Чадърът без пари струва на хазната 7,8 млн., ще го има ли пак?

На 68 морски плажа цената му е била под 5 лв.
13
Чадърът без пари струва на хазната 7,8 млн., ще го има ли пак?
Снимка: БГНЕС

23 морски плажа са предлагали безплатни чадъри и шезлонги това лято, по данни на Министерството на туризма. На други 68 морски плажа единичната цена е била под 5 лева.

За 15 плажа чадър и шезлонг са били на единична цена от 5 лева, а на останалите - между 5 и 8 лева. Осем лева е била най-високата цена за тази година и се е предлагала само на един морски плаж за ползване на чадър при цена от 6 лева за шезлонг, посочват от ведомството.

Като мярка за спасяване на туризма през пролетта с промени в Закона за здравето парламентът даде възможност на Министерството на туризма да намали временно и дори да опрости концесионните и наемните плащания за черноморските плажове, така че самите концесионери да могат да намалят цените на плажните принадлежности със съответния процент или да ги направят безплатни.

Колкото и това да не е най-голямата примамка за отиване на нашето море, плажовете на много малки градчета, особено по Южното Черноморие, се препълниха.

Намалението на плащанията от страна на концесионерите и наемателите ще струва на хазната 7 878 341 лв. по неокончателни сметки към 1 октомври. Това е между 30 и 40% от обичайните приходи, посочват пред “24 часа” от Министерството на туризма. През 2019 г. са реализирани приходи от концесионни плащания и от глоби, неустойки, лихви и санкции в размер общо на 12 488 810 лв. с ДДС. Приходите от наеми за същия период са 6 439 403 лв. с ДДС, т.е. общо са малко под 19 млн. лв.

В по-голямата си част парите за това лято все още не са платени, тъй като по договорите това се прави два пъти в годината – през май и ноември. През май 2020 г. промените в закона току-що бяха гласувани и все още не беше ясно как ще се преизчисляват сумите, така че има единични случаи на платени предварително такси в пълен размер. Те ще бъдат прихванати от следващи плащания.

От бранша се срещнаха с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в началото на септември и поставиха от упор въпроса за продължаване на мярката за плажовете и следващото лято. Концесионерите и наемателите на плажове са категорични, че трудно ще издържат още едно лято с COVID-19. Те отчитат и че разходите им не намаляват.

По данни на Министерството на туризма до края на тази година се очаква да се сключат нови 40 договора – 30 за концесии и 10 за наемане, като голяма част от процедурите все още се провеждат.

Засега не е ясно и дали мярката с намаляване и опрощаване на таксите ще може да се продължи и за идното лято. Поправката в Закона за здравето е временна, до края на годината. Парламентът ще трябва да бъде убеден, че има резон тя да се удължи и догодина, но трябва първо да се направи анализ доколко това е помогнало на туристическия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: туризъмчадърсезон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам да си нося чадър или да си сложа по - добър слънцезащитен крем. НЕ МИ ТРЯБВАТ СКАПАНИТЕ ВИ ЧАДЪРИ!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гинче ,нали обикновения човек иска да отдъхне някъде и който е с малко финансии гледа да е в България нещата обаче така са направени ,че му..т..ра..та да те обере щото дели с Големияси шеф ..милост няма,нещо ,че нещата могат да се направят по цивилизован начин..просто е по зле и от данъците през робството..знам, ще кажеш- търпите , протестираме , ама а..р..ме..н.ския поп в момента е в Карабах нали виждаш и в ЕС некакви енепета и те зад му..т..ри..те..просто трябва да се изнасяме ,това е
11
0
 
13
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Махнете всичко от плажа.той е на хората,не на мутрите.
10
5
 
4
 
! Отговори
гина преди 3 години
догодина пак отидете нали нямаше да ходите пари нямало криза имало сега ревете мутрите ни прибрали парите как по точно като всички отидохте на крака да им ги дадете
9
0
 
6
 
! Отговори
Гина преди 3 години
Мисля, че има по-разумен начин за харчене на пари. Начин, по който парите стигат до тези, дето имат наистина нужда или до всички. Чадъра на морето е наглост. Хранене на и без това мастити концесионери и подпомагане с 5 лв на ден хора, които и без това имат пари за чадър и почивка.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаха късмет, че някои хора предпочитаха да не плащат за PCR тест, някои няма да могат да се разминат с фалита догодина.
7
0
 
15
 
! Отговори
БС преди 3 години
Даа....Виждам колко е трагично положението ,да си изкарваш прехраната от чадъри?Няма ли УМ за повече?
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите са откраднали още 7,8 милиона лева от нашите данъци.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не чакахте и месец да мине от лятото и почнахте с ПЛАТЕНИТЕ л..ъ...жи посочете поименно плажовете ,където чадърите са били безплатни и по 5лв,обществена тайна е ,че тези м..у..т..ри са с протекции от власта и не внасят и грам нещичко вбюджета , разбирасе "отчитат" се на Шефа всичко е за сметка на обикновения човек за това и му..ра..фе..ти..те им по курортите са безкрайни ,щото знаят ,че и да се оплачем няма реакция или се появява фейк ,че съответния орган е направил проверка и са наложени глоби
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без пари нямаше всичко x4 лв шезлонг или чадър,а шатрите между 40-80 лв.Да не се лъжем сега господа журналисти и ви платихте
3
0
 
9
 
! Отговори
гаргамел преди 3 години
малко ми звучи като коня за 5лв,но ходи с кокошката за 50 лв.тьрговците от турция и гьрция само могат да се учат от нас
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ski ekipirovkata za pensionerski snejni razhodki prigotvi li valerko? ami liftovete?
1
0
 
10
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 3 години
ДА БЕ ДА БЕЗ ПАРИ АМА ХОДИШ ЛИ ТАМ ЕДНА ШАТРА СТРУВА.40.ЛВ.ЛИЧНО СЪМ Я ПЛАТИЛ ТОЛКОВА.ЗА НЕСЕБЪР СТАВА ВЪПРОС.