Наградиха бащата и сина, преплували с лодка Атлантическия океан

Подвигът им подкрепи донорството у нас
Обновена: 13 окт 2020 23:24 | 13 окт 2020 23:23, Веселина Йорданова
15

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се срeщна с Максим и Стефан Иванови, които преплуваха Атлантическия океан със самоделна лодка в името на каузата за донорството.

Бащата и синът бяха наградени за подвига си от училището, в което учи 17-годишното момче. Стефан е с медал "Модел за баща", а синът му с "Медал за храброст".

"За да бъде променено законодателството в областта на донорството и трансплантацията, е необходимо широко обществено обсъждане, тъй като темата е изключително чувствителна. За да променим нивата на донорството у нас са нужни са както вътрешна сила и професионална подготовка на лекарите за разговор с близките, така и високо ниво на обществена информираност за значението на донорството, за разликата между мозъчна смърт и кома, и за самия процес по реализирането на донорската ситуация", посочи министър Ангелов.

Стефан и Максим предлагат нормативната уредба, касаеща донорството, да бъде променено така, че всеки гражданин да се приема за потенциален донор, ако приживе не е заявил категоричен отказ. Според тях по този начин няма да е необходимо съгласието на роднините, което означава, че те няма да бъдат натоварвани с трудното решение дали да дарят органите на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт.

По време на срещата бяха дискутирани основните причини за малкия брой донорски ситуации в страната, сред които незадоволителното ниво на обществената осведоменост, най-честите причини за отказ от страна на близките, мотивацията на координаторите по донорство, последните промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и др., съобщиха от МЗ.

Здравният министър връчи на Стефан и Максим Иванови Златен почетен знак I степен на Министерството на здравеопазването за "Изключителни заслуги, героизъм и смелост, проявени при трансатлантическо плаване, целящо да насърчи обществения дебат за смисъла и значението на донорството и трансплантацията, и в подкрепа на Националната информационна кампания "Да! За живот!".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Печална равносметка преди 3 години
Значи за да се накарат дъървените кратуни в народното събрание да променят закон , който по никакъв начин не касае собственото им забогатяване , като например гласуванията за повишване заплатите на депутатите .... значи за да се размърдат тия тулуупи , някой трябва да направи световен рекорд ... подвиг някакъв ... да се самозапали на площада или да влезе с 5 кила тротил в народното събрание ...и да привлече медийно внимание за да бъде изслушан и мнението му удостоено с внимание .
13
6
 
2
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
Eeeee, то пък чудо голямо! В днешно време всеки може да си купи 10-12 метрова платноходка и да прави преходи през океаните. Туряш 2 яки въдици на тролинг с YO-ZURI-та или нещо подобно и си ти. Сулю и Пулю имат даже и YT канали и живеят на гърба на тия, които ги гледат. Даже и аз се замислям да поспестя още 1 - 2 годинки и да кажа "ЧАО!" на европро/стащината. ТО НЕ СЕ ТЪРПИ БЕ!!!
12
2
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Зимата имаше подобен случай, на баща и син, които се загубиха и загинаха в планината. Преплуването на океана е по-опасно, подобен риск и безотговорност към деца не трябва да се поощряват.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко информация за родителите няма ли да съберете? Кой е бащата? С какво се занимава? Как сина му се е решил на това плаване и защо го е подкрепил? Как е получил тази подготовка? Абе все малки подробности, които биха направили статията по-интересна.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарят Бехар на всяка манджа мерудия...
9
2
 
6
 
! Отговори
акат преди 3 години
и чуркат в океана, събира се рибата, ловят и пак акат. Ясно кат бял ден. Кръгорат.
8
10
 
11
 
! Отговори
въпроси преди 3 години
1. Как в една малка лодка имат храна и вода за три месеца? 2. Как изобщо стигат до Бразилия без да се преобърнат 3. Как ползват тоалетна, мият се и т.н. насред океана сред вълните? 4. Къде са доказателствата, че изобщо това се е случило. 5. Някакви впечатления от приключението на самите герои? 6. Спирали ли са някъде, за да зареждат провизии? 7. Някой карал ли е след тях или са били наистина съвсем сами...
7
0
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Да, казаха даже, че са преминали през бури и наистина да се чудиш как са оцелели в тази черупка.
6
3
 
9
 
! Отговори
naistina преди 3 години
Наистина ли тези са прекарали три месеца в лодка насред океана? Не искам да поставям под съмнение сторенето, но това е било адски неприятно и неудобно. Яли са консерви и са ползвали тоалетна в тая малката лодка, а освен това са и гребали всеки ден? Звучи като историята на Робинзон Крузо. Пък и в океана тая лодка няма ли да се обърне, изглеждаше супер малка?Дайте малко повече детайли как е преминала експедицията. Успях да разбера само, че са прекосили океана.
5
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бащата трябва да бъде награден със златен скункс и провъзгласен за хахо на годината. А след наградите трябва и бъде съден за застрашаване живота на непълнолетно лице
4
5
 
4
 
! Отговори
Кръстьо преди 3 години
а сега ще се намерят и "легални" начини за задоволяване на търсенето. Явно и телата ни няма да са защитети от закона.
3
2
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ПОЗДРАВЯВАМ !!!! НАИСТИНА ГЕРОИ!!! НО ВМЕСТО ДА АГИТИРАТ ЗА ДОНОРСТВО, ПО- ДОБРЕ ДА ПОДКРЕПЯТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА СИНТЕЗ НА ОРГАНИ ОТ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ НА БОЛНИЯ!!! ТОВА Е БЪДЕЩЕТО!
2
3
 
5
 
! Отговори
ацад преди 3 години
В статията няма почти нищо за пътешественицте,а е някаква вероятно полит кампатия за донорство.Дето си казваме на майтап,накрая бати Боийко ше ни продаде за органи)))))))))))
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна глупост. Все едно да подписваш договор, че не си съгласен с условията.