдат изчислени вторите пенсии, изведнъж двете пенсии стават много повече от тази само в НОИ. Час по-скоро този проект трябва да влезе в парламента, да бъде взето решение, за да може хората да си получат коректно парите за 2021 г. ", настоя бившият социален министър.

Втората лъжа, която е налице за Иван Нейков, е, че "парите от Втория стълб са тотално изядени - последните отчети на Комисията за финансов надзор сочат, че 100 лв., който са били внесени през 2000 г., сега са станали 205-206 лв. С други думи реалната доходност на вторите пенсии е над 100%".

"Разчетите показват следното: при хората с минимални вноски или продължителна безработица натрупванията са около 3000 лв под формата на вноски. Сега тази сума възлиза на 5000 лв. чрез управлението им във Втория стълб. А хората с редовни осигуровки и със заплати над средните, вече имат натрупани над 20 000 лв. от осигуровки и от самото управление цифрата възлиза на 30 000 лв. дори 40 000 лв. в някои случаи. От тази гледна точка много хора, не единици, ще получават наистина една добра втора пенсия, която ще им позволи да живеят много по-добре отколкото с единичната пенсия от НОИ"

Целият разговор по темата за пенсионната система - във видеото.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
невинни в калта преди 11 месеца
60% от пенсиите се субсидират. Осигуровките са от 20 години насам. Осигуряващият се по таванът, за 20 години е внесъл 30 хиляди, с лихвите 40-50 хил. Достатъчни за 400 лева за 10 години. Тоест сега с максимална пенсия човек, пенсиониран сега, го субсидират с 800 лева, с 67%. Ако се е пенсионирал преди 20 години, го субсидират със 100%. В Германия пенсионните фондове имат под 7% от БВП, България над 12,5% от БВП. Австрия 6%, Унгария 4,3%, Полша 9%, Pension fund assets to GDP - Country rankings
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НОИ иска да гепи парите на пенсионните фондове, това е замисъла. Кога НОИ е дал отчет кой какви пари има там. Ехеее......
54
3
 
4
 
! Отговори
хх преди 11 месеца
Нейков, ти опорпасти пенсионната система в страната и хора с цял 40 години трудов стаж и платени осигуровки и свалихте пинсиите до някакви жълти стотинки и зарадиш това сега никой от младите хора не иска да се осигурява на реалните доходи, защото не ясно кога на власт ще дойдат такива гниди като тебе и каква пенсия ще взимат. *** ***.Такава скапана държава като нашата няма никъде другаде по света. Нито пенсинната система, нито здравната са читави. Това са системи за ограбване на хората.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Създаването на т.н. втора пенсия, във вида в който е, за лица, на които по-голяма част от трудовия стаж е преминал при други условия е възмутително. Да, идеята е добра, но за всички, които започват трудовия си стаж сега и могат да изберат дали искат, или не, да имат т.н. втора пенсия. Реално родените 1960 - 1965 година бяхме принудени да вземем не информерано решение, при неясни условия и малки суми в т.н. втори пенсии. За това е виновен Калфин, който изцвъка това недоразумение....и избяга в ЕП.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НОИ иска да източи частните пенсионни фондове, елементарно.
51
1
 
5
 
! Отговори
Не е време за преди 11 месеца
Оставка, как мислите?
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Крайно време е да престане да се прави социална политика с парите на съвестните внисители, като се издържат ***, мнимите телкаджии и онези дето цял живот не са си дали труд да внесат и стотинка в НОИ, но сега смело протестират за увеличение на пенсията.Искам незабавно въвеждане на лични партиди и всеки да взема само и единсвено каквото си е спестил. Всичко друго е чист грабеж и паразитиране.
49
2
 
1
 
! Отговори
anonimen2 преди 11 месеца
KAK I look DA SE POPITA - ZASHTO vtora kategoria trud SE prznava samo sled 2000 GODINA az imam 2 ra kategoria trud 15 GODINI PREDI TOVA I to tejak trud NALI I NIE SME HORA rodeni PREDI TOVA Lou IZMISLI TOZI zakon !! S koi I logo DA SE KONSULTIRAM Che vtora kategoria trud NE SE prznava sled 2000 GODINA NALI I I NIE SME HORA!!!?
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Принципно това ДЗПО намали размера на осигурителните вноски в НОИ, което доведе до по-ниски пвнсии. Сега като започнат да се пенсионират хора правили вноски в ДЗПО, изведнъж ще стане ясно, че ще са с по-малки пвнсии, отколкото ако го нямаше това ДЗПО.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Размерът на сумата от осигурителните вноски за пенсия в НОИ е все още по-голям от парите за пенсии. Много хора бъркат социалните плащания, които са задължение на бюджета, с пенсиите. Примерно минималната пенсия е частично социално плащане в размер на доплащането над изчислената пенсия. Пенсиите по ТЕЛК са си социално плащане. Отделно, че на НОИ е възложено да плаща милиарди за пенсии, които не са за сметка на НОИ, а за сметка на бюджета.
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В ДЗПО, няма кой да налее още толкова пари, колкото вие внасяте като собствени осигуровки нали?Ама не мислите, че даването на 5 милиарда лева на година за пенсии извън пенсионните вноски, намалява разходите от бюджета за всичко друго което се сетите - пътища, тротоари, детски (за всички, не само за мангао), по-добър транспорт, инфраструктура, инвестиции в каквото се сетите.Бугарина е андрешко, общото (въпреки, че и от него е взето) не го интересува, той си гледа само до входната вратичка.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пичове, това, че ако се осигурявате 100% в НОИ, а не 80% в НОИ и 20% в ДЗПО ще получавате по-голяма пенсия е ясно.А това е така, първо защото коефициентът на редукция е 20 % от изчислената ви пенсията изобщо, без да се отчита дали сте се осигурявали известно време само в НОИ (по-старите, които скоро ще се пенсионират всички са така),и второ в НОИ идват ОЩЕ толкова пари, колкото са вашите пенсионни вноски от държавния бюджет, за да могат да раздават този размер на пенсии.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Без ДЗПОДругарЮ, много правилно сте отбелязали, че хората имат възможност да си прехвърлят партидите от ДЗПО в НОИ, ако решат, че ще получават по-големи пенсии, НО може ли да кажете защо нямат възможност да си прехвърлят осигуряването изцяло в ДЗПО от НОИ???И това е въпреки субсидираното, фалирало НОИ, което черпи пари от държавния бюджет, за да раздава незаслужено големи пенсии!!!ДА, правилно, НЕЗАСЛУЖЕНО ГОЛЕМИ ПЕНСИИ, спрямо процента осигуровки, които са внасяни!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако нещо е задължително, бъдете сигурни че не е създадено за ваше добро.
42
1
 
2
 
! Отговори
ivanov преди 11 месеца
В Германия пенсионните фондове имат под 7% от БВП, България над 12,5% от БВП. Австрия 6%, Унгария 4,3%, Полша 9%, Pension fund assets to GDP - Country rankings
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При тази осигурителна система вземате две пенсии, които са по-малко от едната пенсия, която щяхте да вземате, ако нямаше втори стълб. Едни пенсионни фондове, които вече държат близо 10 млрд. лв. на българи и са ги вложили бог знае къде и въобще не е ясно дали парите още ги има, залъгват хората с обещания и издържат едни скъпоплатени чиновници с нашите пари, които най-вероятно непрекъснато намаляват.
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този нагло лъже. Осигуряването във втори стълб е свързано с редуцирането на пенсията, която вземате от НОИ. Ако правите осигуровки във втори стълб и при пенсиониране ви раздават по 30 лв. месечно (при това от парите, които сте внасяли) в НОИ ще ви редуцират пенсията с примерно 80 лв. Т. е. ще ви намалят изчислената пенсия с 80 лв., за да получите правото да вземате по 30 лв. от парите, които сами сте спестявали като втора пенсия. Пладнешки грабеж.
39
5
 
6
 
! Отговори
Без ДЗПО преди 11 месеца
До АнонименКойто е *** да стои в ДЗПО, да му се намаля както трябва пенсията.Ако вноската за ДЗПО е 5%, а в НОИ 14,8%, пенсията за съответната година ще се намали с 25%, което е напълно естествено.Ако вноската за ДЗПО е 5%, а в НОИ 12,8%, коефициента за тази година ще се намали с 28%. И накрая се осреднява намаляването.Нейков е пълен лъжец и защитник на измамниците
38
4
 
7
 
! Отговори
Без ДЗПО преди 11 месеца
Нейков, лъжец си ти, долен. Хората много добре знаят НОИ или "частния фонд" ще им плаща повече и като им се даде шанс да се махнат сега, няма да са пак будали да чакат както си изпуснаха шанса бъдещите пенсионерки от 2021
37
5
 
4
 
! Отговори
ivanov преди 11 месеца
"осигуряващото се лице е плащало например 5% във Втория и затова с 20% ще му бъде коригирана пенсията в Първия стълб, за да може то да бъде мотивирано да се върне Първия стълб. Но това лице например се е осигурявало 40 години в Първия стълб, а във Втория само 20" Кой се е осигурявал 40 години, бе Нейков, нали вие го направихте, покажи фиш за заплата преди вас, дали има осигуряване пенсия.