След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате

Български лекари на първа линия във Франция: Кога страхът отстъпва пред дълга
10 окт 2020 14:01, Елка Василева
227
След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате
Снимка: bTV

Двама български лекари - д-р Елена Радева и съпругът й д-р Константин Николов, от години живеят и работят във Франция, а сега са част от медиците на първа линия, които се борят с COVID-19.

Стотици сменени ръкавици, запотени шлемове. Пациент след пациент. Стая след стая. От месеци лекарите на първа линия живеят в епицентъра на пандемията от COVID-19.

Специалистът по вътрешни болести д-р Елена Радева е стъпила смело на първа линия в три COVID отделения. През 2002 г. напуска Пловдив и оттогава живее във Франция заедно с мъжа си д-р Константин Николов, който е ортопед и травматолог.

От 10 години работят в департамента Ойз, Северна Франция, откъдето идва и новината за първия смъртен случай на вируса в страната, а с него и страхът от незнанието.

Още по темата

„Страхът започва в момента, в който видиш първия болен, видиш какво става по света и ти става ясно, че това няма как да те избегне и ще ти се случи. В болниците в Париж хората нямаха маски. В спешните отделения работеха с хирургични, прости маски, затова и се поразболяха. И тогава даже колегите се обличаха с големи найлонови торби за боклук. Просто ги разкъсваха и правихме това, което можем, за да сме добре екипирани. Това беше период, който никога няма да забравя в живота си, защото беше период на изключителна солидарност. Физически и психически труден период“, разказа д-р Елена Радева пред bTV.

„COVID-19 е непредвидим. Това означава, че в един момент изкарваш инфекцията, може да е леко. Примерно изкарваш седем дни, след което могат да се получат на втора ръка симптоми“, допълва д-р Радева.

В момента тя се грижи за около 20 пациенти. Споделя, че при младите хора, преболедували коронавируса, все по-често се наблюдават последствия като депресии, панически атаки и умора.

„По-интересното в случая са късните последствия при тежките форми и средно тежките форми. Представете си все едно двата ви бели дроба са увити в паяжина и нещо ви пречи да си поемете дъх. При късните форми на COVID-19 тази паяжина просто остава и даже става още по-дебела“, обясни д-р Радева.

Чрез публикациите си в социалните мрежи тя критикува остро противниците на носенето на маски и неспазването на противоепидемичните мерки, сред които и лекари.

„Много е важно, когато един човек говори, мисли и действа най-вече, а не само говори в социалните мрежи, от коя страна на бариерата ще застане - от страната на разума или от страната на фанатизма“, коментира тя.

„Аз не мога да си го представя как бих се почувствал, ако заразя пациент или семейство, или близък, или колега по простата причина, че съм COVID позитивен и не нося маски“, каза от своя страна д-р Николов.

Затова и двамата подкрепят твърдо призива на Българския лекарски съюз към всички медици за умерени медийни изказвания по отношение на поведението в COVID епидемия.

„Колеги, които загубиха живота си, да бъдат наречени садисти, защото са помолили пациент да си сложи маска. Това поведение е повече от обидно“, допълни д-р Константин Николов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
0
 
! Отговори
https://thebulgarian преди 3 години
Vij tova
112
16
 
18
 
! Отговори
до 120 от славянин преди 3 години
''Заради дегенератите, които не се съобразяват с епидемията скоро всички ще ходимнавсякъде с маски...''А защо в държавите пълни с ''гении'', които всички послушно и безпрекословно носят маски като Франция, днес има над 20 000 случая на заразени, най-много в Европа!? Да не би защото вирусът не признава маските!?
111
6
 
4
 
! Отговори
Няма страшно ! преди 3 години
Най-много да умрете ...
110
12
 
24
 
! Отговори
Алеко преди 3 години
Всичките питекантропи, които се мислят за много умни - феномен известен още като ефектът на Дънинг - Крюгер. Според него, простите хора не могат да осъзнаят, че са прости и живеят с чувство на превъзходство над интелигентните и умни хора. За съжаление в България голяма част от хората са явен пример за това. Искрено се надявам пишещите във форума, че всичко е фейк, пропаганда, лъжа и т.н. да са ***. Другият вариант - да са клинични случаи на Дънинг-Крюгер ефекта е по-лош.
109
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има само в телевизора!
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Френското посолствоВас ви е страх най-много... Нямаше да пишете глупости през 2 минути , ако не ви е страх.
107
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид няма
106
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големият Исторически парк в света предупреждава, че няма никакъв вирус!
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златена пак злобее безсилно.
104
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе човек, то вирус няма, ти искаш да ти слагат реални хора в новините. Започнали са с измислици, що да го променят.
103
6
 
11
 
! Отговори
Евродупетат Габриел преди 3 години
Ох и мен ме тръшна ковида. Сега ще съобщя на целия свят по инстаграм и фейсбук.
102
2
 
7
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
Ако всичките ни лекари сега бяха тук, не по света, сега щяхме да имаме кой да лекува в болниците ни. Жалко е какви заплати взимат и в какви условия работят. А жалко е и как определени хора се облагодетелстваха от средства, които са били предназначени за болниците.
101
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справката извършена във сайта на френското министерство на здравето показа че такива лица не съществуват. Авторът на статията трябва да бъде даден под съд!
100
6
 
7
 
! Отговори
11 преди 3 години
Вместо тая романтика горе, по-добре сложете една реклама на маски и да се приключва. Може да продължите и с тапи за задни отходни тръби, тъй като и оттам вирусът фърчи.
99
2
 
5
 
! Отговори
желаем преди 3 години
До Френското посолствоПодобно и на теб!
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Някои го предпочитат пълен."Така е, ама тия които го предпочитат пълен отзад махат с флагчета на прайда и се страхуват от ковид.
97
14
 
5
 
! Отговори
Френското посолство преди 3 години
Пожелавам на всеки който се страхува от ковид да умре от него.
96
6
 
3
 
! Отговори
джави преди 3 години
ама,оти лекуваш у Франция,а се не върнеш тука.
95
5
 
8
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Няколко близки последните години си отидоха от този свят и само един от тях не се мъчи много. Трябвало за останалите да съм щастлив, че не са срещнали най-страшното болест на всички времена?Ковид измислици в 20-30 статии. И аз съм ужасен
94
3
 
4
 
! Отговори
Леко с + преди 3 години
Трола влиза в различни ай-пита и слага + на политкоректните коментари.Пълен ***.