След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате

Български лекари на първа линия във Франция: Кога страхът отстъпва пред дълга
10 окт 2020 14:01, Елка Василева
227
След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате
Снимка: bTV

Двама български лекари - д-р Елена Радева и съпругът й д-р Константин Николов, от години живеят и работят във Франция, а сега са част от медиците на първа линия, които се борят с COVID-19.

Стотици сменени ръкавици, запотени шлемове. Пациент след пациент. Стая след стая. От месеци лекарите на първа линия живеят в епицентъра на пандемията от COVID-19.

Специалистът по вътрешни болести д-р Елена Радева е стъпила смело на първа линия в три COVID отделения. През 2002 г. напуска Пловдив и оттогава живее във Франция заедно с мъжа си д-р Константин Николов, който е ортопед и травматолог.

От 10 години работят в департамента Ойз, Северна Франция, откъдето идва и новината за първия смъртен случай на вируса в страната, а с него и страхът от незнанието.

Още по темата

„Страхът започва в момента, в който видиш първия болен, видиш какво става по света и ти става ясно, че това няма как да те избегне и ще ти се случи. В болниците в Париж хората нямаха маски. В спешните отделения работеха с хирургични, прости маски, затова и се поразболяха. И тогава даже колегите се обличаха с големи найлонови торби за боклук. Просто ги разкъсваха и правихме това, което можем, за да сме добре екипирани. Това беше период, който никога няма да забравя в живота си, защото беше период на изключителна солидарност. Физически и психически труден период“, разказа д-р Елена Радева пред bTV.

„COVID-19 е непредвидим. Това означава, че в един момент изкарваш инфекцията, може да е леко. Примерно изкарваш седем дни, след което могат да се получат на втора ръка симптоми“, допълва д-р Радева.

В момента тя се грижи за около 20 пациенти. Споделя, че при младите хора, преболедували коронавируса, все по-често се наблюдават последствия като депресии, панически атаки и умора.

„По-интересното в случая са късните последствия при тежките форми и средно тежките форми. Представете си все едно двата ви бели дроба са увити в паяжина и нещо ви пречи да си поемете дъх. При късните форми на COVID-19 тази паяжина просто остава и даже става още по-дебела“, обясни д-р Радева.

Чрез публикациите си в социалните мрежи тя критикува остро противниците на носенето на маски и неспазването на противоепидемичните мерки, сред които и лекари.

„Много е важно, когато един човек говори, мисли и действа най-вече, а не само говори в социалните мрежи, от коя страна на бариерата ще застане - от страната на разума или от страната на фанатизма“, коментира тя.

„Аз не мога да си го представя как бих се почувствал, ако заразя пациент или семейство, или близък, или колега по простата причина, че съм COVID позитивен и не нося маски“, каза от своя страна д-р Николов.

Затова и двамата подкрепят твърдо призива на Българския лекарски съюз към всички медици за умерени медийни изказвания по отношение на поведението в COVID епидемия.

„Колеги, които загубиха живота си, да бъдат наречени садисти, защото са помолили пациент да си сложи маска. Това поведение е повече от обидно“, допълни д-р Константин Николов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
24
 
19
 
! Отговори
дъра бъра преди 3 години
Весело ухилена под маската,с бодър поглед лъхащ на щастие.Абе много уморена и стресната таз лекарка бре...Просто и тя е част от играта е наблажила от кинтите!
132
8
 
8
 
! Отговори
Рада Дълбоката преди 3 години
Един псевдо професор определи 90% от българите като ***. Прав е бил.
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Департаментът се казва ОАЗ. Аман от некадърност! Няма такава измислена жълта статия.
130
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е, че ги няма в България и не и гледаме тук наглата ехидна физиономия.Бая народ мре там, кой знае дали не е с нейна помощ и на колегите и.
129
4
 
5
 
! Отговори
Бе Це Же преди 3 години
Аз ви пазя ... засега ...
128
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте си Францията!Българина има стабилен имунитет.Маски не носим!
127
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно най-много се ужасяват тези, които толкова много ги е страх и са ужасени, че стигат до отричане на вируса и отказ от простите предпазни мерки, т.е. щраусоподобно поведение. Не се страхувайте, сложете си маските и си живейте живота, разумно разбира се, без сегашните изцепки като опит за преодоляване на страха, разбира се неуспешен.
126
9
 
31
 
! Отговори
Има нещо гнило преди 3 години
Щом във Франция, Испания и Италия има толкова починали, а у нас са много по- малко, защо тези държави с висока смъртност не вземат пример от България как да намалят смъртността?Вместо това на нас ни ги дават тях за пример, защо?Няма друго обяснение, освен това, че искат да смачкат и унищожат психически хората.Болестта у нас се оказа, че не е толкова смъртоносна, много я изкараха и оздравяха и пак няма угодия, пак мачкане, подлудяване и тормоз по медиите всеки ден и час!
125
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е тръгнала по чужбините значи каква е? Гастер-байтер - печалбар, който търси парата.Значи и тази е в играта и гледа да опъне еврата.100% набъркана в кацата с меда, вижте и самодоволната ухилена физиономия, а ги изкарват едва ли не някакви мъченици лекуващите.
124
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството, че тези, дето най-много се ужасяват, въобще не са виждали умрял човек. Уверявам ви, че това ще стигне всеки - един ден и вие ще лежите студени и бездиханни и попът ще ви опява. Истериите, маските и найлоновите торби за боклyк няма да ви спасят. За някои ще дойде толкова резко и внезапно, че ще се псуват, задето са се препарирали от шубе и са загубили златни дни и са стояли затворени и маскирани.
123
7
 
15
 
! Отговори
Конспиративна теория преди 3 години
Гледам, че гробокопачите пак надигат глава и почнаха с тормоза над хората, та знаете ли, как на мен ми изглежда това?Изглжда ми, че след като прогнозите им не се сбъднаха, очакванията за много трупове не се случиха и хората прозряха манипулацията, защото виждат какво се случва ТУК У НАС и подкараха пак стария, изпитан рефрен - ама вий знаете ли какъв мор е навън - Франция, Испания, Италия....Защото преди половин година болните бяха единици, а сега всеки познава заболели и оздравели.
122
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В болниците няма болни, лежат по един в стая, а половината стаи направо са празни. Докторите се чудят какво да правят и кандардисват хората да си правят операции
121
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 109Абе като и гледам неадекватно ухилената физиономия зад маската, имам резерви дали това наистина е лекар, дано да не е, защото ако е, възниква въпросът защо медик сред толкова трупове и други на командно дишане си прави селфита и снимки, докато някой умира до него?
120
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая да ходи да се скрие някъде
119
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се казва филма
118
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ae стига глуп-ости!!
117
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвам бе, как да не вярвам, даже видях 100-тина с ковид-19 и няколко, които го изкараха с пневмония. Всичките сега са живи и здрави, работят.Не виждам къде е драмата и за какво е истерията, който знае, да каже?!Понеже ако не каже, ще изглежда, че се опитват психически да ни смажат и да ни побъркат и зомбират, това ми се струва на мен.
116
9
 
9
 
! Отговори
До 109 преди 3 години
До АнонименДокторката си е истинска. Колко ти е френския и в кое министерство си гледал не знам ама ето ти линк. https://doctolib.fr/medecine-interne/verderonne/elena-radeva
115
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая злобна истеричка по едно време се въртеше из фейсбука и бълваше змии и гущери срещу мангъров, че не искал да се овиваме като мумии, сега пак са я пуснали да страхува лошия матриал, аба мине не мине ни пускат някой *** от чужбина да ни плаши с чувалите, сега на тая и е дошъл реда, после ше пуснат оня от германия, накрая пак дофтурката от търново и сите на първа линия, скоро някакъв шеф на болница ревеше, че изнемогвали, а го издадоха че има трима болни в болницата му, абе циркаджиии
114
12
 
17
 
! Отговори
До славянина преди 3 години
Спри се бре, човек! Какво е това денонощно отричане от теб на здравния проблем. С каква цел го правиш? Някой затворил ли те е сега, пречи ли ти с нещо? Живей си живота както си го знаеш и толкова. Разбери, разумните хора няма как да убедиш с твърденията си . Заблуждаваш само тези, които ги мързи да мислят аналитично и самостоятелно и им е по- лесно да приемат наготово изгодни за тях сдъвкани заключения. За съвест знам, че нямаш..Но да знаеш, че има възмездие за тези, които умишлено заблуждават..