Как новите технологии променят света на недвижимите имоти?

Силвия Павлова: 3D-принтирането и модулното строителство са бъдещето
Обновена: 7 окт 2020 22:10 | 7 окт 2020 22:10, Анисия Иванова
7
Как новите технологии променят света на недвижимите имоти?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на недвижимите имоти се изразява само чрез технологиите. Те са единственият алтернативен и адекватен отговор на случващото се по света за строителните предприемачи. Това заяви Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

Като два интересни примера за навлизането на технологиите в строителния сектор Павлова посочи 3D-принтирането и модулното строителство.

"3D-принтирането набира все по-голяма скорост в дубайското строителство. Само преди няколко месеца първата сграда, изцяло построена по този метод в Дубай, е на общината. Но по-интересното се съдържа в бъдещите планове на емирството. До 2030 г. 25% от всички нови сгради ще бъдат 3D-принтирани, тъй като премуществата на този метод на строителство са изключително благоприятни за предприемачите - редуцира се труда със 70%, цялата себестойност - с 90% и времето на строеж - с 80%", каза Павлова.

По отношение на другия неконвенционален метод, но също толкова благоприятен за строителните компании, Силвия Павлова сподели, че модулното строителство е по подобие на панелното, но с известни разлики.

"Разликата се изразява в процеса на сглобяване. Отделните части на сградата изцяло се конструират извън строителната площадка, където впоследствие само се сглобяват. Пример за такива части са цели бани. Чрез този подход също се намалява времето, както и емисиите и отпадъчните материали", обясни гостът.

Сред основните теми на първата Proptech конференция в България - PropTech Bulgaria 2020 | The SEE Conference ще са финансирането на проптех компаниите с помощта на европейските програми и инструменти; приложението на блокчейн технологиите; облачните услуги и мястото на виртуалната реалност (VR).

"Ще имаме удоволствието да чуем, както български проптех компании и тяхната еспертиза за приложението на дадени технологии, така и чуждестранни компанни. Ще бъдат обсъдени и плановете на ЕК за Зелената сделка и ЕSCKALAR, която предвижда 185 млрд. евро да бъдат вкарани не само в проптех, а и в други технологични решения", каза още Павлова.

Повече по темата за проптех индустрията в България и подробности около конференцията PropTech Bulgaria 2020 | The SEE Conference вижте във видеото.
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Откъде ги копате тия неадекватници?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е статията за броя сключени имотни сделки в София през последното тримесечие?
5
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До Анонимен 3Бе смяташ, че тя разбира нещо от това, нали? Просто е назубкала няколко лафа и ходи нагоре надолъ да показва каква блондинка е.
4
2
 
6
 
! Отговори
консервата преди 1 година
Имам съученик в Чикаго и след повече от 25г там се похвали, че най-после е заживял в блокче с бетонни плочи. Иначе плащаш за борба с дървояда и разни вредители. При нас в последно време се строй с тухли и бетон и не виждам защо трябва пак да се експериментира. Единственото по хубаво е с варовиков камък, но го ползват зсам за огради и навън. Навремето имахме къща с мазе от дялан камък и нагоре тухли. Зимата там не падаше темп под 15гр, а лятото беше макс 22-24гр. при Разградските зими и лета.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Како калинке, защо не обясни, че 3Д принтирането на сгради има доста сериозни ограничения *** ? С него не може да се вдигне сграда на повече от два етажа. Освен това с 3Д принтиране се изграждат само стените. И доста сериозни замазки трябва да има след завършването му защото прилича на първите грънци създадени от хората - грубо, много грубо. И трябва спецциален бързовтвърдяващ се бетон и много машини които непрекъснато да го доставят до принтера и т.н. и не знам дали в крайна сметка е евтино.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Trust meТцъ. Изливат бетон слой по слой с една огромна конструкция. Само че всичко си има ограничения. Включително и големината на конструкцията, която трябва да обхваща цялата строяща се сграда. Ама това калинката от статията не е обяснила. За нея са важни две думи "Дубай" и "3Д принтиране" и вече се намира във водите на фантастичните супертехнологии.
1
2
 
8
 
! Отговори
Trust me преди 1 година
3D принтиране означава пластмаса. Пластмасата ли е бъдещето на строителството? Съмнявам се.А модулното строителство си е точно каквото пише - претоплено панелно. А топлата вода кога ще открият, или този път ще е само във виртуалната реалност? ;)