Ало измамите с близо 90% по-малко от 2019 г.

Независимо кой и защо иска пари по телефона - това е измама
9 окт 2020 17:30, Елка Василева
23
Ало измамите с близо 90% по-малко от 2019 г.
Снимка: архив, БГНЕС

През първите 9 месеца на тази година се отчита сериозно намаление при телефонните измами с около 87% в сравнение със същия период на 2019 г. Има случаи, при които се използва темата за COVID-19, но хората не се заблуждават лесно, защото са добре информирани и знаят, че няма ваксина или лекарство. Това съобщи главен инспектор Златка Падинкова - началник сектор "Измами" към ГД "Национална полиция", пред БНТ.

Падинкова подчерта, че телефонните измами се разпознават по това, че се искат пари по телефона.

Още по темата

Най-успешната и популярна престъпна схема през последните години е съдействие на полицията за задържане на телефонните измамници, като потенциалните жертви осигуряват паричните средства, припомни Падинкова.

"Без значение кой и по какъв повод иска пари по телефона - това е телефонна измама. Представителите на държавните институции не действат по този начин, особено полицията. Когато търсим съдействие от гражданите, осъществяваме физически контакт и се легитимираме", отново акцентира тя.

Според главен инспектор Падинкова спадът при регистрираните телефонни измами се дължи на "комплексния подход, който беше приложен през последните две години при съвместната работа на прокуратура и полиция, преведените три мащабни полицейски акции миналата година, включително и на територията на Румъния, както и активната превантивна работа в средите на потенциалните жертви".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари