Защо българинът купува вода вместо сирене?

Анализ на Димитър Зоров пред Bloomberg TV Bulgaria
16 окт 2020 16:10, Анисия Иванова
53
Защо българинът купува вода вместо сирене?
Снимка: БГНЕС

Непосилно е за българския потребител да се ориентира кое сирене притежава оптималното количество водно съдържание по БДС. Да, цената е до някаква степен индикатор за качество, но в случая веществата, които се добавят в млечните продукти, запазвайки консистенцията им, са трудно доловими.

Затова на витрината има млечни продукти със 78% водно съдържание, които са на цената на прекрасно сирене, което съдържа само 54%. Така клиентът си купува вода, вместо сирене. Това заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Финансово - икономическите интереси не трябва да играят водеща роля за определяне на имиджа на един продукт, който България произвежда от векове. Този продукт не бива да бъде повод за печелбарство на някои хора", заяви Зоров, цитирайки изказване на акд. Балтаджиева.

"Малко останаха на брой производителите, които се позовават и спазват всички хранителни стандарти по производството на млечни продукти, тъй като себестойността на сирене с високо водно съдържание прескача тази на качествените продукти ...  Още повече, кризата с Covid доведе до стремглаво снижаване на оборотите, включително и през септември, при това без финансово подпомагане на сектора. Всички тези фактори принудиха някои производители да поемат именно по грешния път, тъй като високото водно съдържание се оказа единственият инструмент за оцеляване", обясни поризводителят пред Bloomberg TV Bulgaria.

От разговора стана ясно, че е изключително трудно за един производител на млечен продукт да работи по стандарите, да оцелява на пазара с конкурентни цени при неконкуретни показатели и да не излезе на загуба.

"Нашето предприятие не фалира, понеже имаме позиции в земеделието и животновъдството ... от единия сектор преливаме средства във втория и от втория в третия, но това в никаква степен не е правилният пазарен инструмент, тъй като това не може да продължава вечно", сподели гостът.

По отношение на финансовите стимули, насочени към подпомагане на хранителната промишленост и сектора на преработвателите на земеделски суровини, гостът заяви, че подобни помощи не са отпуснати, въпреки одобрения механизъм от ЕК.

"Евросредствата възлизат на 125 хил. евро помощи за ферма и до 800 хил. евро за предприятие, преработващо първична селскостопанска продукция. Нашият сектор не може да кандидатства за 60/40, тъй като се финансираме по европейския механизъм. И въпреки всичките устни и писмени апели, които отправихме към Минстерски съвет и Министерството на земеделието, храните и горите, призивите се оказаха глас в пустиня.", каза още той.

Още по темата за млекопреработвателния бранш и какви отражения има пандемията върху българското животновъдство може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Кйорсуфра преди 3 години
Водещата ние е сас защото качество каквата и сиренето.
44
1
 
4
 
! Отговори
www преди 3 години
В София има македонска верига хранителни магазини КАМ маркет! Добре, че наскоро пуснаха истински сирена и кашкавали от Македония, изобщо който иска истинско сирене и кашкавал - трябва да ги купи или от малка мандра в България, или да са македонски или сръбски - тям все още храната е качествена!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bg medii sa korumpirana offshorna mafia.
42
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЩОТО В ПЛОВДИВ ПРОИЗВЕЖДАТ СИРЕНЕ -ФЕТА-ПО ДОКУМЕНТИ СЕ ВОДИ ГРЪЦКО-ДА АМА НАНААААЙ-ПРЕДИ МЕСЕЦ ГО СНИМАХ КАК ГО ТОВАРЯТ А НА ЕТИКЕТА ПИШЕ АТИНА И АДРЕС.-А ЗА БЪЛГАРИТЕ ПАЛМОВО МАСЛО ОТ 8.60 ЛВ.-НО ТЕ НЕ ИЗВЪРШВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-ДЪРЖАВАТА ИМ РАЗРЕШАВА ДА СИ ГО ПРОИЗВЕЖДАТ ТУК И ТОВАРИТЕЛНИЦАТА Е ЗАКОННА-ЗА НАС ***.А.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да беше само водата. От 30 години не съм ял истинско сирене. Младите изобщо не знаят какво е сирене и кашкавал.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото няма потчти никакъв контрол на храните които ядем. Затова и мрем от всякакви болести.
39
1
 
6
 
! Отговори
Копчо преди 3 години
Щото овчарите са малко, а маймуните много.
38
5
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Има и високо качествени вносни сирена.За всекиго според възможностите.
37
2
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До Анонимен 25 Недей така. Зоров произвежда екологични чисти млечни продукти високо на Балкана , от мляко от района на АЕЦ Козлодуй.
36
7
 
2
 
! Отговори
Gushter преди 3 години
Купувам квото си искам. Мои са си парите ми
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото няма държава. Ако имаше, сиренето щеше да е сирене и хората щяха да имат пари да го купуват, а други хора да го произвеждат истинско
34
9
 
1
 
! Отговори
Демокрация е преди 3 години
Като не ви харесва българското сирене - яжте вносно на двойна цена.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото органите позволяват на производителите да слагат какви ли не добавки.И се получава продикт който само името му е сирене.Така е и със много други родукти в България,да не кажа почти всички.И после се чудят защо децата от малки боледуват.
32
3
 
5
 
! Отговори
Защото избира ББ преди 3 години
Десет години
31
1
 
7
 
! Отговори
пак съм тук... преди 3 години
А, мъ вий не знайте ли, че Бг е "Лаборатория" , а населението ни е опитен Матрял на Световната Хранителнъ Промишленост, ве!Щом ний ядем таз "храна" и още "мърдаме", значи скоро и останалото население на Планетата ни шъ си хапва с квото нъ хранят!
30
0
 
26
 
! Отговори
... преди 3 години
Е как бре! Вие знаете ли, че от 2009г до сега България по земеделски програми и други свържази пак със земеделие е получила от евро съюза над 27 млрд евро! Като това не включва едни фондове за развитие където има още едни 7 млрд евро! Епа де са тия пари бре!? Сигурно земеделците ахмед доган делян пеевски и бойко борисов са ги усвоили и сега ядем 99кг гуйна и 1 кг кайма!
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
банани валяло но сирене кашкавал и колбаси всичко е измислено това са предимствана на демокрациятаще ядете каквоно ви дадът - демократично и не на сила
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в изостанала русия направо взимат сирената от магазина пускат ги за изследванеи после обявяват коя марка каво сирене продаваи за всички продукти го правят всяка седмица и ги показват по телевизиятаи така като искаш купи си евтино или скъпо сам си избираш - ама знаеш за какво си даваш парите- ама у нас неможе защото командват мутрите
27
1
 
9
 
! Отговори
Защото преди 3 години
е гола вода.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото нямат пари за автомат Калашников.