БСП-София: 24 май да си остане празник на славянската писменост

Цели се отклоняване от големите проблеми в държавата, смятат социалистите
15 окт 2020 13:27, Красимир Ангелов
50
БСП-София: 24 май да си остане празник на славянската писменост
Снимка: БСП

Изпълнителното бюро на БСП – София изпрати до медиите специална позиция, във връзка с предстоящото второ четене на внесения от депутати от ПГ "Обединени патриоти" законопроект за изменение названието на празника 24 май от "Ден на българската просвета и култура и славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура".

В нея столичната левица призовава народните представители да проявят разум и чувство на национална отговорност.

Още по темата
"Ние считаме, че всеки въпрос, който се отнася до националните ни ценности, до съдържателните основи на националната ни културна памет и идентичност, не може да бъде решаван в контекста на конюнктурната политическа ситуация. Автоматичното приемане на толкова важна промяна на името на празника 24 май без съобразяване с комплекса от културно-исторически факти, без допитване до компетентните български учени медиевисти, без стратегически поглед за бъдещите резултати от подобно решение, ще нанесе огромни щети върху настоящето и бъдещето на България", смятат от ИБ на БСП-София.

Според тях в станалите обществено известни становища на Кирило-Методиевския научен център и Института за български език "Проф. Л. Андрейчин" при БАН, както и в становища и мнения на авторитетни наши учени медиевисти аргументирано се доказва, че промяната в името на празника ще бъде груба грешка.

"Защото чрез празника, създаден като ден за прослава на светите братя Кирил и Методий, се подчертава фундаменталната роля на старобългарската култура за приобщаването на всички славянски народи към високите стойности на християнството. През последния ХХ век бе оформено специално научно направление – българистика, в рамките на което авторитетни световни учени разкриха възловата роля на България за усвояването и развитието на Кирило-Методиевата традиция – фундамент в градежа на европейската цивилизация", подчертават от столичните социалисти.

От там допълват, че от ИБ на БСП-София се противопоставят на всеки опит за груба намеса в духовното битие на българина.

"Противопоставихме се, когато от учебниците по литература и история се изхвърлиха емблематични събития и класически автори, свързани с националната ни съдба. Противопоставихме се, когато се заличи самостоятелното изучаване на българска история и българска литература. Противопоставихме се, когато видяхме новите учебни планове, в които старобългарската култура бе съзнателно разтворена в световния културен контекст, затрудняващ нейното пълноценно познаване от страна на младите поколение. Гласът ни бе като в пустиня.

Като българи ние винаги ще реагираме срещу конюнктурните политически актове, рушащи националната ни идентичност и обслужващи чужди интереси. Ясно е, че предлаганата промяна на името на най-светлия ни празник 24 май няма за задача да подхрани националното ни самочувствие. Предложението цели да отклони вниманието на българина от въпросите на днешния ден – от корупцията и мизерията, в която вече 10 години пребиваваме", се чете още в позицията на столичните социалисти.

Според тях е показателно, че през последния месец „управляващите предложиха, в ситуация на тежка икономическа и социална криза, България – най-бедната държава в ЕС – да закупи втора партида бойни самолети Ф-16 за милиарди долари“.

"Наред с това, че без обществена и парламентарна дискусия, предложиха строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" на САЩ. Сега пък изхвърлят понятието „славянски”, за да откупят от световния глобализъм възможността да продължат гибелното си управление", пишат столичните социалисти.

Според тях освен всичко останало законопроектът цели да нанесе удар върху историческата истина за славянския характер на българската култура и българския език.

"А оттук да начертае разделителни линии между българите и другите славянски народи, най-вече руския народ", пишат още от ИБ на БСП-София.

"24 май винаги е бил празник на единението! Празник, в който политическите пристрастия отстъпват място пред националната ни гордост, изразена в стиха на Иван Вазов, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат".

Нека оставим неосквернен свещения ден на светите братя Кирил и Методий! Призоваваме Парламентарната група на "БСП за България" да бъде най-активна и национално отговорна в отстояването на истината за смисъла на празника 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.