Борисов: Карантината 10 дни, децата трябва да ходят на училище

На ден държавата харчи над 120 хиляди лева за тестове, каза премиерът
Обновена: 16 окт 2020 11:54 | 16 окт 2020 11:54, Елка Василева
322
Борисов: Карантината 10 дни, децата трябва да ходят на училище
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че карантината в България ще бъде намалена на 10 дни. Той уточни при пристигането си за участие във втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че е дал съответните нареждания тази сутрин.

Разпоредил съм, че децата трябва да ходят на училище, допълни премиерът.

На ден държавата харчи над 120 хиляди лева за тестове, добави той.

Най-после имаме общ план за действие от Европейската комисия, този път са се потрудили доста, посочи Борисов по повод обсъдените общоевропейски мерки срещу пандемията от COVID-19.

Според мен сме закъснели, това трябваше да го направим още юли. Много от държавите в ЕС предприемат мерки, които паникьосват другите държави и създават разнобой в действията, отбеляза Борисов, цитиран от БТА.

Той обобщи изказванията на своите колеги, че носенето на маски предпазва от заразяване с новата болест, макар и не напълно. В България трябва разписаните от министерството на здравеопазването изисквания да ги спазваме. Тогава няма да се налага да се предприемат други мерки. Моето мнение е, че децата трябва да отиват на училище, да учат. Нанасяме вреда върху психичното здраве на хората, посочи премиерът по повод мерките срещу разпространението на заразата в ЕС.

Още по темата

За преговорите по т. нар. "зелена сделка" - европейските усилия за по-чиста икономика и намаляване на вредите за природата - премиерът заяви, че е представил проблемите на България, заедно с други държави, които използват въглища за производство на енергия. Той отбеляза, че някои държави от ЕС не са съгласни средствата за "изчистване" на икономиката да подкрепят ядрени проекти.

По неговите думи въпросът ще бъде обсъден отново от Европейския съвет през декември. Той добави, че може да се очаква ЕС да се споразумее за намаляване до 2030 г. на замърсяването с 55 на сто спрямо равнищата от 1990 година. Много бързо трябва да се подготвим с алтернативи за след 2030 г., много трудно държави като България, Чехия, Полша, ще се справят, посочи Борисов.

Много работа ни чака в България, без популизъм и партийност, защото това ще стане. По какъв начин - дали от вредните емисии от автомобилите, дали от централите, дали от други сектори на стопанския живот. Това е решение на ЕС и ще бъдат много стриктни, добави министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.