Българите зад граница искат равни избирателни права, възможен ли е район "Чужбина"?

С днешния парламент диалог няма, съжалява Стефан Манов
Обновена: 12 окт 2020 11:21 | 12 окт 2020 11:16, Красимир Ангелов
298

И на предстоящите парламентарни избори българите в чужбина настояват да имат възможността да посочат свои представители. В петиция те искат повече секции зад граница и гласуване по пощата. Ще успеят ли да извоюват нови поправки в Изборния кодекс?

"Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничаване на правата на избирателите. През 2016 г. след драматични промени в пленарната зала беше ограничено драстично правото на българските граждани да упражняват избирателните си права", коментира живеещият във Франция Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че са успели частично да върнат избирателните секции, но големият проблем стои. По думите му българските граждани извън страната  на парламентарни избори не гласуват като българските граждани в страната.

"Тук ние гласуваме само за партия, нашите гласове не служат за определяне на персоналния състав на избраните парламентарно представени партии. Това е неравно избирателно право", настоя Манов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни
, че се борят за създаване на специфичен избирателен район за идващите от чужбина гласове. И подчерта, че не става дума за нещо специално или екзотично.

"С днешния парламент диалог няма, той е с изчерпан капацитет на общуване с гражданското общество. Ще прокараме тези промени чрез следващите избори, като подкрепим политически сили, които твърдо се ангажират с реализиране не само на избирателен район в чужбина, но и с реализиране на дистанционно електронно гласуване.

Стефан Манов отбеляза, че в чужбина гласуват повече хора, отколкото в 22 от всички 31 избирателни района в страната.

"Важно е ангажиментите и политическите отговорности да бъдат носени. Гражданското общество трябва да бъде камъчето в обувката. Затова тези протести и акции имат смисъл", каза той за финал на разговора.

Хаос или по-висока представителност ще настъпи след промяната на вота у нас и създаването на район "Чужбина"? 

"На този етап това е невъзможно. Не е ясен механизмът, по който това ще се осъществи. Не съм сигурен, че има политически консенсус по тази тема. Има механизъм, по който спрямо избирателите в един район се определя мандатите, които този район носи или дава на парламента. В момента няма как да намерим числото, което отговаря на тези мандати в чужбина", каза експертът по изборни системи Даниел Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че най-вероятно има 2 млн. души в чужбина, но тези, които гласуват, реално са 100-110 хиляди.

"Всеки един депутат в България представлява всички българи, а не само тези, които са гласували за него. Има капани, които възпират по-голяма част от политическите сили да тръгнат към такова решение. Ако погледнете структурата на гласовете, ще видите, че ДПС печели между 40 и 60% от гласовете зад граница", добави Стефанов.

Експертът е на мнение, че хората справедливо искат по-голяма представителност, но няма как да получават това, което искат чрез един район в чужбина.

"Хората в чужбина искат да гласуват по възможно най-лесния начин. За тях активната регистрацията, дали за изборния ден или за други етапи от изборния процес, не е приемлив. Това усложнява ситуацията. Район "Чужбина" е нещо, което много трудно може да се постигне и има спорни политически ефекти", категоричен бе Даниел Стефанов.


298
Още от Страната
Ще дишаме ли отново отровен въздух?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези "избиратели" зад граница ще направят Кремъл най-активният гласоподавател !
И без електронно гласуване още навремето Москва избра за минпред. "вожда" Г. Димитров, а в наши дни за президент Фигуранта Радев.
Сега искат и депутатите да бъдат избирани в Лондон via KGB # Moskau !
273
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Па да им позволиме и на другите европейци да гласуват на нашите избори тогава. А пък те ще ни позволят ли да избираме техните управници? Всеки народ си избира управниците локално от територията на съответната дуржава.
272
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако искаш да гласуваш, ще си вземеш 2-3 дни отпуска и ще дойдеш да гласуваш. Щом като вече нямаш адрес в България, значи не смяташ да се връщаш и нямаш право да решаваш нашата съдба.
271
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 2 седмици
Без гласове от Фес ландия- фалшиви са.Плямпаш ли на този език -вън.
270
4
 
3
 
! Отговори
Да,ама не преди 2 седмици
Кликата никога не би го допуснала. Това означава почти 3 милиона да гласуват против Тиквата, почти 300 хиляди допълнителни гласа за Доган. И въпреки това има основен принцип. Да не се ограничават правата на гражданите независимо в коя точка на света са.
269
2
 
5
 
! Отговори
от БГ преди 2 седмици
Те не плащат данъци в България,значи не трябва да гласуват.
268
3
 
5
 
! Отговори
USA преди 2 седмици
Било спорно, било трудно!!! Глупости!!! В цял свят се прави ние пак на терсене. Това са 3 милиона гласоподаватели. Български граждани лишени от конституционното си право на глас. Имат право само да изпращат милиарди в подкрепа на своите близки, защото държавата е абдикирал и от това си задължение да осигури нормален живот на гражданите си
267
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Станислав

Напълно съм съгласен с теб. От 17 години живея в чужбина и дори веднъж не ми е хрумнало да гласувам, защото нямам моралното право да определям управляващите там където не живея. Иначе откакто сме член на ЕС редовно гласувам на Европейските избори (за кандидатите на страната, в която живея) и на общинските избори.
Българите в чужбина сме много и определено можем да наклоним везната в някоя посока, а после негативите ще са за живеещите в България!
266
0
 
5
 
! Отговори
Аз Клавдии преди 2 седмици
Повечето мнения тук са: По-добре да си купиш вазелин и да не ти трябва, отколкото да ти потрябва и да нямаш...
Никога няма да се оправите, племе закъсняло...
265
4
 
8
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 седмици
Район Чужбина, като започнат да плащат данъци Чужбина.
Айде у лево! Писна ми от позьори!
264
6
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 2 седмици
Българите в чужбина са старателно елиминирани от изборния процес поради една причина - те са избягали в чужбина, защото не желаят да бъдат управлявани от мутри.
Когато видиш как живеят хората в другите страни ставаш още по-разочарован от българската действителност.
Такива хора не биха гласували за БСП, СДС, ГЕРБ, ДПС. Нещо повече, те биха създали реална алтернатива на тази помия.
263
7
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Забрана за двойното гражданство.Право на глас да има само онзи,който последните пет години е живял и работил в България,иначе у лево.
262
2
 
9
 
! Отговори
Станислав преди 2 седмици
Да ще ми гласуват да определят кой ще ни управлява а те да си живеят в уредените държави от Европа. Ами елате си тука и тогава определяйте кой да управлява. Това е простотия, дори трябва още да им се намалят секциите. Само в посолства и това е. Няма как хора живеещи другаде да определят кой ще ме управлява.
261
2
 
8
 
! Отговори
значи преди 2 седмици
щом някакъв смоттаняк от берлин ще решава дали или не, Бойко да е премиер, значи аз трябва да имам глас на изборите за баба Меркел. Щот ми се струва че който където си е избрал да живее там трябва да има глас и НИКЪДЕ другаде.
260
10
 
0
 
! Отговори
! преди 2 седмици
Слави - президент!
259
4
 
3
 
! Отговори
без мнение преди 2 седмици
Очакваме Радка да се изходи по въпроса. Така ще разберем кое е най-антибългарското решение.
258
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
novite bulgarski grajdani, deto pensioner iztrebitel rradev e proizvel, shi va glasuvat li i na kakav ezik? :)
257
9
 
7
 
! Отговори
Тошо Африкански преди 2 седмици
Правото на гласуване е гарантирано от конституцията за всеки български гражданин , където и да се намира . На кой , какво не му е ясно .Кви данъци, кви 5 лв .
256
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези, които не внасят данъци да не получават нищо! РЕФЕРЕНДУМ по тоя въпрос!
255
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а 300 хил читака в Турция и те ли ще ми определят как да живея?