Най-ниските пенсии с ръст около 10% от 1 юли догодина

Сачева: Таванът на пенсиите ще надхвърли 1400 лева
119
Най-ниските пенсии с ръст около 10% от 1 юли догодина
Снимка: БГНЕС

Пенсиите между 300 и 369 лева ще се индексират с около 10%, а за тези над 369 лева индексацията ще е 5 на сто от 1 юли 2021 г. Това обяви социалният министър Деница Сачева пред Нова тв.

Още по темата

Таванът на пенсиите ще надхвърли 1 400 лева, минималната пенсия ще е 300 лева още от януари 2021 година. Това ще се заложи в проекта за бюджета за следващата година, уточни министърът.

Както вече беше обявено до месец март 2021 година пенсионерите ще продължават да получават по 50 лева допълнително.

Предлага се и еднократните помощи за децата от първи и осми клас също да са без подоходен тест и сумата да е 300 лева, при 250 през тази година.

Универсалните детски добавки са европейска практика, тя действаше до 2011 година, сега се връщаме на нея, заяви Сачева и допълни, че мярката няма общо с изборите.

По думите й целта й е да се стимулира да има повече деца в България, да се покаже, че всички деца са с равни права.

Според разчетите тази мярка, която ще засегне 1,2 млн. деца, ще струва на държавата още 398 млн. лева.

На въпрос относно резолюцията за върховенството на закона у нас, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент днес, Сачева посочи: "Аз гледам на проекторезолюцията не като на звучен шамар, а като на опит за свободно движение на проблеми от страна на нашите политически опоненти".

Социалният министър е убеден, че проблемите в страната трябва да бъдат решени от България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обществена тайна е че получава от 700 до 1000 лева, но работодателя го осигурява на минималната заплата. Работи 8 часа,а по тр.договор е на 4 часа. Ако се оплачеш, (не че има на кого, защото контрол липсва)си навън, защото за мястото ти има безработни. Избираш по малкото зло и работодателя доволен и бизнеса му печели. Да сте чували за двойно счетоводство.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В много от случаите тези които са работили 15-20 години и се осигурявали на на минимална заплата ще се изравнят с тези които са работили 35-40 години. Първите са с 250 лева пенсия - стават с 300 лева, а вторите с 270,280 също с 300лева. Да не говорим за тези с 370 които ще са с 5 процента увеличение. И това ако е най справедливия вариант - здраве му кажи. Но не би....
94
0
 
1
 
! Отговори
мен преди 3 години
ЗАЩО ИЗБРАХА НАЙ - ТЪПИЯ ВАРИАНТ?! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕСПРАВЕДЛИВО!!! И ЗАЩО ОТ ПЪРВИ ЮЛИ, А НЕ ОТ ПЪРВИ ЯНУАРИ ?!
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по принцип е ясно какво трябва да се направи, но идват избори. Трябва размера на пенсията на всеки да е според трудовия му стаж, личния коефициент (според осигуровките) и средният осигурителен доход в България за предходната година. Това означава да няма минимална пенсия, старите пенсии да не изостават от новите, както е сега и да няма таван за новите пенсии.
92
3
 
8
 
! Отговори
един преди 3 години
минималната пенсия се вдига с 50лв. , на хората с 310-320 лв. ще вдигнат с 10-20 лв, и лека-полека те ще станат с минимални пенсии - никаква справедливост.
91
2
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 3 години
Аз нещата ги виждам така. Пенсионна система на два държавни стълба. първо ниво е пенсия = на социалния минимум. Второ ниво определена сума всека година трудов стаж. Примерно 10 лв. за година. Трето ниво е личното участие според правените вноски. Или: при соц. минимум 300 лв. ако не си работил получаваш само това. Ако си работил + 10 лв за година тр. стаж. 40г. = 400 лв. + сумата от втория стълб от личните вноски на персоналната ти партида. Ясно точно и просто. Е да, няма да може да се краде ...
90
1
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 3 години
До До я, пак яЕ нали имаме държава, министерство на финансиите и т.н. как ще се укриват доходи, това е несериозно. Ако някой реши да крие доходи то това може да стане успешно само ако държавата си затвори очите.
89
1
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 3 години
До АнонименИ аз това казвам, тъпашки сбъркана система. Чисто по комунистически създадена, Всеки внася според това колко може а всички ползват колкото им трябва. Нещо такова. Да вземем 10 човека. 3 внасят по 1000 на месец, 2ма по 500 и 5 по 100. Накрая внеслите най много получават не повече от ... остатъка се доплаща на тия с по малките вноски но се появяват и едни други които стават все повече и те нищо не са внасяли но също ще получат. Пирамида май се получава ...
88
1
 
1
 
! Отговори
Гуру преди 3 години
Анонимко,...това че си прочел 2 реда в унисисе за икономиката на селското стопанство...те прави специалист по пенсии ли :D
87
0
 
2
 
! Отговори
До я, пак я преди 3 години
Таван на осигурителния доход има по две причини. Първо, за да се укриват по-малко доходи и второ, за да няма огромна разлика в размера на пенсиите и в един момент да няма нужда от таван на пенсиите. Даже и хората осигурявали се на максимума, няма да могат да получат много повече от другите.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук един самонарекъл се гуру, не знае най-елементарни неща за пенсиите и за най-основните принципи на пенсионната система в България.Няма значение размерът на осигурителните ти вноски сам по себе си, а има значение какви са били спрямо средните за България, т.е. едно и също е осигурителен доход от 4 долара при среден за България 3 долара и осигурителен доход от 1200 лева при среден за България 900 лева. Второ, все още не се искат 40 години за пенсиониране, а 1999г. се пенсионираха на 55/60 годи
85
0
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 3 години
До АнонименЧастни пенсионни фоднове. Справка Великобритания средата на 90те години. Там тогава започнаха да плащат 2ра пенсия и в резултат частните фондове фалираха като по команда. И всички осигурявали се пиха по една студена вода. Внасяли са от средата на 60те години до средата на 90те и накрая Сорос стана мултимилиардер на техен гръб. Схемата в БГ е същата. Който си мисли, че ще има втора пенсия нещо се е объркал.
84
0
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 3 години
И все пак, не ми е ясно защо са сложили таван на осигурителния доход. Значи аз ако имам 10 000 доход ще плащам колкото този с 5 000. Това значи, че богаташите които са инай големите крадци в БГ няма да плащат солидарно в солидарната по закон система. Просто да махнат тавана на пенсиите и тавана на осигурителния доход и да приемат, че не може да има пенсия по малка от минималната заплата и не може да има ново отпусната пенсия по малка от 60% от средната заплата за последната година на осигурения.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Япония всеки си събира за старини. Там няма пенсии. У нас всичко влиза в общия кюп и някои ще взимат по 1500, а други под 500 лв. Това е. Верно има различен труд, ама...
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега като преминат парите от частните пенсионни дружества в НОИ, ще направят на отговорните другари и по 2000 лева пенсията. споко. после говорете глупости че 2 било по-малко от едно...
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ниските пенсии и тавана скачат. А за останалите пенсии каквото остане или трохите.ГЕРБ са на принципа разделяй и владей.Защо не индексирате всички пенсии отпуснати до н-р 2015 г. Или вдигнете на всички с еднакъв процент - така е най справедливо.Как при това крадене и усвояване със шкавчета с евра, с инспекции от " жипката" с разделянето на пенсионерите да гласуваш за ГЕРБ. НИКОГА.
80
8
 
5
 
! Отговори
Гуру преди 3 години
А и не злобейте срещу хората с минимални доходи, комплексари.Не забравяйте, че повечето от хората които са пенсионират сега.....между 1990 и 2000 г. са били в разцвета на силите си и тогава заплатата беше 3 долара, комплексари прости.
79
8
 
6
 
! Отговори
Гуру преди 3 години
Тук явно има групичка, която е против вдигането на минималната пенсия.Простацииии.....хората, които получават минимална пенсия имат 40 години трудов стаж, разбрахте ли..... 40 години са внасяли осигуровки дори и те да са минимални.Тъпите компютърджии, нали се осигурявате на МАКСИМУМ - демек 3000 лв. Знаете ли колко ви се удъръжа от заплатата, а? ...ми 900 лв., ха сега кажете колко искате да ви е тавана на пенсията????? 2000 лв., 3000 лв.,? 5000 лв? При положение, че вие сте внесли само 900
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, прави сте.Подадохме документи за пенсия на съпруга ми и се оказа ,че 12 години от трудовият му стаж липсват ,макар че са нанесени в трудовата му книжка.От пенсионното ни отговарят , че не могат да намерят ведомостите на АПК Бургас и ще определят пенсията върху минималната заплата. Прави сте,защо да се внасят осигировки
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По същество това означава да орязваш големите пенсии, за да даваш на тези, които имат малки пенсии. Пенсионера, който е внасял големи суми в пенсионния фонд, ще храни тези хитреци, които не са работили или са внасяли минималното във фонда. Това е българската държава. Младите да гледат и ако искат цял живот да работят здраво и накрая държавата да ги окраде, да продължават да стоят тук. Иначе да се насочат към терминалите на летището.