Какъв е рискът при инвестицията в ново строителство?

Първата вноска около 15% от цената, остатъкът при Акт 16, съветва строител
16 окт 2020 20:39, Анисия Иванова
21
Какъв е рискът при инвестицията в ново строителство?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пазарът на недвижими имоти у нас показа, че е адаптивен и стабилен. Резултатите за третото тримесечие са доказателсто на тезата, че имотите са сред най-големите убежища за пари, но въпреки всичко инвестирането в ново строителство носи със себе си и неизмерим риск. Това заяви Николай Господинов, собственик и изпълнителен директор на iBrockers, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Новото строителство е един от най-важните сегменти на пазара на недвижими имоти - всеки си мечтае да се премести в нов дом и навсякъде по света има държавна политика, която насърчава подобни инвестции, но в България такава няма... Банките, които са най-големият играч на пазара, рядко финансират строителства в начален етап, дори и понякога въобще не го правят, тъй като целият строителен процес се случва доста тихо и под радара, като само и единствено строителят може да реши кога е завършен проектът. Предварителните договори никъде не се регистрат и така той може препродава един имот десетки пъти", обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Като съвет за желаещите да инвестират в ново строителство Николай Господинов заяви, че е по-добре първоначалната вноска да бъде около 10-15% от стойността на имота, като останалата част да бъде изплатена при Акт 16.

Относно отраженията на Covid върху пазара на недвижими имоти Господинов посочи, че най-голяма промяна се забелязва в отношенията между наемодател и наемател, като "след тези два-три месеца на шок пазарът за жилищни имоти започна да си възвръща предишните нива".

"Банките, като основен инструмент за финансиране, бяха в началото доста по-рестриктивни при отпускането ипотечни жилищни кредити, а в момента всичко се нормализира. От близо десетина години практика им е била винаги една и съща - 20% самофинансиране и 80% банково финансиране, но всичко зависи и от оценката на имота".

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И последно по темата от мен - няма адвокат нито договор,който да може да защити интересите ви (вложената сума) на 100% при сделка на зелено. Има разни правни трикове, като капарото и вноските да се пазят в специална банкова сметка,от която строителя може да тегли при определени условия (примерно % продадени апартаменти), и на двамата големи стоителя на които споменах за това ми показаха вратата.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И въпреки тези не малко вероятни 7 риска за които се сетих на прима виста - бих рискувал пред алтернативата да си говоря с гнyсния брокер и той да ми каже ама един вече предложи пазарната цена,какво правим сега?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риск-7 - тъкмо сте приключили всичко,прахта е спаднала, ремонта е свършил,обзавеждането е монтирано и спокойно и щастливо си живуркате в новото строителство и хоп една сутрин забелязвате,че една от новите ви плочки в банята е леко пукната, след седмица пукнатинката се пренася и в/у съседната плочка,а дори и на една от гипсокартонените стени.Започвате да споменавате роднините на бригадата докато и съседа ви не се оплаче за същия проблем и разбирате,че сградата просто...сляга и се размества.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риск-6 - строителна площадка в следващите поне 3-4 години след акт16. На това прилича обекта след като новодомците лека полека започнат да ремонтират и обзавеждат.Винаги има хора закъсали за пари и закъсняващи с ремонтите.През това време ще се наслушате и надишате на ремонти - и да ще спират тока,отоплението и водата доста често.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риск 5 - срив на пазара, а вие вече имате договор за много пари. След 3 години ЧСИ-тата, а и самият строител продават същите тези апартаменти в сградата,но вече завършени с акт16 и без риск с 20-30% по-ниско отколкото вие сте инвестирали на зелено.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риск-4 - Срокове - спокойно може да сложите плюс една година в сметките. Закъсненията обикновено са при етап 0 - разрешително за строеж (чувал съм неща от до часове го чакам,още днес до следващия месец ще стане - платил съм на когото трябва - и в двата случая 6+ месеца) и при акт 16 (още 6 месеца ако сте късметлии,а ако не - няма и да го дочакате)
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риск-3 - забравете за всякаква гаранция от Пешо-17 ЕООД, след като той си е взел парите отговорноста се прехвърля на вас.Ако сте много късметлии може и да оправи някой непосредствено възникнал теч в някоя баня,но извадите ли късата клечка за нещо по сериозно например - липса на дренаж и наводнение на мазите - Пешо-17 ЕООД обявява несъстоятелност и си търсете правата от арменския поп.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риск 2-финансиране, преди акт 14 забравете кредит (а при някой банки вече и преди акт 15). Това означава,че трябва да имате пари в брой, защото обикновено строителните предприемачи (които винаги строят със собствени средства) ще ви поискат да платите поне 60% до акт 14, може би дори 30% на предварителен договор (собствените средства са всъщност вашия кеш). Като цяло много се мусят когато разберат,че трябва и банка да участва и че няма да им дадете няколко стотин хиляди в пликче под масата.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И все пак да съм малко полезен (освен със съвета си от брокери да стоите далеч)Риск1-сградата никога да не получи акт16 (а вие да сте платили вече много за нея).Това може да стане по много причини: а) фирмата да фалира (не случайно са Пешо-1 ЕООД, Пешо-2 ЕООД,Пешо-3 ЕООД,т.е. за всеки обект собствено юридическо лице) б) Собственика да няма икономически интерес да завърши обекта в) нещо да се случи със собственика (инцидент, да влезе в затвора и т.н.) г) нещо да се случи с фирмата по пол.причини
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам в тубата един се помислил за великия брокер на НИ, близо 140 часа глупости е наръсил,че го и канят по разни събития да продължи да ръси глупости. Момченца и момиченца - лесно е да продаваш сладолед в пустинята, но скоро ще ви се наложи да продавате пясък вместо сладолед и да ви видим тогава самочувствието на сeлски тapикатчета!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-обичам търговците, които продават едно нещо на много кандидати (т.е. си избират на кого, според цената или с други думи го играят на търг тип ЧСИ).Ето такива са днешните брокери на НИ. Тези пapазити не заслужават и стотинка!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох миличкия г-н Господинов,изговорил е тотални глупости със злобата,че е излишен при сделката.Да г-н Господинов,този път няма да щипнете 6% комисион (без ДДС). Толкова е прoст,че дори не е изказал реалните рискове при покупка на зелено (явно не ги знае, все пак е брокер-***)
5
2
 
5
 
! Отговори
ВзимайтеПримерОтЦвък преди 3 години
Цвъки(Молитвената закуска)се е"самофинансирал".С една милЮцоУнерска заплата си купи цели седем апартамента,че дори и собствен асансьор.
4
0
 
5
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
В момента риска е голям , цените високи , строителната камара направиха среща преди около месец за да си плюят в устите , другата година ще се решат нещата, ако има инфлация на тях им е по на сметка да купят материали сега и да завършат по бързо за да скрият кеша , ако бацката падне , другите като вземат властта може да стане някой да не им харесва и да не получи акт 16 ако не изтръска чувала, рисковано време за такива покупки, купувайте готовото то пак се продава после
3
3
 
5
 
! Отговори
няма значение преди 3 години
не се лъжете.на зелено хората гърмят,всичко е пунта мара,само наколко фирми 3-4 в сафия сразват договорите,,помеслете си,идва една от най-голамите кризи,с 300-400лв наем кога ще ви се изплати тази " Инвистиция"
2
0
 
7
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
Има два основни риска: да останете без разрешение за ползване при авансово изплащане на цялата сума, и второ - да не можете да спрете течовете, поради "високо" качество и съвременни материали.
1
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Няма риск .Не лъжете хората.По пет на човек.РОМИТЕ И КИТАЙЦИТЕ ДА БАЧКАТ