Пенсиите на работещите пенсионери скочиха средно с по 8, 80 лв.

Над 240 хиляди пенсии преизчисли служебно НОИ
26
Пенсиите на работещите пенсионери скочиха средно с по 8, 80 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средно с 8 лева и 80 стотинки са увеличени пенсиите на работещите пенсионери, след като през април Националният осигурителен институт направи служебно преизчисление, на базата на допълнително натрупания стаж.

Още по темата

Над 240 хиляди пенсии преизчисли служебно НОИ, като за някои хора е добавен допълнителен стаж от шест или осем години, а на близо четири хиляди  - от десет години. Това са така наречените предимно млади пенсионери първа и втора категория и тези от армията и МВР.

Между 10 и 15 лева са нараснали пенсиите на 11 процента от работещите пенсионери. Увеличение между 5 и 10 лева са получили 23 на сто и най много – 50% от актуализираните пенсии получават между 1 стотинка и пет лева увеличение, допълва БНР.

Реално обаче 52 хиляди работещи пенсионери, въпреки нарастването на действителния размер, нямат промяна в изплащания. Причината е, че той е приравнен на минималния - същото важи и за 6 800 пенсионери, които са достигнали максимален размер („таван“) на пенсиите - те не могат да получат реалното увеличение.

През следващите години извънредната мярка на служебното преизчисляване ще стане постоянно действаща. Хората
няма да подават заявления за зачитане на допълнителен осигурителен стаж.

Данните са от публикувания днес брой трети на информационния бюлетин на НОИ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: НОИстажпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е наи добре - пенсия и заплата , младите кучета ги яли - да ровят по кофите Бьлгария братче
18
0
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Аз не вярвах толкова много да скочи пенсията колкото килограм кайма.Ще падне голям банкет
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АУ 8-9лева голям прираст Конграчулейсънса за Тиквата той нали кат чуе конграчулейшънс друго не му трябва Когрсчулйшънс
16
0
 
1
 
! Отговори
анонимко преди 3 години
До 12Освен стажа,се преизчислява и индивидуалният коефициент на лицето и се взима средно месечния осигурителен доход за страната за последните 12 месеца,предхождащи датата на първоначално пенсиониране.Прочетете КСО чл.102
15
1
 
5
 
! Отговори
дедо поп преди 3 години
тия пари не стигат за 2 големи свещи от х 5 лева
14
5
 
6
 
! Отговори
мхм преди 3 години
бравоооо, едно сирене отгоре, пак гласувайте за бойко, който открадна над 200 милиарда за последните 11 години
13
0
 
4
 
! Отговори
malart преди 3 години
Голямо скачане ще да е било. Но драскачите знаят само този глагол и го ползват за всичко
12
1
 
12
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 3 години
Ама защо пенсионерите в България работят ?!!! Бойко ми каза ,че живеят царски
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Не е луд този който яде баницата, а тоя който му я дава и в интерес на истината за това основен принос има Ивайло Калфин когато беше в кабинета Борисов 2.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига са ревали тия пенсионери, да си купят шкафчета и да спестяват докато напълнят чекмеджетата. Премиера им даде пример, да се учат.
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В системата на МВР и МО е пълно със служители на двойна хранилка-заплата и пенсия едновременно които вече пета година продължават на заплата и пенсия и на никой не му прави впечатление,толкова много ли сме богати г-н БОРИСОВ,ЗАТОВА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАМ СРЕЩУ ВАС!!!А други получават минимална пенсия,НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА........
8
1
 
2
 
! Отговори
DO 9 преди 3 години
Явно си Пич -работиш и получаваш от НОИ Пенсия . Няма Начин брат - Токова плаща НОИ за Преизчисление - взима се парите които си плащал като осигуровки - не се добавя трудов Стаж - на Тавана от 3000 лева да си , това е 10 лева отгоре . Да си мислил преди да подадеш документи за Пенсия - така е в ЕС , САЩ и Русия - има граница която ти решаваш дали да я прекрачиш - Пенсионер . Ако беше задържал няколко години преди да се пенсионираш щеше да имаш по 200 лева годишно .
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисирките не ви ли е срам да пишете, че пенсиите са скочили с няколко левчета. Дано някога, ако доживеете до пенсия и вашите да скачат така.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше поредната измама. Работещ пенсионер съм с добра заплата и нормално за година допълнително пенсията ми се увеличава нормално с 20 лв. При служебното преизчисляване, за година ми изчислиха 10 лв. увеличение. Обадих се в НОИ по телефона и ми казаха, че всъщност са взели предвид само допълнителния стаж, без да изчисляват на база на размера на внесените допълнително осигуровки и ако искам да обжалвам до един месец след като получа по пощата решението на НОИ, което никога не получих. Негодници!
5
4
 
13
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 3 години
Ама и работещи пенсионери ли има във тази така добре уредена и икономически цъфтяща държава?!
4
0
 
10
 
! Отговори
пенс преди 3 години
Претоплена манджа?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пенсиите на работещите пенсионери скочиха средно с по 8, 80 лв."Ще е скок, ако е 88%. С тия мизерни 8,80лв баба ми може да позволи +8 кофички кисело мляко за месеца.Аман от джурналя с афинитет към бомбастични заглавия!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Детските са си детски. Тоест за деца независимо дали са на богати или бедни.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано приемат детски 40 лв., ако може и повече, за всяко дете. Откъдето за едни деца намериха през 2016г. 930 лв, 450 лв, или 350 лв. и то на месец, от там да намерят и за децата на РАБОТЕЩИТЕ родители. Защото ония имат наглостта да са неблагодарни. Дават ти 930 лв. и си неблагодарен!Който има 2 здрави деца, са го лишили за 18 години от 41 000 лв. детски надбавки. Време е за детски за всяко дете, както е в Германия.