Проф. Миланова: Натрупа се умора заради въздействието на COVID-19 върху живота ни

Хората са много по-изнервени и несигурни, смята професорката
7 окт 2020 17:45, Ния Христова
18
Проф. Миланова: Натрупа се умора заради въздействието на COVID-19 върху живота ни
Снимка: Pixabay
"Пандемичната умора е чувство на изтощение като резултат от въздействието на COVID-19 върху живота ни. От една страна страх да не се разболеем, от друга страна – страхът да не загубим работното място. Реакциите на хората са различни – от едната крайност до другата. Някои хора пренебрегват новините, други непрекъснато ги слушат. Трябва да се намери един баланс между информацията и нашето възприемане и обработване на тази информация", заяви проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница, пред БНР. 
 
"Има усещане, че хората са много по-изнервени, много по-несигурни, някои реагират депресивно, други – с повече тревожност, нарушения в съня и едно увеличаване на употребата на алкохол и психоактивни вещества. Това нещо се усеща както при деца, така и при по-възрастни хора, в различни групи, които се нуждаят от помощ", коментира проф. Миланова.
 
Световната здравна организация още през месец май предупреди, че се задава криза свързана с психичното здраве на хората. Сега все по-често се сблъскваме с последиците на тази продължителна пандемична криза, която доведе до т.нар. пандемична умора, отбеляза специалистът. Тя смята, че данните на СЗО са "стряскащи" и посочи, че в почти всички страни се установява срив на психично-здравните услуги и проблем в обслужването на хората с такива проблеми.
 
"Тоест не само е нараснала нуждата от помощ, но има и проблем в получаването на тази помощ."
 
При нас в началото строгите ограниченията са пречели на хората да стигнат до лекар, уточни Вихра Миланова. "По-нататък обаче се натрупа такава умора – след повече от 200 дни изолация и натиск, че трябва да спазваме определени мерки. Има действително едно усещане, чувство за "изпепеленост".
 
Според проф. Миланова е на мнение, че това засяга не само хората, които са преживели тази инфекция, но и всички останали. "Уморени от мерките, които трябва да се спазват, от страха да не се разболеят, загубата на работни места…".
 
"Трябва да се адаптираме към тази среда. Както ми хареса едно сравнение - вирусът действа не като промяна във времето – дали е дъждовно днес или горещо, а по-скоро може да го сравним с промяна в климата. Ако ние не се стремим активно да контролираме тази инфекция, тя няма да може да си отиде. Трябва да сме адекватни на това, което се случва. Да спазваме правилата. Всичко това да бъде в едни разумни граници", подчерта проф. Вихра Миланова.
 
Проф. Миланова е категорична, че доброто психично здраве е състояние на благополучие. "Това са хората, които притежават умения да се справят с ежедневния стрес. Хората трябва да могат да запазят този баланс, комфорт и да усещат удовлетворение от себе си и това, което вършат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
много професори и доктори излязох последните години!!! аз и аз защо не преписвах така като можех навремето .....
12
0
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ЕЙ НАЙ НАКРАЯ ЕДИН УМЕН ЧОВЕК ДА КАЖЕ ИСТИНАТА-ЕВАЛА НА МИЛАНОВА-А И НА ХРИСТОВА ЧЕ ГО ПОБЛИКУВА.ТОВА Е САМОТА ИСТИНА.-ДОЛУ ББРИФИНГИТЕ И ТЕМ ПОДОБНИ ДЕТО МИ СТРЯСКАТ ДЕЦАТА-РАЗБРАЛИ-НЕДОРАЗБРАЛИ.-ЧУЛИ НЕДОЧУЛИ.-И ТОЕ БОЙКО С ЧУВАЛИТЕ?-А МУТАВЧИИСКИО НЕ ИСКАМ ДА ГО ВИЖДАМ ВЕЧЕ-ОТИ МИ ПИСНА.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох, четох и не разбрах как точно ще си отиде тоя вирус като нося маска. Някой умен да обясни моля.
10
6
 
1
 
! Отговори
Помня преди 3 години
До ммм ..! 9 Преди много години имаше научен филм как в Холандия едно семейство гледат 150 *** от компютъра.Всичко е автоматизирано. Хранене , почистване и т.н. Само ветеринарното обслужване не е от компютъра. И за всичко това се грижи жената. Мъжа се занимава сам със земята също с високо технологична техника.
9
0
 
7
 
! Отговори
Офис на зелено преди 3 години
Собственик на прекрасна вила седи в работния си кът, инвестира любов и радост в работа да десетки години напред, докато пази Планетата... И в същото време гледа как един мармот завива шоколад на полянката пред офиса. Само да се пази - да не му гръмне бушонът на прекрасната вила или, по-вероятно, на самия него.
8
1
 
12
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Някои си ще ми говори, че работи от вилата от ... лаптопа ..!Аз имам 485 кошера, 57 бивола, 15 крави и 35 кози.Интересно ми е как се гледат и се управлява това стопанство от ... лаптопа?А може би и да се храним от лаптопа, гледайки ... витрините от далечна Азия или от бутиков ресторант в покрайнините на Париж.А може би от лаптопа и да изпратим близките и роднините от лаптопа. Няма рев, няма тъга, всичко ще бъде скромно, но и ...... приятно ..?
7
1
 
15
 
! Отговори
Ами има умора, да преди 3 години
За да си "офис на зелено", нали някои хора трябва да работят в реална среда - не във виртуална - за да ти осигурят всички удобства: електричество, храна, вода... Или "на зеленото" си отглеждаш ***, колиш го и си палиш огън, за да го сготвиш и да си светиш, и ходиш до извора с менци за вода? Спрете да се надувате, защото презрението към ежедневния труд на тези, които ви осигуряват безметежно съществуване е доста опасен начин да предизвикате съдбата!
6
3
 
12
 
! Отговори
Надървен преди 3 години
А аз стоя постоянно надървен откак почна епидемията... Почвам да се празня като чуя за поредната открита вакссина, но кат се окаже че е поредния фишек, пак се одървям, и така до 2025 г сигурно
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете си сметка каква мафия са лекарите. Всички лъжат, че има ковид. Колко хора убиват и без да има измислена пандемия.
4
7
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Айде сега и изринаният слугинаж от ЕС се измори вече да пие ракия и да псува държавата си как той е най-велик и тя му пречи, нищо, че друго, освен да бере малини, не може.
3
9
 
21
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Каква умора, кви пет лева? Умора от какво? От лежане и гледане на телевизия, цъкане на компа/телефона? Асоциалните мързеливи *** получиха шанс за реабилитация и оправдане за начина си на живот. Умора има само при лекарите на първа линия.
2
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мен и хората около мен е точно обратното- презаредихме се. По време на пандемията купихме прекрасна вила в планината на 30км от София и инвестирахме много любов и радост в нея. Освен от дома, от морето или планината, работим и от вилата вече. В офиса няма да стъпя в близките години. Няма за какво. С колегите си правим зелени офиси на планина или море. Инвестирахме и в работните си кътове вкъщи. Абе, приказка. Работа има за десетки години напред. Живи и здрави да сме и да пазим Планетата.
1
4
 
16
 
! Отговори
IYI преди 3 години
еми прекалихте с това,стига вече !!!!