Новите антигенни тестове били по-бързи и надеждни

Вирусът ще мине през голяма част от населението, смята д-р Симеонова
16 окт 2020 13:30, Ния Христова
5

Надежни ли са новите антигенни тестове?

"Тестирането на вирусни инфекции се свежда до 3 принципа - да се търси вирусна частица (антигенни тестове); да се търсят антитела срещу вирусния патоген (може да означава текуща или прекарана инфекция); молекулярно-биологично диагностика, почиваща на PCR метода. Има антинегенни тестове, които работят с проба от гръден секрет - резултатът излиза по-бързо и е надежден", обясни гл.ас. д-р Лора Симеонова от Института по микробиология на БАН пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че има определен момент за всеки един от тестовете, в който те могат да дадат верен резултат, но това не е по всяко време.
 
Проявим ли симптоми, трябва да се извърши тестване, отбеляза гостът и обясни, че не препоръчва самотестването.
 
"Човек може да си направи тест за антитела. Единственият смисъл за това е да провери дали има IgE антитела. Бързите тестове показват, че има някакво количество, но не точно колко са", разясни още д-р Симеонова. 
 
Тя смята, че в задължителната извадка при тестването трябва да бъдат включени симптоматичните лица и хората, които са били в контакт с вирусоносител. Д-р Симеонова уточни още, че трябва да отминат няколко дни от контакта със заразен, за да бъде верен тестът.
 
"Поне 5-6 дни би трябвало да отминат", посочи д-р Симеонова. 
 
Третата група хора включва тези, които са пътувалите или тези, които трябва да излязат от карантина.
 
Д-р Симеонова очаква епидемиологичната обстановка да продължи да се усложнява и най-сложно да стане, когато започне циркулацията на сезонния грип. Тестовете трябва да се правят в лаборатории, защото иначе личните лекари ще се натоварят много, смята ученият от Института по микробиология. 
 
"Този вирус вероятно ще мине през голяма част от населението. Незнайно колко време той ще циркулира. Ще има пациенти, които ще го изкарат по-тежко и такива, които ще имат лека клиника и симптоматика", каза още д-р Лора Симеонова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ФеминистътВируси, бактерии е имало има и ще има! Служилите в казарма, докато имаше такава ни ваксинираха и за холера! Някога преди 1970 година като деца ни вкарваха в класните стаи и ни облъчваха с ултравиолетова светлина! И тогава е имало грипове, шарки....! Нямаше такава медийна истерия! И тоя вирус ще премине както и предишните!
4
0
 
2
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Не се знаело колко време вирусът щял да циркулира. Така е, но не се знае и от колко време в миналото, преди началото на тестовете, вирусът вече е циркулирал. Зоорезервоар още не е открит, прякото предаване от прилеп към човек не се смята за достоверно от филогенетиците. Остава само вирусът за си е бил и мутирал в нас от години. Прикривал се е зад обикновени настинки и грипа.
3
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Като добавим и есенния грип дето го нямало с температура, болки в мускули и стави и страховита дрискавица / единственото хубаво му е, че минава за 3 до 5 дни / и става като произведение на начинаещ художник-импресионист - пълно мазало!
2
1
 
2
 
! Отговори
anonimen2 преди 3 години
I MNOGO FALSHIVI TESTOVE IMA - NAROCHNO ZA DA OGRANICGAT I IZLAJAT HORATA - NIAMA GARANCIA V TEZI TESTOVE
1
1
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Сега ще я натролят и тази, така както натролиха Мангъров! Тази специалистка изцяло и отвсякъде казва същото като Мангъров! Той, човекът по своя макар и по-особен начин казва едно и също от март месец насам! Това е удар по ковид тролещите като : ЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена и разни други ...ени !