Проф. Витанов: Над 500 заразени на ден и влизаме в турбулентния сценарий

У нас масово не се спазват мерките срещу коронавируса
215

23-ма починали от коронавирус в България през изминалото денонощие. Ще се окаже ли ноември критичен за България?

"Когато през септември казах, че октомври здравната система трябва да се готви за 30 000 случая, веднага полетяха заявления, че трябва да бъда арестуван за насаждане на страх в населението. Можем да се простим с оптимистичния сценарий, с който се прощаваме всеки месец", каза проф. Николай Витанов за "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че в България масово не се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса.

"В края на октомври може би ще са около 30 000. Винаги съм казвал, че ноември ще бъде критичният месец, там ще се сложи тенденцията, каквото ще бъде през зимата. Октомври е преходен месец, но 300-300+ може да се очаква на ден. Ако имаме над 500 на ден - влизаме в турбулентния сценарий, а той много трудно се контролира", коментира още проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че в момента има няколко клъстера.

"Те ще бъдат хванати. Но ако тогава сме над 500 - ситуацията ще стане неприятна. Няма здравна система, която да е издържала повече от 3 седмици на число над 1,3. Това означава много бързо увеличаване на активните случаи, което се наблюдава и при нас. Има елементарни мерки, които не се спазват. Правилото, че в градския транспорт трябва да се носят маски не се спазва", категоричен бе той.

Проф. Николай Витанов смята, че трябва да има контрол не само в градския транспорт, но и в магазините.

"Моите изследвания и статистиката показват, че смъртността от този вирус бавно намалява. Кога ще стане достатъчно слабо вирулентен, не мога да кажа. Избягвам да казвам числа, защото хората не са готови. Но ако сега ви говоря за 30 000 - ноември ще ви говоря за 40 хиляди. За мен вирусът е една съвкупност от числа", допълни професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 3 години
Сигурно е умен професорът, ноо, каза една глупост(дано е!) и тя е, че смъртността е 4 процента. И ще починат 280 хиляди. Е това как ви се струва?
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега сметни колко чувала ни трябват и кога ще е края на света
173
0
 
1
 
! Отговори
Алибегов преди 3 години
Боко ми е личен приятел...Имам мазна коса и стряскащ вид ,но какво от това?! Бизнеса на ресторанта и хотела е важен ...да затварят училища и детски градини ( което заробва и родителите) !!!???? Ние сме важни
172
0
 
3
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Г-н Витанов, клъстерите са дивергенцията - източниците на полето. Говорите за турболенции - те са роторът на полето. Остана да дефинирате и понятието градиент и ще имаме нова научна дисциплина - векторен полеви пандемичен анализ. Браво на Вас, ще кандидатствате за Нобелова награда по медицина.
171
0
 
1
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Когато през септември сте казали нещо, г-н Витанов, просто сте подхвърли една фраза. Ако казаното от Вас не се случи, просто замълчавате - хората не го помнят. Ако казаното от Вас се случи, то се представя като следствие от сериозен научен анализ. Това е изпитан ход за повишаването на "авторитета" на учен сред хората или в средите на посредствената наука.
170
1
 
5
 
! Отговори
Работник преди 3 години
Искам да ме заключат у нас за да не работя.
169
6
 
11
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Господин математик се изказва за вирусна инфекция. Искам да чуя и мнението и на някой геолог ей така за пълнота. А защо не и на някой софтуерен инжинер?
168
3
 
7
 
! Отговори
нн преди 3 години
А, бе нищо ново не казваш, то се знаеше какво ще дойде през есента, близко е до ума. Най-лошото е че няма да има достатъчно лекари и здравната система ще има нечовешки трудности. Това ще се превърне в истински проблем, а не в някакво въпросче за решаване в движение.
167
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от малкото грамотни хора по темата. Но за съжаление никой не му обръща внимание. А ние както винаги сме се пуснали по течението, и колко турбулентно ще е то и къде ще ни отведе, само времето ще покаже.
166
7
 
7
 
! Отговори
Хайде стига де ! преди 3 години
То цялото население на БГ се мина , а само 2ма познавам "заразени" без никакви болки и т.н.т. ! Страхотен вирус, минава като живота !
165
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е то е много лесно да "предвидиш" нещо за което има предварителен сценарий, и после да се удряш в гърдите че си познал....
164
5
 
10
 
! Отговори
Ние преди 3 години
от няколко дни сме над 500, само НОЩ не гледа. Знаеха, че яко ще се мре, защото им трябваха жертви, за да има пари от ЕС.
163
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Копи-пасте, че не ми се пише пак същото:Облъчването с корона е денонощно! Вижте какви други статии по темата "Корона" са пуснали снощи! Тия от ДНЕС нямат спиране! Сигурно се наливат добри парички в тая истерия-пандемия!
162
1
 
5
 
! Отговори
Другарят преди 3 години
До СъветЗабрана на протестите!Ти живееш някъде около 1985 година все още, нали?
161
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въвеждайте крути мерки и то ВЕДНАГА! Печалбите на ресторантьори, хотелиери и др. мутри не са по-важни от здравето и живота на хората!
160
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой замислял ли се е по какви формули смята професора.В момента имаме едни предположения от него които не знае на какви променливи са базирани.
159
8
 
33
 
! Отговори
Дънинг-Крюгер преди 3 години
Плюйте Витанов,но не може да отречете, че ви предупреди, какво се задава. А това, че упорито не иска да говори за ноември никак не е на добре. Казвам го за тези, които могат да мислят. Другите са ясни - вирОс няма, оп-са, оп-сааа
158
3
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Катоя гледам Ганиелка е разработена ваксина срещу всякакъв вирус!Хубаво личице,устни,тераска!Здрав съм,сдрав съм!
157
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един, който иска да е важен и известен, дори с цената на катастрофа.Браво!
156
16
 
11
 
! Отговори
офф преди 3 години
Оф влизаш на баба си в дирника! Професор стъкмист вирусист :)))