Борисов: Карантината 10 дни, децата трябва да ходят на училище

На ден държавата харчи над 120 хиляди лева за тестове, каза премиерът
Обновена: 16 окт 2020 11:54 | 16 окт 2020 11:54, Елка Василева
322
Борисов: Карантината 10 дни, децата трябва да ходят на училище
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че карантината в България ще бъде намалена на 10 дни. Той уточни при пристигането си за участие във втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че е дал съответните нареждания тази сутрин.

Разпоредил съм, че децата трябва да ходят на училище, допълни премиерът.

На ден държавата харчи над 120 хиляди лева за тестове, добави той.

Най-после имаме общ план за действие от Европейската комисия, този път са се потрудили доста, посочи Борисов по повод обсъдените общоевропейски мерки срещу пандемията от COVID-19.

Според мен сме закъснели, това трябваше да го направим още юли. Много от държавите в ЕС предприемат мерки, които паникьосват другите държави и създават разнобой в действията, отбеляза Борисов, цитиран от БТА.

Той обобщи изказванията на своите колеги, че носенето на маски предпазва от заразяване с новата болест, макар и не напълно. В България трябва разписаните от министерството на здравеопазването изисквания да ги спазваме. Тогава няма да се налага да се предприемат други мерки. Моето мнение е, че децата трябва да отиват на училище, да учат. Нанасяме вреда върху психичното здраве на хората, посочи премиерът по повод мерките срещу разпространението на заразата в ЕС.

Още по темата

За преговорите по т. нар. "зелена сделка" - европейските усилия за по-чиста икономика и намаляване на вредите за природата - премиерът заяви, че е представил проблемите на България, заедно с други държави, които използват въглища за производство на енергия. Той отбеляза, че някои държави от ЕС не са съгласни средствата за "изчистване" на икономиката да подкрепят ядрени проекти.

По неговите думи въпросът ще бъде обсъден отново от Европейския съвет през декември. Той добави, че може да се очаква ЕС да се споразумее за намаляване до 2030 г. на замърсяването с 55 на сто спрямо равнищата от 1990 година. Много бързо трябва да се подготвим с алтернативи за след 2030 г., много трудно държави като България, Чехия, Полша, ще се справят, посочи Борисов.

Много работа ни чака в България, без популизъм и партийност, защото това ще стане. По какъв начин - дали от вредните емисии от автомобилите, дали от централите, дали от други сектори на стопанския живот. Това е решение на ЕС и ще бъдат много стриктни, добави министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
6
 
! Отговори
ееее преди 3 години
тоя няма нужда да дава оставка, просто да бъде изгонен от БГ без право на завръщане. Да топли полата на шмърхел ако желае, негов проблем.
226
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
120 хил. лева СА НИЩО.Масови тестове
225
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По голям *** не ни е управлявал. Нямам думи
224
0
 
6
 
! Отговори
хахахахааа..... преди 3 години
Б.Борисоа - мумий ***.....
223
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ти що не си ходил достатъчно на училище, бе умнико? И то без Ковид. Вие т.ъ.пи ли сте или кво да не видите, че училищата вдигнаха заразяваемостта в пъти за последните две седмици? Освен това има алтернатино на присъственото обучение утвърдено в света, което за някои предмети като чужди езици е доказано по-резултатно. Т.ъпи балканци от 19 век. Докато не се самоубиете, няма да къндисате.
222
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема с вредните емисии е много тежък за насБСП - как ще го решат
221
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
233 какъв език
220
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"но икономиката ще се оравя с десетилетия"Нищо и няма на икономиката, само плашите хората!
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя влезе във фазата на отричането
218
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикво до 10 дни да си подал оставка мутро
217
5
 
3
 
! Отговори
ХХ преди 3 години
Ако затворят училищата кой ще гледа децата в къщи? Обикновено родителите отиват при личния лекар да им даде болничен за да си гледат детето, нали, после няма пари в НОИ. Мангъров да си изяде дипломата на лекар, защото вирусите не излитат "голи" от устата, а са в капки секрет така, че пръските са много по-големи от самия вирус и маските вършат достатъчно добра работа.
216
2
 
9
 
! Отговори
Хайде на чувалите преди 3 години
Хайде на чувалите, продавам ги тънко , за всички пациенти в паника :)))
215
0
 
0
 
! Отговори
до 225 преди 3 години
Знае се кой какво иска от 10 годишен поне като насока - хуманитарна или техническа област. Ако желае да сменя, да поработи яко. Има много примери в науката за хора сменили направлението. И не да ходи на полето като зеленоокия, а да учи това, което му трябва. Ако не ще да учи отива в завод да бачка от 15-16 г.
214
8
 
17
 
! Отговори
Веднага! преди 3 години
Пускайте учениците ОНЛАЙН и без това образованието е пунта мара, вижте какво става в Чехия, там училищата отвориха на 1 септ.!
213
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никаква карантина, този вирус ще отшуми но икономиката ще се оравя с десетилетия
212
1
 
1
 
! Отговори
някой медик преди 3 години
Честен без далавера от ПСР, може ли да обясни какво има в тези тестове?Според мен това са хартийки с захар, на които пръскат секрета взет от носа. После с някакъв химикал ги оцветяват. Който го е измислил да е взел (по скоро фирмата му) 20 милиона. Но на милиарди тестове това не е и стотинка. Защо са по 150 лв? Комисионни? Корупция? А съд?
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до аноним 208За обща култура не сте ли чували, бре хора
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до аноним 208Как да прецениме, кой ще стане адвокат от 11 годишен? И какво, ако той реши, че няма да е адвокат? Защо ти е да учиш и математика? На бас, че 99.9 процента в нас, рядко им се налага, да смята повече от "Хляба и водата, и онова там 5.66 лева, занчи 34 соттинки ревство" и такива ... А после да се чудим, защо нямаме учени. То никъде не е казано че трябва да си отличник.
209
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до аноним 208Защото без физикиа, химия и биология, хората вярват, че корона вирус заразява през "порите на кожата", че някой измислил хапче, дето го ядеш, слабееш и няма нииикакви лоши последствия, че тока не е опасе, а ако телефона ти е със "специално покритие", то не моеж да се счупи и такива.
208
15
 
3
 
! Отговори
Фен от Плевен преди 3 години
Браво Бойко! Поздравления за адекватната позиция!