Коронавирусът погубил 12% от настанените в болница за половин година

В Германия броят на смъртните случаи е 22%, в Англия -24%
Обновена: 13 окт 2020 15:53 | 13 окт 2020 14:12, Камелия Цветанова
91
Коронавирусът погубил 12% от настанените в болница за половин година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

11.47% е смъртността от COVID-19 сред пациентите в болниците у нас за първите шест месеца на пандемията. Това показва анализ на "Индекс на болниците", за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването.

Още по темата
От началото на пандемията през март тази година до 1 септември в страната са били хоспитализирани 5340 души с COVID-19, починали от тях са 613 или 11.47%, показват официалните данни.

Пациентите са били приети в 102 лечебни заведения. Основната част от тях обаче са лекувани в големите държавни болници и областните болници.

Най-много пациенти са преминали през Пирогов (324), „Св. Анна“ в София (228), „Св. Марина“ във Варна (266), „Св. Георги“ в Пловдив (273). МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“ в Сливен (222). Над 100 пациента за шестте месеца с КОВИД е имало общо в 16 болници, като всички са държавни и общински. Значително по-малко участие в лечението на пациентите са взели частните болници. Само в една от тях пациентите за шестте месеца са били над 50, а в пет – болните с коронавирус са били над 40.

Въпреки че средната смъртност за шестте месеца до 1 септември е била 11.47%, тя е варирала от 0 до 100 процента в отделните лечебни заведения. Граничните стойности се дължат най-вече на спорадични случаи, при които в лечебните заведения са попадали един-двама пациенти с COVID-19. Очаквано смъртността е била по-висока в болниците, където приоритетно се лекуват пациенти с COVID-19. В университетските центрове, където се пращат най-тежките случаи този показател за шестте месеца надвишава 17%. В отделни областни лечебни заведения обаче той достига дори до 25%.

Въпреки че няма пълна съотносимост на смъртността от COVID-19 в болниците за изминалия период с други държави, аналогични данни има за Германия и Англия.

Според проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“ през юли,  смъртността в 920 германски болници е била 22%. То е проведено между 26 февруари и 19 април, като обхваща 10 021 хоспитализирани пациенти с COVID-19, от които 2229 са починали.

Подобни са резултатите и за Англия. Според официалната система за наблюдение на пандемията в Обединеното Кралство от 22 март до 9 октомври в болниците в Англия са били хоспитализирани 123 553 души с коронавирус, а броят на починалите е приблизително 30 000. Това означава, че смъртността там е била около 24%.

Според здравните специалисти в световен мащаб засега е рано да се кажат какви са причините за различните стойности както на заболеваемостта от COVID-19, така и на изхода от болестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...очевидно е нанесъл тежки поражения на мозъка ти.
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично познавам 3-*** човека с коронавирус, изкараха го тежко.Миналия месец разговарях с първия, онемял е от тая болест. С втория миналата седмица бяхме на фитнес, парализиран е! Третия с Ковид бях АЗ - мъртъв съм от 9-ти.
84
0
 
9
 
! Отговори
До 84 Нендел преди 3 години
Прав си за това от какво няма лечение, като чета поста ти. Първо не знаеш какво е пандемия. Второ, това, че има според теб повече починали от други неща, не означава, че няма пандемия. Трето, от грип боледуват обикновено между 3 и 5 милиона по света, а починалите са между 290000 и 650000, а не 10 милиона. Няма лечение за теб.
83
3
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 80Не знам дали ковида се лекува, но от поста ти разбирам, че от глyпост лекуване няма.За почти година от вируса били умрели цял милион души за почти година, а за същото това време по други причини са умрели между 120 и 130 милиона души от естесвени причини, вкл'читъелно от само от грип към 10 милиона души.
82
0
 
4
 
! Отговори
1000 преди 3 години
Може би защото в болница в повечето страни отиват наистина тежките случаи. Леките си го карат вкъщи.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Лично познавам 4-*** заразени. Единия е прекара вируса март месец и още няма обоняние. Колежка на мой познат е на командно дишане. Мои познати на свои ред имат познати, които са боледували, някои от тях още дишат като Дарт Вейдър и не могат да идат да магазина. Простолюдието, което обича конспиративните теории, още не е дорасло дотам да може да чете и да се информира само, затова е на принципа "щом я не съм умрел досега вирос нема!". Вирус има. Просто още не знаем достатъчно.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, смъртността в болниците от Ковид-19 е по-висока от смъртността от Ковид-19 на хората извън болниците. Това не е ли така с вссички болести?
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
38,103,322 регистрирани заразени и 1,086,432 регистрирани починали до този момент по света. Разбира се, че е пандемия.
78
6
 
4
 
! Отговори
съжалявам преди 3 години
От самото начало много хора предупреждаваха народа да не влиза в болница за щяло и не щяло ама то човек като иска да умре така ще е.
77
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А СЕГА ЩЕ СЕ ОПИТАМ ДА ЗАДАМ НА ВСИЧКИ ВИ ЕДИН ПРОСТИЧЪК ВЪПРОС:ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ СВОЕТО СЕМЕЙСТВО,КЪМ БЛИЗКИТЕ СИ И ПОЗНАТИТЕ СИ И ИМ ЗАДАЙТЕ ЕДИН ПРОСТИЧЪК ВЪПРОС,ИМА ЛИ И КОЛКО ЗАРАЗЕНИ И НЕДАЙ СИ БОЖЕ,ПОЧИНАЛИ ИЗМЕЖДУ ТЯХ,ОТ КОВИД И СПОДЕЛЕТЕ ТОВА В ИНТЕРНЕТ!!!Даже и с намесата на множество платени плазмодийни ***,може да се получи достатъчно точна информация за това,как стоят нещата с тази "ПАНДЕМИЯ"!!!Оставете всякакви измами от СЗО-та,НОЩ-ове, и тем подобни!Повярвайте на себе си!
76
11
 
6
 
! Отговори
Ха ! преди 3 години
пълен смях, процента е - 1% ! Стига сте всявали смут и смях :D
75
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гражданските общества и в най развитите държави протестират .Многобройни протести против мерките срещу коронавируса.Медиите не ги отразяват.Разминаването между живия живот и медийното отразяване е като между муха и слон.
74
5
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
На кого животът е по-качествен - на здравомислещите или на ковид'иотите невярващи, че вируса е опасен и смятащи, че всичко е измамам!? На този, който си живее живота взимайки прости предпазни мерки или тези дето живеят в постоянен страх, крият се под леглото и от там квичaт, че вирус няма и всичко е измама, в щраусоподобен опит да се скрият от страхът си?Мисля че отговорът е *** като въпроса!
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора,време е да разберем едно - НЯМА АБСОЛЮТНО ЗДРАВИ ХОРА,но МАЙКАТА ПРИРОДА Е СЪЗДАЛА СИСТЕМАТА ЗА РАВНОВЕСИЕ ВЪВ ВСИЧКО И В ЧАСТНОСТ В ОРГАНИЗМИТЕ!!!И нашата,на всеки един от нас,задача е,ДА ПОЛЗВАМЕ ДАДЕНИТЕ НИ ОТ МАЙКАТА ПРИРОДА ЛЕЧЕБНИ СРЕДСТВА,ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ТОВА РАВНОВЕСИЕ!!!ТОЛКОВА!!!Останалото е ,наливане на бензин в огъня на всякакви мафии -политическа,здравна,банкерска и т.н,ЗА ДА НИ УПРАЛЯВАТ,КАТО СТАДО ЖИВОТНИ,с извинение,към животинките!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствените що-годе достоверни проценти са процентите на починалите и възстановилите се от Ковид-19. За България до вчера, починалите са 5,42% от приключените случаи, а възстановилите се са 94,58%. Ако попаднеш в болница с Ковид-19, вероятността да не излезеш жив от нея е доста голяма.
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чернобил е конспирация, СПИН е конспирация, covid-19 също е конспирация, че отложиха Олимпиада за 12 милиарда долара също е конспирация, че цели държави се готвят за нова пълна карантина... също е конспирация.Само *** тук разбират от всичко, а другите хора по света са заблудени оФце.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинТи за смел ли се имаш, че не спазваш това което се препоръчва? Ха-ха-ха. Героя... без пaрцал на муцуната и без мозък в кратуната . Ха-ха-ха.
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** е цар на конспирациите. От мухата може да направи слон, но и обратното също е по силите му.
68
7
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Я да ви задам един *** въпрос: на кого животът е по-качествен - на вярващите или на невярващите във коронавируса!? На този, който живее в постоянен страх или на този, който живее без страх!? Мисля че отговорът е *** като въпроса!
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо има ли някакви НЕЗАВИСИМИ специалисти,които по съвест и своите познания и опит,да потвърдят целият този бълвоч,който глобалната банда,създала "системата ковид-19",за терор и преформатиране на Света,ДА ДАДЕ ОБЕКТИВНА ОЦЕНКА,КАК В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ СТОЯТ НЕЩАТА?!Само за няколко месеца този "вирус" от непрекъснато мутиращ,но слабо заразен,се превърна,във все по-зарАзен и сякаш спрял да мутира - удобен за създаване на безброй "ваксини",за наплашеното глобално Стадо!ИНФОРМАЦИЯ ЗА МИСЛЕЩИ!!!