При избори днес ГЕРБ и БСП с фотофиниш, Слави Трифонов трета сила

Пет сигурни партии влизат в НС, Мая Манолова и ОП под въпрос
Обновена: 19 окт 2020 16:32 | 19 окт 2020 09:04, Камелия Цветанова
272
При избори днес ГЕРБ и БСП с фотофиниш, Слави Трифонов трета сила
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи. Пет са сигурните партии в следващи парламент, показва новото национално представително проучване от Изследователски център “Тренд”, проведено по поръчка на “24 часа“  в периода между 3 и 10 октомври. Социолозите са проучили и нагласите към разпространението на коронавируса.

Още по темата

Страховете от по-масова зараза растат паралелно с растящия всеки ден брой заразени, но въпреки това всеки втори българин е убеден, че не трябва да се възстановяват по-строги мерки срещу пандемията.

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа за основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври вотът за за двата най-големи политически опонента е стабилизиран.

ГЕРБ и БСП остават в практически паритет

Политологът от “Тренд” Димитър Ганев предполага, че на парламентарните избори двете партии ще излязат в ситуация “фотофиниш”.

Моментната снимка показва сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%) участие с 15,9% ще има партията на Слави Трифонов, ДПС (10,2%) и “Демократична България” (8,8%).

С реални шансове за представителство остават формацията около Мая Манолова (3,9%) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) с 3,8%.

Социолозите от “Тренд” не намират промени в подкрепата за по-малките играчи в сравнение с предишни месеци.
Разликите са в рамките на стандартното статистическо отклонение, твърдят изследователите.

Сравнителният анализ на данните с тези от септември показва, че няма съществена разлика в отношението към парламента, правителството и президента.

Оценката за работата на Народното събрание продължава да бъде най-ниската от всички държавни институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, а само 14% - положително.

Няма голяма промяна и в подкрепата за работата на правителството - и през септември, и сега всеки пети харесва как работи кабинетът.

48% оценяват положително дейността на президента срещу 39% на обратния полюс. Има тенденция към леко нарастване на негативните оценки за работата на президентството от август до момента, показват данните.

Съдът и прокуратурата губят подкрепа за работата си от протестите до сега, е следващ извод от данните на “Тренд”.
Макар протестът да е насочен срещу прокуратурата, пасив търпи и съдът, възприеман заедно с нея като част от съдебната система. Вероятно това е и причината двете институции да получават огледално по около една пета добри оценки за работата си, а доминиращите да са отрицателните - над 60%.

Според социолозите има динамика и в оценките за работата на полицията. Ако преди бунта позитивните са доминирали - тогава 48% са подкрепяли действията на органите на реда, а 38% са били на обратния полюс, то през октомври това съотношение е обърнато. Отрицателните оценки за работата на полицията доминират, макар и с малко - 45:43%.

Проучването на “Тренд” не регистрира промяна в отношението към армията - 47% оценяват работата им положително, 31% - не.

Българската народна банка запазва позитивен рейтинг - 43% нямат критики към работата ѝ, 29% са с негативно отношение към нея.

След смяната на омбудсмана, институцията загуби част от подкрепата си, но въпреки това и през октомври декларираните позитивни оценки са повече от отрицателните, показва проучването.

Имаше колебание в отношението към църквата в пандемията заради дебата около посещенията в храмовете по време на празници. Но през октомври положителните отзиви се възстановяват на нива от края на миналата година.

“Тренд” тества нагласите на българите и по темата за COVID-19 всеки месец от март насам. След първоначалното успокоение, което последва от либерализацията на мерките,страховете на хората постепенно нарастват.

През октомври вече две трети, или 66 на сто от българите, са убедени, че епидемията от коронавирус ще продължи да се разраства, докато през август те са били 48%.

Че заразата затихва, сега твърдят едва 15% срещу 34% през август, показват сравнителните данни.

Повече са българите, според които трябва да се възстановят част от мерките срещу разпространението на болестта - от 25% през септември, сега те са 32%.

Въпреки това мнозинството - 50% от българите, са против установяването на по-сериозен и строг ограничителен режим в страната, показва проучването на “Тренд”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени проучвания. Когато Трифонов вземе толкова, върбата ще роди круши. Същото и за Галева и маджото се отнася. А бесепето ще се радват на 13 процента и да не са зад ДПС.
154
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Партизанина има ли ятаци, които му дават пари по 10 лева годишно на човек?
153
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов мина в нелегалност и организира чалгарска секта само за отбрани истински чалгари.Светът се спаси от една чалга чума, поразила България вече 30 години.
152
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешка БАРОМЕТРЪР=ГЕРБ -21%,БКП=15%!!
151
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и друго проучване от днес което и тук е цитирано= на Барометрър-20% ГЕРБ,19% БКП,трети са ДПС,после ОП с много близки резултати а Главанака е с малко под 4%!!Позволете ми да вярвам повече на Барометър,не на Трендафорите психодесни комунисти.Иначе и в двете проучвания язък за Прокопиевци,както написах не само аз и то преди месеци-*** Полезните ***..оти на БКП и Славчо!!
150
4
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
С.Трифонов е доказан сатанист, продал се на дявола за слава и пари. Накрая си остава обикновен не-щастник :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре де що мазохист ще си за да гласуваш за ГЕРБ и БСП?
148
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички силно подценяват ГЕРБ, ама на избори ще останат доста изненадани. Мислят си, че псевдо- протести с платени протестиращи ще променят нещо.
147
6
 
13
 
! Отговори
СОФИЯНЦИ преди 3 години
ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ от рано !!!!!!!!!!!!!!! Слави ( ЧАЛГАРЯ ) - новият БАРЕКОВ !!!!!! ....къде е Барека бееее??? излъга ви с 2 кебапчета ...и в Брюксел ...а вие пак плачете . че не стигат парите !!! ............Слави е " СУПЕРМУТРА ".....ходи по СФ с 20-25 мутри охрана ( ВБ имаше 10-15 ) ! Ако се ДОКОПА до властта ...ЧАЛГАРЯ ще извади БГ от ЕС и НАТО ...защото той иска ДА Е ЦАР !!!! ...да КОЛИ ..да БЕСИ...да ОТРАВЯ ..татуирал си го е на гърба ! ...ПРЕДУПРЕДЕНИ СТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пет сигурни партии влизат в НС, Мая Манолова и Христо Иванов под въпрос"В статията четем друго ... Демократична България (8,8%).С реални шансове за представителство остават формацията около Мая Манолова (3,9%) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) с 3,8%."
145
4
 
3
 
! Отговори
Треперете КрАДЦИ! преди 3 години
ГЕРБ 2 с лидер Томислав Дончев, ще е перфектна опозиция на коалиционния кабинет ИТН + ДБ.
144
9
 
3
 
! Отговори
До 160 преди 3 години
Един истински софиянец никога не би гласувал за Б.Борисов.Не казвам,че алтернативата е Слави Трифонов.Та,за кого по-точно ни агитираш?
143
5
 
3
 
! Отговори
Пхахаха преди 3 години
До СофиянецЗначи имаме "мафиотски медии", които 10 години просперират при Борисов 1,2,3. И сега, като Борисов дава фира, и го свалят логично надолу, същите тези, които са ви подкрепяли станаха лоши?ГЕРБ си отива. Според мен Борисов няма да е никакъв след 6 месеца. ГЕРБ няма да има.Вероятно ще има нов ГЕРБ - ГЕРБ 2 с лидер Томислав Дончев, който би бил чудесна опозиция на ИТН и ДБ.:)))))))))))))))))))))))
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отрицателния вот винаги го обират най-неподходящите.Докато другите се почесват.
141
1
 
4
 
! Отговори
Пророк преди 3 години
Почти съм наредил следващия кабинет:- Премиер - неизвестен- Министър на Здравеопазването - Мангъров- Министър на Правосъдието - Христо Иванов- Министър на Вътрешните Работи - Николай МарковДругите министри още са неизвестни. Ще си проличат до изборите.Но тия горе са вече сигурни. Честито!
140
3
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Значи, правете си сметка накъде се преориентира мафията. Щом дългото момче го лансират в предни позиции от "Труд", значи работата е ясна. Мислете с главите си и гледайте кой го бутат напред от мафиотските медии. По този начин ще разберете кой е новият довереник, и по какъв начин си правят сметка да направят поредната "подмяна". Не бъдете глупави, внимавайте за кой гласувате.
139
1
 
8
 
! Отговори
до 156 преди 3 години
прави каквото обичаш, но имай предвид като публикуваш инфо от БАБИКЯН, трябва да го цитираш, всъщност подкрепата върви така: НИНОВА ще има над 80% от гласовете, Трифчо не по-малко от 7/8 от гласовете, ДАЙ БЪЛГАРИЯ около 99,9% от гласовете, останалите си разделят по 1% БАБИКЯН
138
1
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Защо не се отчита факта, че изборната активност скача двойно?А тези новите ще гласуват ли за ГЕРБ/БСП/ДПС? Не разбира се.
137
2
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Свалили са Слави, Радан Кънев, Христо Иванов и Манолова, като са разделили процентите им на половина.:))))
136
16
 
4
 
! Отговори
serasi lainata преди 3 години
Ето и реалните данни, които скриха от вас:- ИТН 30%- БД 17%- ГЕРБ 12%- БСП 12%- ДПС 5%Това са истинските цифри, които прикриват от вас. Прикриват това от вас, защото всячески се опитват да го поправят. НО НЯМА КАК! ПРОСТО НЯМА КАК!