Доц. Каракостов: COVID-19 предизвиква тежък мозъчен оток

Ваксината би намалила тревожността на хората, смята той
Обновена: 19 окт 2020 22:50 | 19 окт 2020 22:50, Анисия Иванова
71

Коронавирусът, държавата и контролирането на заразата - темата коментира началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

"Виждате, че в момента политиките по целия свят не доведоха до никакъв позитивен изход. Дошло е времето наистина хората да се опрат на професионализма на онези, които са тясно свързани с тази тема. Остават класическите мерки. Пробват се лекарства, опитват се медикаменти. Изследва се една палитра от най-различни вещества. Дано се намери някое, което ще има благоприятен ефект. Борбата с вирусите от този калибър показва, че това са едни вълнообразни затихвания, след това отново появявания, мутации и т.н.", коментира доц. Каракостов в ефира на "Денят ON AIR".

Според него, ако се създаде ваксина срещу Ковид-19, тя би намалила в значителна степен тревожността на хората.

"Ако се създаде ваксина срещу Ковид-19, това ще даде глътка въздух. Има много изнервени и притеснени поради несигурността хора. Не гледам на нещата песимистично, но според мен трябва да се вземат съответните мерки, които не позволяват заразата да се предава. Маските дават най-високия клас на успеваемост при предпазването от инфектиране", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Каракостов описа основния механизъм на действие на Ковид-19.

До този момент разбрахме, че има няколко механизма на действие на вируса. Основният е, че предизвиква тежък мозъчен оток. Нарушава регулацията на ритъма на сърдечните функции. Дексаметазонът е лекарство, което познаваме от 20 години. Специално той се използва за лечение на мозъчен и белодробен оток. Той съхранява клетката и е един много ефективен медикамент", обясни лекарят.

По думите му основният проблем, пред който здравните специалисти са изправени, е липсата на достатъчно адекватни предпазни средства.

"Хората на първа линия в борбата срещу коронавируса не знаят какви пациенти ще дойдат при тях. Тези колеги носят маски, които са медицински, но употребявани стотици пъти. Голяма част от лекарите са със стандартни медицински маски. Маските, които имат ефект върху предпазването от заразяване, те са със специален тип обозначение. Моят апел е да има стандартизиране - хората, които са в контакт с пациентите, да бъдат предпазени адекватно. Една част от лекарите, които загинаха - те нямат предпазни средства, които да предпазват от контаминация", подчерта доц. Каракостов.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до анонимен 55

Не , вирусът се предава само от дyne на e3uk , особено ако е3uka е български , а дynemo - американско !
58
1
 
2
 
! Отговори
Do 65 преди 1 месец
да само маските най-висок клас предпазват ако само ти си с маска да кажем сред вируса,но ако всички около теб са с най-обикновените хирургични маски тогава и те вършат работа защото предпазват да не се прехвърля заразата,не го ли разбрахте това за цяла година
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Льжата льсна доцента сам се оплете и каза че само маските от наи висок клас - предпазват
56
1
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
И ви образува потенциални добиви на пари в джобчето със спекулации нали гуссин търговец?!
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А хората които по рождение са с мозъчен оток като русофилите, опасен ли е за тях китайския вирус?
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каракостов, Каракачанов, Караянчева..........все един Кар ги е правил......май!
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маските не трябва да се икономисват.
52
4
 
5
 
! Отговори
Пълна глупост преди 1 месец
Заглавието е дезинформация
Все едно някой да падне в банята и след три дни да получи мозъчен отток и да лажем, при падане в банята се получава мозъчен отток...
51
2
 
2
 
! Отговори
Лошо преди 1 месец
Информацията така както я представяте не отразява реално картината и дава место на конспиративни теории. Това е замислете се малко
50
6
 
6
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
Всички говорят колко е опасен вируса за тези които го карат тежко. Защо никой не говори че тези хора са под 1% от всички тествани положително, ако приемем че заразените са много повече то значи че тецките случаи които са видимо с доста под този 1%.
Ако адекватно отразявате ситуацията това значи на 1 тежко болен случай да давате подробности и за 99 случаи, които го карат леко. И на 1 починал да давате 1000 други информация които са оздравели. Това би дало правилно усещане за проблема
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера се обадих на мой близък. Оказа се, че е в болница в Ковид отделение. Бил доскоро на апаратно дишане, с двустранна пневмония. Каза, че се чувства ужасно и болестта въобще не прилича на грипа. Както каза д-р Балтов, това е вирус, излязъл от биолаборатория.
48
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупав или платен "доктор - специалист" не разбира, че физическото здраве е в тясна функция от психическото. Много от хората с не твърде здрава психика могат да се разболят от нещо съвсем не-ковид19 просто защото им се налага твърде много стрес. Какво например означава "Предизвиква тежък мозъчен оток" ? След като не е сложено "може", аз лично го рабирам на 100% от пациентите. Така ли е ? Ако не, това е дезинформация. После ми викат - ти и твоите конспирации.. Ми това са откровени лъжи и глупости
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно защитниците на теорията за това, че вируса е конспирация, целяща да ги ваксинират, за да бъдат роби на 5G мрежата на Плоската Земя .... вече са изкарали COVID 19 ... и им се е отразило чрез някой мозъчен оток.
Лекувайте се бе хора!
Сега ще е малко по-сложно да се влезе в болница, ама пак заради вас!
46
1
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Добре за тебе е,, че парете са илюзию в която я не верую
45
1
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 1 месец
Файненшъл таймс, ако отричаш верността на новината цитирай авторитетен източник който я отрича. Аз ти цитирах такъв, който потвръждава, че Китай е в рекорден икономически ръст и това не е изненадващо, защото извът Китай, практически няма един завод за лекарства дори - всички цехове за лекарства в Европа и САЩ работят със суровини от Китай, така наречените "активни фармацевтични съставки". Ситуацията с Маските е същата. Така, че Китай кефира, както никога до сега!
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 43 от пенсионер

И кой ти каза, че е вярно?
43
1
 
2
 
! Отговори
Белина преди 1 месец
То кът няма мозък в главата а бръмбари ?
Невъзможно е да има оток освен ако не е пил Райд .
Райд унищожава всякви бръмбари .
42
4
 
3
 
! Отговори
Маамут преди 1 месец
Язесам спициалис ут форумъ и моа а мъ питъте за сичку.
Мене маа учил Мънгъра пу телевизуру у моа дъ ви лекувъм.
10 левъ на лекувънье.
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаех си че вируса е мозъчен проблем .
Демек заразените превъртат и ходят без маски !
Доналт Тръмп дори зарази всички ооколо него съвсем нарочно .
Изглежда вируса блокира чувството за съхранение на мозъчна основа .
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пенсионер

Ай стига си го пействал това навсякъде бе. Ти проверил ли си или си чел какво е писал някой като тебе на 5 ракии? Да не би да знаеш китайски?