Осъвременяването на пенсиите - много стара болка

Парите ще дойдат от взетите заеми
62
Осъвременяването на пенсиите - много стара болка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това са все още приказки, за да станат реалност трябва да се отрази в бюджетите – и на НОИ, и в държавния бюджет, коментира пред бТВ бившият социален министър Иван Нейков по повод индексирането на пенсиите.

Още по темата

Почти от половината от парите за пенсии не идват от осигуровки, а идват от републиканския бюджет. Според него една от много некоректните мерки, която вече трета година се предлага, това е административното увеличаване на минималните пенсии.

„Проблемът е, че когато на един пенсионер пенсията не му стига да живее нормално, на тези хора трябва да се помага, но не чрез пипане на осигурителния модел, така обезсмисляме мотивацията на хората да работят и да се осигуряват“, посочи Иван Нейков.

Според него осъвременяването на пенсиите е много стара болка. По думите му парите ще дойдат от взетите заеми.

„През цялото време имам чувството, че има две Българии – едната е на премиера Бойко Борисов, а останалата – на 7 млн. българи“, посочи Иван Нейков.

 


62
Още по темата: пенсииИван Нейков
Още от Ако щете - вярвайте
55 години Кока-Кола в България в 55 истории от 55 думи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
58- И ЗАЩО СТАВА ТАКА- ЗАЩОТО ГЕРБ Е РАЗОРИЛО ДЪРЖАВАТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10Г- КАКТО ТВЪРДЯТ РЕЗИЛ ГАДЕВ И ЧЕРВЕНИТЕ ШАМАНИ, ИЛИ ЗАЩОТО ГЕРБ Е НАПРАВИЛО ТАКА, ЧЕ ОСИГУРИТЕЛНИЯТ ДОХОД СПРЯМО СРЕДНИЯ ЗА СТРАНАТА Е БИЛ ДВА ПЪТИ ПО ВИСОК- ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ АКО ИСКАТЕ СЛЕД 10 Г ДА ПОЛУЧИТЕ ДОСТОЙНИ ПЕНСИИ, А НЕ КАКТО ПРЕДИ 10Г.
58
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
В момента на отпускането й, размерът на пенсията зависи от няколко множителя. Например годините трудов стаж, средният осигурителен доход за България за 12 месеца преди месеца на пенсионирането и индивидуалния коефициент (размера на осигурителната сума спрямо средната за България). Човек пенсионирал се през 2010 има два пъти по-ниска пенсия от пенсиониран през 2020 при равен трудов стаж и личен коефициент.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А как стои въпроса с покачването на вече съществуващите пенсии? Защото имам рондина, пенсионер от 2003-а, а пенсията му е почти стъщата...
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Реалист

Разбира се, не се разбира, това-онова ... нещо конкретно ще каже ли?
55
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Скоро хората осигурявали се на 3000 лева няма да могат да получават максималната пенсия. Не трябваше да премахват правилото, че максималната осигурителна сума трябва да е колкото 10 минимални заплати. Сега някой осигурявал се на 1400 лева в последните години няма как да взима тавана на пенсиите, както пишат тук някои. За таванът трябва индивидуалният му коефициент да е над 2,5, т.е. да се е осигурявал на сума 2,5 пъти по-голяма от средната сума. Това зависи и от трудовия стаж разбира се.
54
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Много лъжи и манипулации.
Първо не е вярно, че бюджета плаща пенсии. Пенсионната система плаща и социални плащания, които са задължение на бюджета и не трябва да се наричат пенсии. Те са на сума по-голяма от вноската на бюджета. Второ, пенсиите са ниски и защото в методиката, по която се изчисляват е заложено да изостават с времето от новите пенсии, т.е. сбъркана е методиката.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо моделът не може да осигури преизчисляването на пенсиите, стопяване на сивата икономика, за да не се налага пенсиите да се осигуряват от държавния бюджет. Въведохте
господине, система, която ни дава трохи и отнема залъка. При това се пишете голям специалист и не ви е срам, дори, винаги, когато става въпрос за пенсиите, да се натрапвате
със съвсем безполезни на-
помняния за суетата си личност.
Обидно е, нали, да четете подобни мнения, но още по обидно е да ни губите времето,
с още рани.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Направете една нормална възрастова граница 60г за мъже"

Като човек, наближаващ тази възраст, с оглед на мизерните пенсии, просо не съм съм съгласен, да "нямам право", да работя след това.
51
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 50

Самото съществуване на таван е гавра с всички. Трябва да се взима според осигуровките. Сега, някой с 1400 лева осигурвоки, може да се получи така, че да взима колкото някой с 3000 осигуровки ...
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо миньорите не можем да вземем тавана при Тежък и рисков труд
49
1
 
3
 
! Отговори
До"Инспектор&qu преди 1 седмица
Имам ПРЕДСТАВА обаче,че за първите
6 месеца на 2020 година,Консолидираният Държавен Бюджет на България е похарчи за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ - 5.254 милиарда лева,до края на годината разходите ще бъдат около 11 милиарда лева!
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
са корни и гечев ше ви осъвременят пенциите, нали помните икономиста румен гечев и пенциите по 3-4 $!? дерзайте, как говорят русские!
47
2
 
16
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 1 седмица
Въпреки,че ни дават по 50 от три месеца насам,няма да гласувам за ГЕРБ!!! Ще гласувам ,ако увеличат всички пенсии с 40 % !!! Както в Румъния!!!
46
3
 
13
 
! Отговори
d преди 1 седмица
Направете една нормална възрастова граница 60г за мъже и 58 за жени без право да работят след това. Само от това ще спестите много от сивата икономика. И като го направите ще ви кажа колко лесна е формулата за пенсионерите и младото поколение. Но нас никой не ни пита, а и няма смисъл при такава корупционна държава.
45
1
 
7
 
! Отговори
Инспектор преди 1 седмица
До До37 38 Нямаш никаква представа как се осигуряват държавните служители и какви "големи " заплати вземат.
44
0
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
След всяко символично увеличение на МРЗ и пенсиите , автоматично се вдигат всички данъци и такси и ставаме по бедни. Дадат ни 20 лв. , а ни вземат 40 лв. Не пипайте нищо че изгинааме.
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде стига сте говорили и писали глупости, вашите родители са работили честно и достойно дълги години и са плащали 100%осигуровки защото понятието сива икономика преди 1990 не съществуваше. После след промените изкрадаха пенсионния фонд, съсипаха спестяванията на хората и накрая ги оставиха с по 200-300 лв. пенсии. Ами то е жалко. Оставихте хората на произвола на съдбата. Не са заслужили тези хора достойни старини?
42
5
 
12
 
! Отговори
стипендиант на нои преди 1 седмица
Всички започват да обсъждат и се жалват от пенсиите, когато вече са пенсионери.
Преди това , се дискутира как да се скрият доходите.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тулупа иглеждаше като дървосекач в обедна почивка...
40
1
 
13
 
! Отговори
Ддд преди 2 седмици
Първо и най-важно е да се осигуряват на реалните си доходи,а не на минималния доход или на 4 часа.Не може да плащат осигуровки за 600 лева па да искат 1000 пенсия!!!