Проф. Витанов: Здравната система може да издържи до края на октомври

Математикът не прогнозира затваряне на училищата до края на първия срок
10 окт 2020 09:58, Елка Василева
131
Проф. Витанов: Здравната система може да издържи до края на октомври
Кадър: bTV

Здравната система може да издържи до края на октомври, дори при тези нива на заразени на ден и по-високи с 500 и над 500 нови случаи на коронавирус. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред bTV.

Според него при над 10 000 хоспитализирани ще има голям натиск над системата и ще има повече пациенти в интензивни отделения, а специалистите намаляват.

Той не прогнозира да има затваряне на училища до края на първия срок, защото сме далеч от заразяването, което би довело до тази строга мярка и обясни защо.

Още по темата

"Има общ принцип, когато 1% от системата излезе от строя едновременно, човек трябва да почне да се замисля. Системата от учители и ученици е - 700 000 ученици и около 70 хиляди учители. Когато 1 на 100 излезе едновременно, т.е. 7 хиляди ученици средно са едновременно болни и 25 училища са едновременно затворени, тогава ръководството на МОН трябва да седне и да преразгледа ситуацията, много сме далеч от тази работа. Трудно ще се реализира в първия срок при тези стойности“, смята проф. Витанов.

Той обаче обърна внимание на атмосферните условия през есента и зимата, както и на неспазването на мерките, което може да ни доближи до края на месеца до недобрия сценарий с 30 хиляди болни от COVID-19.

Според него не е трябвало да се разхлабват толкова много мерките през юни.

Ще се разделим с коронавируса, като се появи ваксина или ефективно лекарство, дотогава ще си пълзи бавно тази пандемия, здравната система не бива да се натоварва, за да може всеки да получи здравна помощ, каза още специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стойнев 119С Ковид всички, подаваме си предмети, ръкуваме се, плюем си в устата всички. Па като го лепнем всички, няма да има кого да пазят и това човекомразие на лекарите ще остане без подпидка. Какво сега, ще ми предложиш екскурзия до реанимация или ще ме агитираш да пазя милите си баба и дядо?
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118.Аз съм съгласен, ако ме хванат без маска, да поработя в Ковид отделенията на болниците. Но при едно условие - ти да ми дойдеш болен там, а аз да съм ти личен санитар. Така ще те обгрижа, че няма да се сетиш повече да идеш на лекар и да вдигаш бройката на заразените със сополивия си нос.
112
0
 
1
 
! Отговори
СТОЙНЕВ преди 3 години
БЕЗ КОВИ 19 ЗА МЕСЕЦ: Единствено ако Всеки от нас предпазва другите като предполага че може да носи вируса без да знае. Не си подавам ръката за здрасти, гледам да не говоря срещу някой ако съм без маска, дезинфекцирам си ръцете ако взимам нещо пипано от друг. Много е тъпо когато някой без маска ти говори от близко и те следва като се дръпнеш да спазваш някаква дистанция и те убеждава че е абсолютно здрав. Някой умен може да ме е разбрал и ако имавъжможност да пополяризира това.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам шеметите, които смятат, чче няма такъв вирус, не е опасен и ходят без маски, заразявайки останалите, да бъдат яко глобявани и да не бъдат лекъвани при заболяване от КОВИД19.Здравите, хванати без маски, да отработват по 1-2-3 седмици в КОЕВИД-отделенията. Ако не искат (страх ги е) - затвор 1 месец.Много задръстеняци, които вярват на кварталния кръчмар брей!
110
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много доктори има като д-р Витанов, та човек да не смее да иде на лекар.
109
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди ден - два лицето на господина се мярна в близък план по една телевизия и се видя, че под очите си има множество израстъци. Не знам брадавици ли са какво е. Но при толкова близки отношения с именити лекари нямаше ли някой да му обърне внимание? За първи път виждам такова лице.
108
4
 
6
 
! Отговори
ss преди 3 години
ПОнеже ще издържи и след това... тоя *** трябва да бъде съден.
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поручик РжевскиНяма как без математик мошеник, не е само тук така - и германците си имат, и Великобритания, и САЩ - който е замислил тоя цирк е отредил голяма роля на математиците, да лъжат - поне на запад ги затвориха пролетта точно заради тия *** дето нищо не познаха. Наште послушковци просто следват заповедите, а тоз козобрадко го пускат да лъже тъпия матриал, шото трябва си много *** да му повярваш и на една дума
106
3
 
4
 
! Отговори
Ние хо знаем одавна преди 3 години
От всякъде идват слухове за , затваряне на буркани Ноември месец само вие ниизлизате и говорите че няма да се прави туршия тази година ,щото Декември към края ще можем да си купим пресни домати и краставици...тези вафли сме ги яли...
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема да се плашите.Суджука ще тегли нов заем.Много изгоден за него,но не и за нас.
104
7
 
7
 
! Отговори
Българ преди 3 години
Витанката и той за Белене
103
3
 
6
 
! Отговори
г преди 3 години
Е.га.ти всеки сложил пред името си професор и пърпанисали пърпаниса.Кой и срещу колко ги раздават тези титли.Те станаха повече от шофьорите в България.
102
3
 
5
 
! Отговори
проф. Мухобойков преди 3 години
И защо ни е толкова кекава здравната система, че да може да издържи само до края на октомври?!
101
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Витанов за пореден път казва фактите и на някои хора не им харесват. Ако не е той друг ще е - сметките ще са същите. Не знам обаче до кога ще търпим тази слаба журналистика в България - едни и същи хора се канят, едни и същи теми се дъвчат. Е хайде стига! Коронавирусът вече не е извънредна новина.
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звездоброецът не познава. Оставка за Звездоброеца. Да отива в Евроком при гледачите и врачките.
99
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешкото отново се появи
98
4
 
8
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
И аз съм математик, уважавам човека, но нека си гледа матриците и интегралите. За вируса искам да слушам вирусолози и специалисти по инфекциозни болести.
97
5
 
9
 
! Отговори
стартрек преди 3 години
хех звучи кат оня важен генерал 'очаквам много хора да измрът яко да измрът' ...начии що така бе не особенно значителни хора си изживяват звездният миг в трудни моменти и чак ги кефи да тежко да има болести щот те са важни и вземат бая пари за какво точно още не се знае щом в Швеция смъртността е близко до нормалните нива както всяка друга година що ни е тая паника
96
8
 
12
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Повече вярвам на пияниците пред блока, отколкото на тая мрачна заспа...
95
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 100 Нещо друго