Доц. Каракостов: COVID-19 предизвиква тежък мозъчен оток

Ваксината би намалила тревожността на хората, смята той
Обновена: 19 окт 2020 22:50 | 19 окт 2020 22:50, Анисия Иванова
71

Коронавирусът, държавата и контролирането на заразата - темата коментира началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

"Виждате, че в момента политиките по целия свят не доведоха до никакъв позитивен изход. Дошло е времето наистина хората да се опрат на професионализма на онези, които са тясно свързани с тази тема. Остават класическите мерки. Пробват се лекарства, опитват се медикаменти. Изследва се една палитра от най-различни вещества. Дано се намери някое, което ще има благоприятен ефект. Борбата с вирусите от този калибър показва, че това са едни вълнообразни затихвания, след това отново появявания, мутации и т.н.", коментира доц. Каракостов в ефира на "Денят ON AIR".

Според него, ако се създаде ваксина срещу Ковид-19, тя би намалила в значителна степен тревожността на хората.

"Ако се създаде ваксина срещу Ковид-19, това ще даде глътка въздух. Има много изнервени и притеснени поради несигурността хора. Не гледам на нещата песимистично, но според мен трябва да се вземат съответните мерки, които не позволяват заразата да се предава. Маските дават най-високия клас на успеваемост при предпазването от инфектиране", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Каракостов описа основния механизъм на действие на Ковид-19.

До този момент разбрахме, че има няколко механизма на действие на вируса. Основният е, че предизвиква тежък мозъчен оток. Нарушава регулацията на ритъма на сърдечните функции. Дексаметазонът е лекарство, което познаваме от 20 години. Специално той се използва за лечение на мозъчен и белодробен оток. Той съхранява клетката и е един много ефективен медикамент", обясни лекарят.

По думите му основният проблем, пред който здравните специалисти са изправени, е липсата на достатъчно адекватни предпазни средства.

"Хората на първа линия в борбата срещу коронавируса не знаят какви пациенти ще дойдат при тях. Тези колеги носят маски, които са медицински, но употребявани стотици пъти. Голяма част от лекарите са със стандартни медицински маски. Маските, които имат ефект върху предпазването от заразяване, те са със специален тип обозначение. Моят апел е да има стандартизиране - хората, които са в контакт с пациентите, да бъдат предпазени адекватно. Една част от лекарите, които загинаха - те нямат предпазни средства, които да предпазват от контаминация", подчерта доц. Каракостов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
докато Останалият Свят е с мозъчен оток в нокаут, днес Комунистически Китай обави Рекорден Ръст на Икономиката им от близо 5%, големите кинти за Китай през последната година са паднали от Продажбата на Маски на Бледоликите, които са в Зелена Сделка и нямат никакво реално производство. Честито, Бедняци в Европа и САЩ, докато мреме от Китайска Чума, Милионерите в Китай са се Удвоили!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много тук са го прекарали вирусаи са имали мозъчен Уток ... май
36
1
 
9
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Стига вече сте критикували хора с по-добро образование от вас. Нали не мислите, че ако някой има медицински проблем ще се обърне към някой специалист от този форум, особено с параноя за заговори. Всеки би трябвало да си знае мястото.
35
1
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Убичам ве еееииий сичките бей
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Имало е пандемии, но не е имало ИНЕТ.Сега всеки - който знае и който - не пише и се прави на умен. За съжаление щураците с телефончета и без работа са много, а други като тях си мислят, че щом е написано е и вярно.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MaйMyнaтaАаааа, прай! и куту съ удърви и после нема изпаанье!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Заразно Зло:Бергамо2Пише се "ОТОК"С какво образУвание си?
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус, вирус ама мисля, че вече прекаляват.Това е такава истерия, че не е нормално.Именно затова, хората си мислят, че е лъжа.Никога, каквито и пандемии да е имало такова чудо с агитецията не е било.СТИГА ВЕЧЕ!
30
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Даа, сичку предизвиква ковида. Ноо.. Що не прай кypoдpъв, та да се ши6aт ората и да са щастливи нали....
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тези индивиди, които отричат вируса няма опасност от такъв проблем. Просто трудно се открива...мозък. По-вероятно е да има бръмбари в черепната кутия.
28
3
 
2
 
! Отговори
Заразно Зло:Бергамо2 преди 3 години
чудничко, това искат Китайските Комунисти - останалият свят да е с мозъчен уток!!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 22 - 26Ти така или иначе няма да разбереш, защото нямаш подходящо образование и умствени възможности.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахаНе пиши пил!
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оракулАми плаши се, щом те кефи.
24
7
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Кое е истина? Какво говори неврохирург за вирусите ли? Или коремен хирург какво говори?
23
6
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Доценте, ние също нямаме предпазни средства стещу глупостите на здтавната ни система
22
8
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Да се казва истината - не е плашене, а здравословен реализъм. Аз не се плаша. Не знам защо ти се плашиш?
21
1
 
7
 
! Отговори
Уан Чун преди 3 години
Всицко вълви по план.
20
7
 
8
 
! Отговори
оракул преди 3 години
Плашат ни, плашат ни. По коледа ще ни затворят и ще ни плашат още повече, ще можем да излизаме само със смс до магазина, за да може малко по-късно да се появят "спасителните ваксини" и всички под строй доброволно да се ваксинираме, благодарейки на спасителите си, че са ни избавили от страха....
19
0
 
6
 
! Отговори
999 преди 3 години
Никой нищо не отрича. Просто казвам, че всички вируси могат да причинят мозъчен оток. Маските са ефективни срещу всички вируси. Статията изтъква мозъчния оток като нещо специфично само за ковид, а това не е така.