Българите зад граница искат равни избирателни права, възможен ли е район "Чужбина"?

С днешния парламент диалог няма, съжалява Стефан Манов
Обновена: 12 окт 2020 11:21 | 12 окт 2020 11:16, Красимир Ангелов
298

И на предстоящите парламентарни избори българите в чужбина настояват да имат възможността да посочат свои представители. В петиция те искат повече секции зад граница и гласуване по пощата. Ще успеят ли да извоюват нови поправки в Изборния кодекс?

"Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничаване на правата на избирателите. През 2016 г. след драматични промени в пленарната зала беше ограничено драстично правото на българските граждани да упражняват избирателните си права", коментира живеещият във Франция Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че са успели частично да върнат избирателните секции, но големият проблем стои. По думите му българските граждани извън страната  на парламентарни избори не гласуват като българските граждани в страната.

"Тук ние гласуваме само за партия, нашите гласове не служат за определяне на персоналния състав на избраните парламентарно представени партии. Това е неравно избирателно право", настоя Манов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни
, че се борят за създаване на специфичен избирателен район за идващите от чужбина гласове. И подчерта, че не става дума за нещо специално или екзотично.

"С днешния парламент диалог няма, той е с изчерпан капацитет на общуване с гражданското общество. Ще прокараме тези промени чрез следващите избори, като подкрепим политически сили, които твърдо се ангажират с реализиране не само на избирателен район в чужбина, но и с реализиране на дистанционно електронно гласуване.

Стефан Манов отбеляза, че в чужбина гласуват повече хора, отколкото в 22 от всички 31 избирателни района в страната.

"Важно е ангажиментите и политическите отговорности да бъдат носени. Гражданското общество трябва да бъде камъчето в обувката. Затова тези протести и акции имат смисъл", каза той за финал на разговора.

Хаос или по-висока представителност ще настъпи след промяната на вота у нас и създаването на район "Чужбина"? 

"На този етап това е невъзможно. Не е ясен механизмът, по който това ще се осъществи. Не съм сигурен, че има политически консенсус по тази тема. Има механизъм, по който спрямо избирателите в един район се определя мандатите, които този район носи или дава на парламента. В момента няма как да намерим числото, което отговаря на тези мандати в чужбина", каза експертът по изборни системи Даниел Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че най-вероятно има 2 млн. души в чужбина, но тези, които гласуват, реално са 100-110 хиляди.

"Всеки един депутат в България представлява всички българи, а не само тези, които са гласували за него. Има капани, които възпират по-голяма част от политическите сили да тръгнат към такова решение. Ако погледнете структурата на гласовете, ще видите, че ДПС печели между 40 и 60% от гласовете зад граница", добави Стефанов.

Експертът е на мнение, че хората справедливо искат по-голяма представителност, но няма как да получават това, което искат чрез един район в чужбина.

"Хората в чужбина искат да гласуват по възможно най-лесния начин. За тях активната регистрацията, дали за изборния ден или за други етапи от изборния процес, не е приемлив. Това усложнява ситуацията. Район "Чужбина" е нещо, което много трудно може да се постигне и има спорни политически ефекти", категоричен бе Даниел Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Богича"Ти нямаш това право, защото не живееш в България. Ти си гласувай в Германия. Защото живееш там, работиш там и се храниш от там"По куцата ти логика, всеки живеещ у нас, трябва да има право да гласува.А освен това, по куцата ти логика, конституцията не се признава. Въпрос - щом живееш в чужбина, ако извършваш престъпления срещу България, има или няма право, родният съд, да ти търси сметка? В смисъл - нали си в чужбина? Какво, като имаш гражданство? А ся де?
224
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БогичаБате, един на пет е свестен, ама не моежш да кажеш кой. Да събера 10 души, дето искат да направим нещо повече, от това да седим по кръчмите, да мааме свинско и да си приказваме глупости, не можем. Е, освен ако не е далавера, ама и тея пропадат бързо. За градивност, за бъдеще ... Хич! Зор си дават само, ако е за политическа кариера или има "пара да се барне". И после, забравят всичките си кръчмарски приказки, за това какви добри, сърдечни и мили хора са били.
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"От самосебе си няма как да стане."Повечето бягат, защото голямата част от жителите на тоя дом, само и да чуят, че трябва да си дават зор, започват да се оплакват, каот малки деца ...
222
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българина. Ало господине, я се погледни В България остават хората които са близо до слънцето, некадърните и мързеливите . Ние сме тези които теглим конците и спасяваме положението , близките ни да са добре, всички не искат да живеят в София. София не е България. Аман от измислени Патриоти
221
1
 
6
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Аз съм патриот и живея в София, работя в западна фирма, плащат ми по-малко от колкото на чистача в офиса им в Германия. В замяна пък аз им върша най-тъпата административна работа, която в Германия човек с университет никога няма да я работи.
220
4
 
11
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Все едно като се разведат двама, единия да има претенции какво да се случва в къщата на другия. Заминал си в чужбина да си уредиш живота. Тези които остваме искаче същото но без наклон от вън! Отдвлно нали видяхме колко ги интересува тук какво става. От 100 хил на последните избори от чужбина, 70 хил са от турция. 30 хил българи от цял свят се оказа че имат интерес..... Пълна забрана гласуване хора с двойно гражданство
219
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само да напомня..Щом си толкова силен в мисленето: защо българите В БЪЛГАРИЯ не гласуват?
218
3
 
11
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 3 години
... има два вида български граждани в чужбина: 1. Български турци 2. Всички останали.Проверете колко от българските изселници в Турция гласуват на избори! После сравнете този брой с бройката на останалите, живеещи по цял свят.След това можете да помислите кого обслужват предложенията на горезаснетото лице - интересите на българите в България, или тези на съседни държави!Успех в заниманията по мислене!
217
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тия от маалата, и те са в чужбина! Там помощите са по-големи, не като в България! Всеки се гледа интереса, ама има претенции! Стой си тук, щом си патриот, мизерствай и гласувай!
216
7
 
2
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До Анонимен 212Като чета излиянията на индивиди като теб, вече разбирам защо Пожарникаро ви вика "вие сте прости като мен и за това се разбираме" !
215
2
 
4
 
! Отговори
Видев преди 3 години
гласуват само които живеят в Българиякойто не си плаща данъка на имота, след 5 година става общински
214
4
 
6
 
! Отговори
90%Дебили преди 3 години
. Миеш чинии, ама няма да се прибереш тука, ама и много ти знае устата, ама инак само миеш чиний- друго не можеш да работиш...... инак-минак, само дебилни селяци-псевдопатриоти останали в България. Инак големи разбирковци
213
1
 
12
 
! Отговори
аа преди 3 години
само тези, които живеят в България, имат право да гласуват. Там, където си постоянно живущ, там трябва да имаш право на глас.
212
0
 
3
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Да се премахне президентствотоДа се образува горна камара на парламентаТам да влизат само българи
211
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се премахне двойното гражданство
210
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТогава нека тия от "маалата" да ти определят живота.
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 212Тук е пълно с толупи (включително и ти).
208
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46/55"Гласуването е по принцип политически акт и кой има право да го прави е политическо решение, облечено в закон. Всяка държава сама решава кои лица имат активно избирателно право. И не е задължително това да са всички граждани."Явно не сте дорасли за демокрация ако това са истински размишления ( а не тролене).Кои граждани имат право на глас е ясно дефинирано във всяка демократична система и се базира на това на колко години сте, дали сте дееспособни и дали сте граждани. Точка.
207
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия дето живее в чужбина-особенно който са за постоянно (повече от 6 месеца) не трябва да има избирателно право. Изобщо да ми говорят глупости. Живееш в България- гласуваш. Там от чужбина е лесно. Миеш чинии, ама няма да се прибереш тука, ама и много ти знае устата, ама инак само миеш чиний- друго не можеш да работиш.
206
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123"Трябва да гласуват само тези които: живеят в държавата, плащат данъци, и минимум средно образование.А не да се олеснява дпс с онези избиратели, дето гласуваха с клечка, и не могат да сглобят 2 изречения на български."">О<леснява", пунктуация и пр.Май и ти няма да гласуваш, ако се наложат предложенията ти.