Добивите от зърно с 30% по-малко: Ще поскъпне ли хлябът?

За продaжната му цена трябва да питате търговците, посочи Мариана Кукушева
14 окт 2020 09:17, Красимир Ангелов
32

По-слаба реколта от зърно отчитат производителите тази година. Ще доведе ли това до скок на цената на така важния за всяка българска трапеза продукт?

Отчетът за доходността на реколтата не е особено добър, но можеше да е и по-лош. Чашата е наполовина пълна, въпреки огромната суша. Успяхме да приберем една сравнително добра реколта. 30% по-ниски са добивите спрямо предходната година, но имаме достатъчно зърно за продажба. Нямаме причини за притеснения. Това каза за "България сутрин" председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според нея има важен фактор, касаещ цената на хляба - висока безработица, ниска себестойност, ниско потребление. При консумация на новата реколта никой не можел да прогнозира какви ще са цените, стана ясно от думите ѝ.

"Традиционно преходните запаси се изчерпват около 15 октомври. Борсови са цените на зърнените култури. Не си представяйте, че нещо ще се случи изведнъж с взрив. На пазара съществуват над 200 вида хляб, които са на различни цени", допълни Кукушева за Bulgaria ON AIR.

Според нея цената на газа се връща към нивата, които сме очаквали. Към това прибавяме и цените на ТОЛ таксите, тоест себестойността е трайно нагоре.

"Според мен е възможно да няма чувствително покачване на цената, за продaжната цена трябва да питате търговците. Правителството в момента готви Бюджет 2021 и нека помислят дали е необходимо насъщният да е достъпен и за пенсионерите", подчерта още Кукушева.

"България остава сериозен износител и продаваме на най-чувствителните пазари, каквито са арабските народи. Те определено разбират от здравословни мерки в храненето", обясни още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева подчерта, че за храните за децата и градините контролът бил занижен и неефективен.

"Пазейки здравето на децата, бихме могли да гарантираме, че утре ще търсят българското", отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
17
 
! Отговори
Фурнаджия преди 3 години
В България никой не сее качествени сортове пшеница, а само фуражна, защото обитателите на тази територия са ж....ни и са равни на такива. Добавят се в брашното всякаква химия. Тук хляба трябва да бъде Подаряван а не продаван ,та народа измря и избяга......
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да поскъпне при по-малък добив. Освен ако няма внос. Това се решава на правителствено ниво, дали ще се увеличават заплати и пенсии, или ще се търси внос да остане на същите нива.
5
1
 
20
 
! Отговори
Kuncho преди 3 години
Пълни спекулации! За разлика от други години пшеницата в България е с много добри хлебопекарни качества на цени като пролетта на миналата година. Повечето хлебозаводи и мелници за основните количества хляб са в селищата където са и пазарите им, така че и тол таксите отпадат. Остава АЛЧНОСТТА И НЕЕФЕКТИВНОСТТА ОТ НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ!
4
1
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Нека Властта да каже -Колко Хиляди тона зърно са изнесли с кораби тази година ? И защо Държавата не се е намесила с някакво частично изкупуване на зърното.Получва се износ и после най вероятно внос с повишени цени!
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато годината е лоша, хляба поскъпва.Когато годината е добра, хляба поскъпва.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като поскъпне, яжте пасти, и торта Сахер.
1
2
 
23
 
! Отговори
селянин преди 3 години
естествено че требне да поскапне не са го дигали неколко месеца